Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
212269_5F8D0_shpori_z_zhitlovogo_prava_ukra_ni.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
280.06 Кб
Скачать

39. Забезпечення громадян житлом у будинках жбк.

Житлово-будівельний кооператив організується з метою забез­печення житлом членів кооперативу і членів їхніх сімей шляхом бу­дівництва багатоквартирного жилого будинку (будинків), а у випад­ках, передбачених законодавством, — одно- і двоквартирних жилих будинків садибного типу чи багатоквартирного блокованого жилого будинку (будинків) з надвірними будівлями за власні кошти коопе­ративу із залученням банківського кредиту, а також для наступної експлуатації та управління цим будинком (будинками).

Житлово-будівельні кооперативи організуються при виконавчих органах місцевих рад, підприємствах, установах і організаціях.

До кооперативів, що організуються при виконавчих органах міс­цевих рад, приймають громадян, які перебувають у цьому органі на обліку бажаючих вступити до кооперативу (в списку осіб, які корис­туються правом на вступ до кооперативу поза чергою).

До кооперативів, що організуються при підприємствах, устано­вах, організаціях, приймають працівників цих організацій, які пере­бувають на обліку бажаючих вступити до кооперативу (в списку осіб, які користуються правом на вступ до кооперативу поза чер­гою), а також інших громадян у порядку доукомплектування коопе­ративів за направленням виконавчого органу місцевої ради.

При одній з організацій з дозволу виконавчого органу районної, міської, районної в місті ради може організовуватися кооператив для працівників кількох підприємств, установ, організацій, розташо­ваних у даному населеному пункті.

40. Права та обов’язки членів жбк. Виключення з жбк.

Член ЖБК має право:

1) обирати й бути обраним до органів управління кооперативу та до ревізійної комісії;

2) у встановленому порядку за письмовою згодою всіх членів сім’ї, які проживають разом з ним, вселити у своє жиле приміщення свою дружину, дітей, батьків, а також інших осіб. На вселення до батьків їхніх неповнолітніх дітей зазначеної згоди непотрібно;

3) на збереження жилого приміщення при тимчасовій відсутнос­ті незалежно від причин і строку відсутності;

4) стягнути з кооперативу вартість проведеного ремонту або зарахувати її в рахунок внесків на експлуатацію і ремонт будинку у випадках, коли ремонт квартири спричинений невідкладною необхід­ністю, а кооператив не виконав обов’язків пов’язаних з ремонтом;

5) вийти з ЖБК. Громадянин вважається таким, що вийшов з ЖБК, з дня подання про це заяви до правління ЖБК.

Член ЖБК має право за згодою загальних зборів членів кооперативу передати свій пай будь-кому з постійно проживаючих з ним членів сім’ї, які досягли 18-річного віку або одружилися чи влаштувалися на роботу до досягнення зазначеного віку.

Пай, який є спільною власністю подружжя, може бути переданий тільки при наявності згоди іншого з подружжя.

Особа, якій член ЖБК передав пай, користується перевагою пе­ред усіма іншими особами сім’ї на вступ до цього ЖБК.

Член ЖБК, який потребує поліпшення житлових умов, має пе­реважне право на одержання квартири, пайовий внесок за яку вне­сено не повністю, або на ту, що звільнилася в будинку (будинках) цього кооперативу.

Член ЖБК вправі за згодою членів сім’ї, які проживають разом з ним, і правління кооперативу здавати в найом частину жилого приміщення, а в разі тимчасового виїзду всієї сім’ї — все приміщення. Договір найму укладається в письмовій формі з подальшою ре­єстрацією в правлінні житлово-будівельного кооперативу.

Член ЖБК і члени його сім’ї, які проживають разом з ним, мо­жуть за взаємною згодою дозволити тимчасове проживання у своїй квартирі інших осіб без стягнення плати за користування приміщен­ням (тимчасових мешканців), у тому числі опікуна чи піклувальни­ка, який не є членом сім’ї члена кооперативу.

Вселення тимчасових мешканців на строк понад 1,5 місяця допускається за умови, якщо розмір жилої площі, що припадає на кожного, хто проживає в цьому приміщенні, буде не менший від рів­ня середньої забезпеченості громадян жилою площею в даному на­селеному пункті.

Тимчасові мешканці на вимогу члена ЖБК або членів сім’ї, які проживають разом з ним, зобов’язані негайно звільнити приміщен­ня, а при відмові — підлягають виселенню у судовому порядку без надання іншого жилого приміщення.

Обов’язки члена ЖБК та членів його сім’ї.

Член ЖБК зобов’язаний:

1) виконувати вимоги статуту ЖБК і рішення загальних зборів членів кооперативу (зборів уповноважених);

2) вносити в установлений строк вступний і пайовий внески;

3) своєчасно вносити платежі у погашення банківського кредиту і в покриття витрат кооперативу на експлуатацію та капітальний ремонт жилого будинку (будинків) та утримання прибудинкової території, внески до спеціальних фондів і плату за комунальні послуги.

Повнолітні члени сім’ї члена ЖБК зобов’язані брати участь в оплаті витрат, пов’язаних з експлуатацією та ремонтом будинку і квартири;

4) використовувати жиле приміщення відповідно до його призначення, забезпечувати схоронність приміщення, бережно ставитися до санітарно-технічного та іншого обладнання і об’єктів благоустрою;

5) додержувати правил утримання жилого будинку та прибудинкової території, правил пожежної безпеки, чистоти й порядку в підїздах, кабінах ліфтів, на сходових клітках та в інших місцях загального користування;

6) провадити за свій рахунок поточний ремонт жилого приміщення, а в разі вибуття з кооперативу із звільненням приміщення — здати його у належному стані;

8) при одержанні іншого жилого приміщення звільнити з відповідними членами сім’ї та іншими особами квартиру, яку вони займали.

Виключення з членів ЖБК може бути у таких випадках:

1) подання відомостей, які не відповідають дійсності і які були підставою для прийому до кооперативу, а також неправомірних дій службових осіб при вирішенні питання щодо прийому до ЖБК;

2) установлення вироком суду, що пайовий внесок складається з коштів, добутих злочинним шляхом;

3) неодержання ордера та незаселення квартири без поважних причин протягом місяця з дня видачі ордерів членам даного ЖБК;

4) систематичного руйнування або псування жилого приміщен­ня, або використання його не за призначенням, що робить неможливим для інших проживання з членом ЖБК в одній квартирі чи в одному будинку, якщо заходи запобігання і громадського впливу виявилися безрезультатними;

5) виїзду на інше постійне місце проживання або

6) несплати пайового внеску, систематичної несплати без поважних причин внесків на погашення банківського кредиту чи вне­сків на експлуатацію та ремонт будинку.