Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кодекс проф етики.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
2.98 Mб
Скачать

§ 3.Портрет професіонала.

1.1 Хто ж ви, бухгалтери та економісти?

Якщо ми почали говорити про майбутніх спеціалістів, то чому б не познайомитись з усіма аспектами їх діяльності детальніше?

Обираючи галузь економіки та бухгалтерії, ви не помилитеся:найпрестижніші та най високооплачувані професії саме тут. І попри всі розмови про перенасичення ринку економістами, бухгалтерами, спеціалісти фінансової сфери як іраніше на першому місті по затребуваності. Сьогодні вони потрібні найрізноманітнішим організаціям – від великих банків до невеликих торгових компаній. Проаналізувавши безліч вакансій на робочих сайтах студенти Роменського коледжу з’ясували, що роботодавці часто змішують обов’язки економіста, бухгалтера, фінансового директора та інших фахівців. Одним компаніям потрібні «профі» з обліку та аудиту, іншим – економісти, які вміють працювати з цінними паперами тощо. Але, якщо не вдалося стати «чистим» спеціалістом окремої галузі, то завжди можна перекваліфікуватися, наприклад, розпочати кар’єру з позицій рядового бухгалтера. Але часто професії бухгалтера та економіста споріднюють. Що з цього вийде? – запитаєте ви. А отримаємо ми в результаті цього нову професію «бухгалтер-економіст». Економіст-бухгалтер планує, ведебухгалтерський облік і аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства. Також здійснює облік грошових засобів і товарно-матеріальних цінностей. Для економіста й бухгалтера характерні такі риси особистості, як охайність, зосередженість, наполегливість. При цьому необхідні ерудованість та творчий підхід. Тобто у цій професії поєднуються майже всі риси бухгалтера та економіста.

1.3. Ким я буду в майбутньому?

Перед випускниками шкіл постає досить складний вибір – вибір майбутньої професії. Для того, щоб точно зрозуміти власну приналежність до певного виду діяльності замало, перераховуючи фантики від цукерок, які вдало доповнювали запашний чай, гордо почувати в собі потенціал майбутнього бухгалтера, або,споглядаючи вранці у дзеркалі свій сонний, проте напрочуд серйозний вигляд, твердо вирішити, що таким може бути лише економіст.

Все це звичайно жарти, але ні для кого не секрет, що часто ми помиляємося із вибором діяльності, котрою плануємо займатися більшу частину свого життя. Саме тому ми розробили міні проект «Секрет вдалого вибору», у якому розповімо про риси, необхідні для ефективного здійснення професійних завдань. А оскільки ми, студенти, швидкі на допомогу, пропоную ознайомитись із нашою роботою просто зараз.

Почнемо із бухгалтерів. Щоб бути гарним працівником і приносити користь підприємству чи організації, яка стане в майбутньому найулюбленішим місцем роботи необхідно мати якості, що забезпечуватимуть успішність виконання професійної діяльності:

  1. Високий рівень розвитку математичних (рахункових) здібностей.

  2. Здатність до аналізу, синтезу, узагальненню отриманої інформації.

  3. Гарний розвиток концентрації, стійкості і переключення уваги (здатність протягом тривалого часу зосереджуватися на одному предметі, займатися визначеним видом діяльності, а також здатність швидко переходити з одного виду діяльності на інший).

  4. Гарний розвиток короткочасної та довготривалої пам’яті.

  5. Здатність тривалий час займатися одноманітним видом діяльності (схильність до роботи з документами і цифрами).

  6. Висока стійкість до перешкод.

  7. Технічна підготовка (навички роботи на персональному комп’ютері).

Також вам необхідно володіти особистими якостями, інтересами та схильностями:

  1. Посидючість.

  2. Терплячість.

  3. Відповідальність.

  4. Акуратність.

  5. Наполегливість.

  6. Емоційно-психічна стійкість (здатність до самоконтролю).

  7. Чесність.

  8. Справедливість.

Але не все так просто, як може здатися на перший погляд. У темних закавулках вашого характеру можуть ховатися якості, що перешкоджають ефективній професійній діяльності:

  1. Відсутність математичних здібностей.

  2. Відсутність аналітичних здібностей.

  3. Швидка стомлюваність.

  4. Неуважність.

  5. Відсутність схильності до роботи з цифрами.

  6. Недисциплінованість.

  7. Відсутність морально-етичних норм.

Якщо ви проаналізували всі свої переваги і недоліки, зважили всі «плюси» і «мінуси» та все-таки вирішили пов’язати своє життя із бухгалтерією, то пропоную до вашої уваги області застосування професійних знань, які прагнуть поповнитися молодими енергійними і завзятими кадрами. Зокрема виділяють:

  1. Сфера банківської діяльності.

  2. Фінансові організації (податкові інспекції, пенсійні фонди, страхові агентства).

  3. Будь-які державні установи, що не відносяться до сфери економіки і фінансів (сфера промисловості, сільського господарства, медицини й охорони здоров’я, сфера торгівлі, сфера транспорту тощо).

  4. Недержавні підприємства малого та великого бізнесу.

Ми ще не поговорили про економістів і про ті якості, котрими вони зобов’язані володіти. Як завжди починаємо із гарного, оскільки пам’ятаємо про невтішну долю посланців, що приносили погані новини. Але, на щастя, ми не посланці, ми всього лише студенти (хоч студенти – це також такий народ, який не може без пригод, але про це дещо згодом). Тому, розпочнемо з якостей, що забезпечують успішність виконання професійної діяльності:

  1. Гарний розвиток концентрації і переключення уваги (здатність протягом тривалого часу зосереджуватися на одному предметі і швидко переходити з одного виду діяльності на інший).

  2. Високий рівень розвитку пам’яті.

  3. Високий рівень математичних (рахункових) здібностей.

  4. Здатність працювати в умовах дефіциту часу та інформації.

  5. Здатність тривалий час займатися одноманітним видом діяльності (схильність до роботи з документами, цифрами і текстами).

  6. Аналітичне мислення.

Ви ще не передумали пов’язати себе із економікою? Тоді ми ідемо до вас із списком якостей, що перешкоджають ефективності професійної діяльності:

  1. Відсутність математичних здібностей.

  2. Відсутність аналітичних здібностей.

  3. Швидка стомлюваність.

  4. Неуважність.

  5. Погана пам’ять.

  6. Недбалість.

  7. Імпульсивність.

  8. Запальність.

Ви все ще твердо стоїте на своїй позиції? Хм… У такому разі я можу висловити лише слова поваги та захопленості вашій впевненості у собі. Хочу перерахувати особистісні характеристики та цінності, більшою частиною яких ви вже володієте, я чомусь у цьому впевнена. Виможете побачити їх в наступній замальовці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]