Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кодекс проф етики.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
2.98 Mб
Скачать

§2.Основні риси економіста та бухгалтера.

1.1 Студентські теорії та міркування.

Оскільки студенти Роменського коледжу поставили на меті створити кодекс для бухгалтерів та економістів, то логічно було б почати саме із основних рис, якими повинні б володіти справжні висококваліфіковані фахівці в даних галузях. Професія – це виключно суспільне явище, адже вона змінюється, замінює одна одну, що пояснюється швидким науково-технічним розвитком. Але цього абсолютно не можнасказати про людину, чиї якості є цілком зумовленими її природою. Тому, обираючи ту чи іншу професію, ми стараємося врахувати свої особливості, індивідуальні риси, темперамент, характер, фізичний, творчий та інтелектуальний потенціали тощо. Кожна людина відрізняється від інших особистими якостями. Серед цих якостей вирізняють ті, котрих називають професійно важливими. Щоб підтвердити цю думку наведемо кілька прикладів: для хірурга і скрипаля дуже важливою є точність рухів; кресляру треба бути особливо охайним, поліцейському – рішучим і сміливим. Оскільки у перечисленні всіх професій немає потреби ми обмежимося наведеними вище прикладами. Цікавим є те, що будь-яка риса в одному випадку являється професійно важливою, а в іншому – може заважати продуктивній роботі. Наприклад, вважається, що для професії касира – яка безпосередньо пов’язана з бухгалтерією– непотрібна фантазія, адже «фантазія – це перший крок до марнотратства». Проте мало обрати відповідну професію: щоб бути успішним, необхідно стати справжнім професіоналом. Але який він справжній професіонал?

Пропонуємо детальніше розглянути кожну, із запропонованих студентами, рису бухгалтера та економіста:

1.Логічне мислення. Цю якість вважає важливою студентка групи Б-2-1. Свою думку вона обґрунтувала всього єдиною фразою: «Якщо все повинно сходитись, то щось - обов’язково не сходитись». Погодьтесь, аргумент вагомий, а от з’ясовувати чи це прояв залізної, чи жіночої логіки вже не в нашій компетенції.

2.Відповідальність та сміливість. Ці риси студенти вирішили об’єднати. Чому? – відповідьнадзвичайно проста. Справа в тому, що нещодавно одному юнаку трапилось оголошення наступного змісту: «Фірма шукає бухгалтера! Винагороду гарантуємо». І саме тому сміливість потрібна для визнання своєї провини, а відповідальність – для уникнення появи такої не зовсім приємної ситуації.

3.Високий професіоналізм. У процесі спілкування один з одним студенти не лише обговорюють останні нововведення у соціальних мережах, а й обмінюються досвідом, дають один одному цінні поради. Наприклад під час тридцяти хвилинного ділового обіду, на якому були присутні декілька представників від спеціальностей «Бухгалтерський облік» та «Економіка підприємства», економістами була дана така порада бухгалтерам: «Для раціонального використання пам’яті головногомозку пропонуємо актив з пасивом зберігати у різних півкулях, що пришвидшить відтворення необхідної інформації і зменшить затрати часу на відповідну операцію».

4.Урівноваженість. Ця риса більш притаманна економістам, оскільки емоційна врівноваженість бухгалтера при неврівноваженості балансу – це фантастика.

5.Відмінна пам’ять. Перевірка даної якості у професійній сфері починається вже із лав коледжу, тоді коли студентам пропонують вивчити всі економічні формули і довжелезний план рахунків. Щодо даного пункту неодноразово виникали суперечки, адже дехто вважає, що це перевірка не на здатність запам’ятовувати, а на психічну витривалість по відношенню до матеріалу, котрий потрібно засвоїти. Р.S. перевірка на психічну витривалість була пройдена успішно і під час вивчення матеріалу жоден студент не постраждав, до того ж викладацьким колективом його рекомендовано регулярно повторювати у домашніх умовах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]