Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лек 3 админ.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
444.8 Кб
Скачать

Захист цивільних прав та інтересів в адміністративному порядку

1. Формування системи спеціалізованих адміністративних судів

2. Організація діяльності адміністративних судів

3. Підсудність адміністративних справ

4. Особливості адміністративного судочинства в Україні

1. Формування системи спеціалізованих адміністративних судів

Створення системи адміністративних судів є складовою реформування всієї судової системи України відповідно до вимог Конституції України на принципах територіальності та спеціалізації в інтересах забезпечення ефективного судового захисту прав та інтересів фізичних та юридичних осіб. Згідно з ч. 2 ст. 19 Закону «Про судоустрій України» система адміністративних судів формується як спеціалізована у межах єдиної судової системи України (системи судів загальної юрисдикції). На відміну від судів загальної юрисдикції адміністративні суди утворюються не в районах, а в округах згідно з указом Президента України. Межі округів Законом «Про судоустрій України» не встановлюються, що дає можливість не враховувати адміністративно-територіальний поділ з метою мінімізації впливу на суд органів державної влади, місцевого самоврядування та їх посадових осіб. Однак чи відповідатимуть округи для місцевих та апеляційних судів існуючому адміністративно-територіальному поділу, чи за основу при створенні цих судів візьмуть інший підхід, — це питання і зараз залишається відкритим.

Відповідно до ч. 2 ст. 21 Закону «Про судоустрій України» місцевими адміністративними судами є окружні суди, що утворюються в округах відповідно до указу Президента України. Однак з метою забезпечення права на доступний судовий захист процесуальним шляхом, а саме — положеннями КАС України до адміністративних судів прилічують також загальні місцеві суди при вирішенні ними адміністративних справ. Отже, системний аналіз Закону «Про судоустрій України» та КАС України дозволяє визначити, що нижня ланка системи (адміністративних судів) складається з місцевих загайних адміністративних судів як адміністративних судів та місцевих окружних судів.

Наступна ланка в системі адміністративних судів — апеляційні суди. Інститут апеляційного провадження відомий в Україні здавна, набувши законодавчого закріплення в Статуті цивільного судочинства Російської імперії (1864 р.), апеляція застосовувалася деякий час у судочинстві України. У радянській період інститут апеляції припинив своє існування і був відновлений згідно з Конституцією України (ст. 125) та передбачений ст. 25 Закону «Про судоустрій України», а також процесуальним законодавством. В системі судів загальної юрисдикції України функціонують загальні і спеціалізовані апеляційні суди.

Стаття 25 Закону «Про судоустрій України» визначає види і склад апеляційних судів. Ними, зокрема, є апеляційні адміністративні суди, які утворюються в апеляційних округах відповідно до указу Президента України.

В частині 1 ст. 38 цього Закону вирішується питання про вищий судовий орган адміністративних судів. Ним є Вищий адміністративний суд України, який утворено Указом Президента України від 1 жовтня 2002 р. № 889/2002 «Про Апеляційний суд України, Касаційний суд України та Вищий адміністративний суд України» в порядку, встановленому Законом «Про судоустрій України». Місцезнаходженням Вищого адміністративного суду України визначено місто Київ. Таке рішення прийнято не випадково, оскільки всі центральні органи державної влади знаходяться саме в Києві, що дає можливість оперативно вирішувати нагальні питання їх діяльності.

Стаття 39 Закону «Про судоустрій України» в загальному вигляді закріплює деякі основні повноваження Вищого адміністративного суду України й визначає, що розгляд справ у ньому здійснюється колегіально. Водночас п. 4 ч. 2 ст. 48 цього Закону визначає, що в складі Верховного Суду України діє Судова палата в адміністративних справах (Верховний Суд України переглядає судові рішення адміністративних судів за винятковими обставинами). Сьогодні працює Вищий адміністративний суд України та затверджено склад Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України. До остаточного формування системи адміністративних судів слід керуватися розділом VII «Прикінцеві та перехідні положення» КАС України.