Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кодекс проф етики.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
2.98 Mб
Скачать

1.2 Новітня інтерпретація. Думки провідних фахівців.

На перший погляд професії бухгалтера та економіста дещо схожі, але варто лише копнути трішки глибше – і ми бачимо цілий спектр професійного різнобарв’я. Однією із найвагоміших рис економіста є його професійне мислення. Аналіз соціального замовлення суспільства дає підстави вважати, що реформу України може здійснити лише спеціаліст, який має стійкі духовні та професійні позиції. Хоч Роменський коледж і не спеціалізується на підготовці фахівців, котрі могли б безпосередньо працювати у сфері державної економіки, протевикладачі, котрі в ньому працюють, прагнуть закласти фундамент такої особистості. І, звичайно ж, студенти десь глибоко в душі мріють, сподіваються і, навіть, уявляють себе в ролі провідного економіста країни. Можливо і не безпідставно, адже навіть генерали починали свою кар’єру із рядового, але про них ми поговоримо іншим разом.

Отже, час перейти до більш серйозних справ. На прикладі економіста найбільш істотним показником професійної спрямованості є усвідомлення ним своєї діяльності як неперервного процесу вирішення економічних завдань. Формування особистості економіста – процес складний і тривалий. Але, що ж являє собою професійне мислення? Можна говорити, що це вид мислення, який формується при рішенні специфічних професійних завдань.

Поняття «професійне мислення» застосовують у двох смислах:

  • коли бажаютьпідкреслитивисокийпрофесійно-кваліфікаційнийрівеньфахівця;

  • коли бажаютьпідкреслитиособливостімислення, обумовлені характером професійноїдіяльності.

Однак частіше за все поняття «професійне мислення застосовується в обох інтерпретаціях. Розвиток мислення має велике значення у формуванні особистості майбутнього економіста. Мислення людини характеризується чіткою спрямованістю самого процесу на сприйняття та розв’язання задачі. Процес розв’язання економічної задачі починається з її усвідомлення та з’ясування. Важливо бачити нез’ясовані сторони. Більшість професійних завдань, які розв’язує майбутній економіст мають особливості загальної специфіки практичного мислення. Це, насамперед, - проблемні ситуації, що виникають, як правило, несподівано. До професійних знань, отриманих у коледжі, приєднується особистий досвід майбутнього економіста, який йому допомагає у певній ситуації. Проте на тему професійного мислення говорять не лише економісти, а й психологи. Професійне мислення, за твердженням психолога О. Тихомирова, може бути різним:

  • інтерпретація реакції та вчинків студента;

  • розуміння предметних і мовленнєвих дій і діяльності студента в цілому;

  • підготовка (продумування) певних впливів на студентів та ін.

Щоб визначити результативність роботи, було б необхідно виділити три рівні мислення, взявши за еталон творче економічне мислення:

I рівень. Як правило, випускник не вміє застосовувати теоретичні знання для аналізу господарського об’єкта. Він не вміє самостійно формулювати економічні завдання практичного характеру, запропоновані ситуації вирішує шаблонно.

IIрівень. Під час вирішення навчальних завдань студент певною мірою спирається на здобуті раніше знання, а для економічного мислення характерні окремі творчі елементи.

IIIрівень. Даний рівень характеризується творчим нестандартним підходом до аналізу економічних ситуацій, відбір найвдалішого способу вирішення певної ситуації.

Як бачимо, економіст – це творча професія, і для того щоб стати висококваліфікованим спеціалістом у даній галузі потрібно володіти певними навиками, а найголовніше – професійним мисленням, тож нам є до чого прагнути. Проте професійне мислення притаманне не лише економістам, але і всім, хто має приналежність до певної професії.

«Досвідчений бухгалтер актив з пасивом зберігає в різних півкулях мозку» (NN4)

«Незнання економічних законів не звільнить від відповідальності»(Савелій Ципін)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]