Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кейс.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
2.96 Mб
Скачать

Кейс № 4. «Перевірка системи менеджменту якості»

Підприємство «Дика троянда», яке займається випуском різних сортів чаю, провело в компанії «Гарант» сертифікацію системи менеджменту якості відповідно до стандартів ISO 9001. За цих умов з відділом сертифікації, стандартизації та якості компанії було узгоджено графік аудиторських перевірок. Згідно з ним підприємство «Дика троянда» кожних півроку повинне було проводити внутрішній аудит системи менеджменту якості. Через два роки компанія «Гарант» повинна була здійснити зовнішній аудит. Під час внутрішніх аудиторських перевірок протягом першого року були виявлені незначні порушення вимог стандартів системи якості. На їх основі підприємство «Дика троянда» розробило план коригувальних дій. При черговій аудиторській перевірці системи менеджменту якості, яку було здійснено на другому році, були виявлені значні невідповідності. В зв’язку з цим на колективній нараді, було вирішено підробити висновки внутрішнього аудиту системи менеджменту якості. У подальшому компанією «Гарант» та підприємством «Дика троянда» було узгоджено дату та час проведення зовнішнього аудиту.

Завдання до кейсу:

Чи існують в ISO 9001 вимоги до даної ситуації? Поясніть їх. Яким чином аудиторська компанія проводить перевірку систему менеджменту якості?

Завдання 6. Ознайомтеся з кейсом № 5 «Продуктовий магазин». Запропонуйте 2-3 завдання коригуючого характеру до описаної в кейсі ситуації.

Примітка. Приклад такого завдання наведено у кінці опису ситуації кейсу.

Кейс № 5 «Продуктовий магазин»

Після повернення з магазину домогосподарка Моторна Валентина Іванівна, перекладаючи продукти в холодильник, виявила, що банка з йогуртом

має прострочену дату реалізації. Валентина Іванівна знала свої права та пішла знову до магазину. Завідувач магазину Петров Олексій Вікторович вибачився перед жінкою та попросив продавців поміняти товар. Після того, як Валентина Іванівна пішла, О. В. Петров зібрав засідання, на якому дав вказівку щодо проведення внутрішнього аудиту. Аудитор Максимов Павло Олександрович та комісія провели його та заповнили бланк невідповідності.

Таблиця 4.3

Бланк реєстру невідповідності

Орган з сертифікації системи якості

Організація: магазин «Продукти»

Дата: 23.10.2010

Категорія:

першозначима

Підрозділ, який перевіряється:

молочний відділ

Пункт ISO: 8.3 «Управління невідповідною продукцією»

Пункт документації СМЯ організації: СТО «Продукти» 8.3 от 2002 р.

1. Опис невідповідності:

Серед покупок, зроблених 22.10.2010 р., виявлена банка с йогуртом з простроченою датою реалізації.

Представник комісії Аудитор

2. План коректуючих дій:

  • Передивитися документ СМЯ

  • Донести до персоналу дану інформацію

  • Закупки в магазин здійснювати малими партіями

  • Передивитися продукцію на складі

Дата виконання: 24.10.2010

Підпис голови комісії:

Завдання до кейсу:

Запропонуйте свій план коригуючих дій.