Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

2014_03_лютий_tezy круглого столу_KTM

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
921.09 Кб
Скачать

КИЇВСЬКИЙ МІЖНАРОДНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІНСТИТУТ ТЕЛЕБАЧЕННЯ, КІНО І ТЕАТРУ КАФЕДРА КІНО-, ТЕЛЕМИСТЕЦТВА

МАТЕРІАЛИ

круглого столу

«ЧУБАСІВСЬКІЧИТАННЯ»

20 березня 2014 року

Київ – 2014

Матеріали круглого столу «Чубасівські читання», 20 березня 2014 р., м. Київ / Упорядник: О. В. Безручко. – К. : Київський міжнародний університет, 2014. – 222 с.

2

ЗМІСТ Антоненко Артем Михайлович Феєрія на «Лазурному

березі»

5

Безручко Олександр Вікторович

«Чубасівські читання»

як одна з форм розвитку української школи по вихованню

молодих митців екрану

 

 

14

Білялова

Сабіна Сейтвєліївна

Психологічні

аспекти

впливу кінематографу

 

31

Гуренко

Олена Анатоліївна

Режисерський

задум

у

документальному кіно

 

35

 

Десятник Григорій Овсійович Становлення фільму-

інтерв´ю як специфічного телевізійного жанру

40

Єрьомін Андрій Васильович Кінематограф та рок –

46

музика у другій половині ХХ століття

Єсаков Олексій Сергійович Специфіка роботи режисера з

актором

 

 

 

50

Жеребило

Василь Васильович

Насильство в

кінематографі

 

 

 

55

Зикун Наталія Іванівна

Жанрово-стильова специфіка

«малих» сатиричних форм кінця ХІХ – початку ХХ ст.

59

Клименко

Олексій

Олександрович

Огляд

повнометражного ігрового фільму Ф. Фелліні «Вісім з

половиною»

66

Колодій Альона Іванівна Формування кінематографічних

жанрів

70

Компанець Марія Валеріївна Специфіка використання

хромакею

72

Куріло Катерина Юріївна

Становлення медіа імперії

«The Walt Disney Company»

81

Кучмій Андрій Юрійович

Впливу аудіо-візуальних

творів на глядача

87

3

Лєбєдєв Ярослав Олексійович

Значення танців в

кінематографі

93

Лимар Людмила Дмитрівна Втрата морального орієнтиру у творчому пошуку сучасного мистецтва кіно й театру на прикладі показу позитивного героя в театрі й кінематографі

96

Лифарь Любов Петрівна Огляд повнометражного ігрового

фільму В. Бортка «Тарас Бульба»

111

Марченко Сергій Миколайович Сергій Параджанов у документальному кіно: особливості драматургії, специфіка

кіно мови..

 

 

 

113

Меленевська

Олена

Борисівна

Аудіовізуальний

продюсерський проект та його головні аспекти

145

Порожна Світлана Геннадіївна Роль відомого педагога у

вихованні молодого покоління режисерів

156

Сербін Максим Олегович. Огляд короткометражного

ігрового фільму «Вечір»

169

Скринник Олена Олегівна Акторська гра Степана Шкурата на прикладі фільму Ігоря Савченка «Вершники»

173

Сльозко Альона Юріївна Дитячий телевізійний фестиваль

«Кришталеві джерела»

180

Софієнко Марина Костянтинівна Трансформація

 

теоретичних засад в сучасному українському кінознавстві

191

Трофимчук Ольга Петрівна Образність кінематографічної (художньої) деталі крізь призму її функціональності. 197

Ченчик Марина Володимирівна Навчання і гра.

Специфіка дитячої програми «АБВГДейка»

210

Шляхова Олена Анатоліївна Телебачення незалежної

України

216

4

Антоненко Артем Михайлович

Інститут телебачення, кіно і театру Київського міжнародного університету

Феєрія на «Лазурному березі»

Історія Канського фестивалю дуже цікава та захоплююча. Організатори фестивалю хотіли створили неперевершену альтернативу знаменитому у всьому світі Венеціанському кінофестивалю. Для того щоб ця подія мала успіх обрати знаменитого та впливового президента цього свята. Підходячи по усім вимогам цю посаду отримав відомим у всьому світі, винахідник кінематографу Луї Люмьєр. Все йшло за планом. Активно працювали аби сталося дивовижне відкриття кінофестивалю. Перший день фестивалю мав бути 1 вересня. Але трапилося лихо почалася Друга Світова Війна.

Йшли страшні роки війни. І після її закінчення все таки відбувся кінофестиваль. Він тривав з 20 вересня по 5 жовтня 1946 року. У першому фестивалі продемонстрували сорок шість фільмів, із них одинадцять отримали нагороду. Цікаво те, що фільми були надіслані з усіх кінців світу. Від СРСР був представлений фільм Фрідріха Ермлера «Великий

5

перелом». До речі саме він отримав Гран-прі фестивалю. 1946 року кінофестиваль проводився восени, а саме у вересні. З 1952 року цю традицію змінили, перенісши подію на весну [11].

З 1959 року традиційні правила фестивалю змінили. Для більш об’єктивного оцінювання та популяризації події, журналістам фільми, що були заявлені у програмі, показували в день, ще до прем’єри. У 1969 році правила фестивалю ще доповнили. Головним керівним органом зробили Адміністративну раду. Що ж до творчих перемін, то кінофестиваль доповнили двома тижнями режисерських фільмів, так званий «Двотижневик режисерів». Згодом ці зміни торкнулись і правил відбору кінофільмів. Тепер їх відбирало журі кінофестивалю. Раніше ж це робило журі тієї країни, фільм якої презентувався [2].

Згодом у 1975 р. журю разом з адміністративною радою обирають три офіційні позаконкурсні програми. А саме:

1. програма з назвою «Винахідливі очі». В них представлені картини з інших галузей мистецтв;

6

2.«Дух часу». Назва говорить сама за себе. В цій номінації приймають участь картини, що передають теми сучасності;

3.«Складне минуле». В цій частині кінофестивалю показують фільми, на основі хроніки. Змонтовані фрагменти документальних архівів про кіномистецтво [3].

У1978 році на кінофестивалі з’являється ще ода нагорода – премія «Золота камера». Отримати її можна була показавши свій дебютний фільм, в одній з трьох номінацій. Започаткував цю премію Жиль Жакоб, який на той час був виконавчим директором. Також ідеєю Жиля Жакоба було створити програму «Особливий погляд». Вона не відносилася до конкурсу. Саме з тих пір конкурсна програма є незмінною. Вона складається з трьох частин:

1.основний конкурс;

2.двотижневик режисерів;

3.особливий погляд [9].

У1998 році Жиль Жакоб подає ідею створити ще одну програму. Вона має назву «Сінефондасьйон». У ній демонструються короткометражні та студентські фільми. Головною ідеєю та ціллю програми є підбадьорити,

7

заохотити та продемонструвати всьому світу молоді таланти.

У2000 році, а саме восени в рамках програми «Сінефондасьйон» у Парижі Заснували новий проект під назвою «Residence». Ця програма дає можливість усім молодим талантам проявити себе за межами їх країни. Вони можуть знімали свої шедеври закордоном. З 2005 року журі відбирає два десятки кращих авторів. Після чого їх роботи отримають фінансову допомогу для реалізації [5].

У2004 р. виникає новий проект, що має назву «Producers Network». Він дає змогу продюсерам з усього світу обговорювати свої проекти та цікавлячи Їх питання. Згодом відкривають « Short Film Corner». Це так званий майданчик на якому усі автори короткометражних фільмів можуть зустрітися та обговорити питання [7].

На цьому нові вдосконалення фестивалю не закінчилися. У 2005 р. адміністративна рада відкриває нову програму «Tous les Cinemas du Monde». Вона охоплює кінематограф усіх країн світу. У рамках цієї програми усі бажаючі можуть показати, те чим саме пишається їх країна.

У2010 р. з’являється ще одна нова програма. «Cannes Court Metrage» – така її назва. В цій частині вашій увазі

8

пропонують короткометражні фільми з усього світу. Дивовижні моменти, які режисери вклали в невеликий час фільму [6].

Звісно ж головною нагородою Канського кінофестивалю, те чим можна пишатися – є Золота пальмова гілка чи Palme d’Or. Вона відзначає переможців ще з 1955 року. У період з 1946 по 1954 рік головною нагородою кінофестивалю було Гран-прі. Гілка не просто красива, вона ще й дуже коштовна. Так як виконана з 24каратного золота [1].

Сьогодні ж Гран-прі видатного кінофестивалю – це лише друга за престижністю нагорода. Золота пальмова гілка – нагорода за першість. А саме за найкращий повнометражний і короткометражний фільми.

Також на фестивалі існують й інші нагороди. Такі як: Великий спеціальний приз журі, нагорода за кращу режисуру, за кращу операторську роботу, за найкращий сценарій фільму, за найкращий дебют. Також нагороди за найкраще виконання чоловічої і жіночої ролей. Журі також має змогу присудити ще одну премію за найкращий повнометражний фільм і дві короткометражним фільмам

[10].

9

Унаш час, коли все купується і скрізь є несправедливість, журі фестивалю оберігають від цього як можуть. У останній день, коли вони мають прийняти рішення їх вивозять у таємне місце. І кожен рік воно різне. Інколи це острови. В останні роки, коли технологія зробила крок вперед, у журі кінофестивалю на час прийняття рішення забирають навіть мобільні телефони. І все це заради справедливості [8].

У2013 році кінофестиваль знову зазнав змін. Головою журі став видатний американський кінорежисер, продюсер та сценарист Стівен Спілберг. До членів журі приєдналася американська акторка Ніколь Кідман, румунський режисер Крістіан Мунджу, австрійський актор Крістофер Вальц. Також з ними до складу журі увійшли: французький актор Даніель Отей, тайванський режисер Енг Лі, японський режисер Наомі Кавасе, британський режисер Лінн Ремсі та індійська актриса Відью Балан [4].

Cinema de la Plage, з’явився у Каннах у 2002році. Це кінозал під відкритим небом. Саме тут глядачам демонструють фільми з золотого фонду кіномистецтва та проводяться спеціальні покази.

10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]