Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Administrativne_Pravo.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
578.56 Кб
Скачать

27. Види адміністративних правовідносин. Адміністративно-правові відносини, що виникають за участю правоохоронних органів та суду.

 Види адміністративно-правових відносин. Існує кіль­ка критеріїв класифікації адміністративних правовідносин.

1. Залежно від виконуваних функцій вони поділяються на: регулятивні та правоохоронні.

До регулятивних належать ті, що пов'язані з реаліза­цією позитивних завдань державного управління. Це орга­нізація роботи апарату управління, керівництво нижчими структурами, задоволення запитів громадян тощо.

До правоохоронних відно­син нале­жать відносини з приводу відповідальності за адміністративні провини. Вони виникають між право­порушником і правозастосовчим органом (його посадовою особою).

2. Залежно від адміністративно-правового статусу суб'єк­тів, що беруть участь у правовідносинах, виділяють:

- між підпорядкованими суб'єктами державного управ­ління

- між органами державного управління і громадянами.

3За складом учасників виділяють:

- відносини між главою держави і всією системою державного управління взагалі та ви­конавчої влади зокрема;

- відносини між органами державної виконавчої влади одного ієрархічного рівня;

4.  Залежно від галузевої належності виділяють: матеріальні адміністративні правовідносини; процесуальні адміністративні правовідносини.

5.  Залежно від змісту виділяють:

- відносини у сфері загального управління (управлін­ська сфера Кабінету Міністрів, обласної державної адмі­ністрації);

- у сфері галузевого управління (управлінська сфера галу­зевих органів державного управління);

- у сфері міжгалузевого управління (управлінська сфера міжгалузевих органів державного управління).

6.  За галузями діяльності адміністративно-правові відно­сини поділяються на такі, що виникають в: галузі економіки; соціально-культурній сфері; адміністративно-політичній сфері.

28. Поняття форм державного управління.

 Під формою здійснення держ. управління маються на увазі однорідні за своїм характером та прав. природою групи ад. дій, що мають зовн. вираз, за допомогою яких забезпеч. управління економікою, соціально-культур. та ад.-політ. будівництвом.

Осн. форми ад. діяльності залежно від їх призначення можна поділити на такі групи: - видання актів органів держ. викон. влади; - укладення договорів; - ін. юридично значущі дії.

Ад. акти - це прийняті в процесі викон. діяльності, на основі та з метою виконання законів Укр., однобічні владні рішення, які спрямовані на встановлення, зміну чи припинення конкретних правовідносин або такі, що мають обов'язкові для підлеглих органів та співробітників органів викон. влади норми, з метою організації і практ. здійснення управління в різних сферах.

Ад. договір - це укладені між рівними за юр. статусом сторонами угоди щодо передачі повноважень управління відповідними об'єктами чи здійснення владних дій, що передбачені в законі.

Ін. юридично значущі дії. До ін. юр. знач. дій органів належать такі дії, які згідно з законом, указом През., постановою уряду або ін. ад.-прав. актом безпосередньо створюють нові юр. положення, змінюють існуючі прав. відносини або виступають як необхідна умова для настання прав. наслідків. Сюди відносяться такі внутрішньосистемні організаційні дії, як прийняття присяги, атестування працівників тощо.

Форми управління, що не врегульовані ад. правом - це проведення організац. заходів та здійснення організаційно-технічних дій.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]