Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лек 6 гос и межд.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
356.6 Кб
Скачать

9. Захист Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини

Згідно із Законом України від 23 грудня 1997 року «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» «захист прав кожного... здійснює Уповноважений Верховної Ради України з прав людини». Однак Закон не наділяє Уповноваженого правом постановляти самостійні рішення про захист.

Уповноважений має право звертатися із заявою про захист прав і свобод людини і громадянина, які за станом здоров'я чи з інших поважних причин не можуть цього зробити самостійно (п. 10 статті 13). Тобто, Уповноважений може розглядатися законним процесуальним представником.

У разі відкриття провадження у справі за заявою того, чиї права і свободи порушені, Уповноважений має право направити звернення до відповідного органу.

Це звернення не може бути оскаржене до суду.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини має право бути присутнім на засіданнях судів усіх інстанцій, у тому числі на закритих судових засіданнях, за умови згоди суб'єкта права, в інтересах якого судовий розгляд оголошено закритим (ст. 9 Закону Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини).

Уповноважений Верховної Ради з прав людини може також звертатися до суду із заявою про захист прав і свобод людини і громадянина, які за станом здоров'я чи з інших поважних причин не можуть цього зробити самостійно, а також особисто або через свого представника брати участь у судовому процесі у випадках та порядку, встановлених законом (ст. 10 Закону Про Уповноваженого Верховної Ради з прав людини).

Водночас, статус Уповноваженого Верховної Ради з прав людини вимагає ширших повноважень. Доцільно б надати, як це передбачено для прокурора, щоб Уповноважений та його представники могли вступати у справу і здійснювати представництво на будь-якій стадії цивільного процесу. Особливість участі цього органу полягає в тому, що Уповноважений Верховної Ради з прав людини тільки один на всю Україну, а тому він діє через своїх представників, повноваження яких визначаються у затвердженому Уповноваженим Верховної Ради з прав людини Положенні. Тому що у статті Закону вказано тільки про Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, слід мати на увазі, що він діє в судах, як правило, через своїх представників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]