Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
212269_5F8D0_shpori_z_zhitlovogo_prava_ukra_ni.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
280.06 Кб
Скачать

10. Правові підстави визнання громадян такими, що потребують поліпшення житлових умов.

Для отримання права на поліпшення житлових умов (зарахування на квартирний облік) необхідною умовою є забезпеченість жилою площею нижче за рівень, що визначається в порядку, встановлюваному Радою Міністрів Української РСР (КМУ) і Українською республіканською радою професійних спілок.

Житловий кодекс та Правила обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов:

Стаття 34. Підстави для визнання громадян потребуючими поліпшення житлових умов Потребуючими поліпшення житлових умов визнаються громадяни: 1) забезпечені жилою площею нижче за рівень, що визначається в порядку, встановлюваному Радою Міністрів Української РСР і Українською республіканською радою професійних спілок; 2) які проживають у приміщенні, що не відповідає встановленим санітарним і технічним вимогам; 3) які хворіють на тяжкі форми деяких хронічних захворювань, у зв'язку з чим не можуть проживати в комунальній квартирі або в одній кімнаті з членами своєї сім'ї. Перелік зазначених захворювань затверджується Міністерством охорони здоров'я Української РСР за погодженням з Українською республіканською радою професійних спілок; 4) які проживають за договором піднайму жилого приміщення в будинках державного або громадського житлового фонду чи за договором найму жилого приміщення в будинках житлово будівельних кооперативів; 5) які проживають тривалий час за договором найму (оренди в будинках (квартирах), що належать громадянам на праві приватної власності; 6) які проживають у гуртожитках. Громадяни визнаються потребуючими поліпшення житлових умов і з інших підстав, передбачених законодавством Союзу РСР і Української РСР. Громадяни, які потребують поліпшення житлових умов, беруться на облік для одержання жилих приміщень у будинках державного і громадського житлового фонду.

11. Порядок прийняття на квартирний облік. Підстави зняття з квартирного обліку.

Громадяни, які потребують поліпшення житлових умов, мають право на одержання у користування жилого приміщення в будинках державного або громадського житлового фонду в порядку, передба­ченому чинним законодавством України. При цьому передбачалося надання житла у безстрокове користування. Право на одержання жилого приміщення мають лише громадяни, які потребують поліп­шення житлових умов.

На квартирному обліку можна перебувати за місцем роботи або у виконавчому комітеті районної, міської, районної у місті, селищної, сільської ради (місцевої ради) за місцем проживання.

Для взяття на квартирний облік до зазначених вище органів необхідно подати заяву. Заява підписується членами сім'ї, які разом проживають, мають самостійне право на одержання жилого приміщення і бажають разом стати на облік. До заяви додаються: - довідка з місця проживання про склад сім'ї та реєстрацію (додаток  2), видана організацією, яка здійснює експлуатацію жилого будинку, або громадянином, який має у приватній власності жилий будинок (частину будинку), квартиру; - довідки про те, перебувають члени сім'ї на квартирному обліку за місцем роботи чи у виконкомі місцевої ради. У разі необхідності, до заяви додаються також медичний висновок, довідка (виписка з рішення виконкому місцевої ради) про невідповідність жилого приміщення встановленим санітарним і технічним вимогам, копія договору піднайму жилого приміщення в будинку державного або громадського житлового фонду чи договору найму жилого приміщення в будинку житлово-будівельного кооперативу або в будинку (квартирі), що належить громадянину на праві приватної власності. Крім зазначених документів, виконком місцевої ради або адміністрація підприємства, установи, організації, що здійснює квартирний облік, можуть запитати в заявників ще й додаткові документи.

     Громадяни знімаються з квартирного обліку у випадках:      1) поліпшення житлових умов, внаслідок якого відпали підстави для надання іншого жилого приміщення;      2) виїзду на постійне місце проживання до  іншого  населеного пункту;      3) припинення трудових відносин з  підприємством,  установою, організацією особи, яка перебуває на обліку за місцем роботи, крім випадків, передбачених законодавством Союзу РСР, Житловим кодексом УРСР, пунктом   29  цих  Правил  та  іншими  актами  законодавства Української РСР;      4) засудження  до  позбавлення  волі  на  строк  понад  шість місяців, заслання або вислання;      5) подання  відомостей,  що  не  відповідають дійсності,  які стали підставою  для  взяття  на  облік,  або  неправомірних   дій службових осіб при вирішенні питання про взяття на облік.