Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод. для курсовой 2006.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
266.75 Кб
Скачать

Розділ VI випускна кваліфікаційна та дипломна робота

■ ■

6.1. Загальні вимоги до змісту дипломної роботи

Випускна кваліфікаційна робота та дипломна робота - це приклади навчально-дослідницького доробку з елементами наукової творчості.

Їх виконання значною мірою дає можливість оцінити підготовленість випускника вищого навчального закладу до подальшої фахової діяльності. Це його підсумкова кваліфікаційна характеристика, що демонструє всю глибину отриманих їм знань за фахом, та його уміння застосовувати свій теоретичний багаж на практиці.

Це вже не просто курсова робота, у ході якої виробляються навички дослідницької діяльності. Завершена випускна кваліфікаційна або дипломна робота повинна продемонструвати вже зрілу здатність її автора до діяльності у професійних ситуаціях проникати в сутність зовнішніх явищ, бачити за ними закономірності та використовувати надбанні знання для вирішення певних практичних задач.

У теоретичній частині випускної кваліфікаційної або дипломної роботи студент повинний продемонструвати не тільки навички певної аналітичної діяльності, але і здатність до розгорнутого самостійного бачення проблеми.

Експериментальна (практична) частина дипломної роботи вимагає деталізованої, методологічно обґрунтованої організації практичного дослідження, точної процедури одержання й обробки результатів, грамотного їхнього аналізу та творчої інтерпретації.

Окремо оцінюваним критерієм роботи є здатність автора бачити шляху впровадження отриманих висновків та результатів на практиці і подальші перспективи дослідження розглянутої проблеми.

Обов'язковою вимогою до випускної кваліфікаційної та дипломної роботи є елемент новизни, що розкриває творчі можливості кожного студента.

Дипломна робота містить у собі:

■ висування проблеми, що не одержала достатнього висвітлення в

літературі;

■ встановлення нових зв'язків між відомими явищами;

■ нову постановку відомої проблеми;

■ оригінальні висновки;

■ рекомендації щодо використання виявлених матеріалів у науці та практиці.

6.2. Етапи підготовки випускної кваліфікаційної та дипломної роботи

Процес підготовки та виконання випускної кваліфікаційної та дипломної роботи включає декілька основних етапів.

Вибір теми і затвердження її випусковою кафедрою. Як уже було підкреслено, вибір теми - це один із найбільш відповідальних етапів, що визначають подальшу долю роботи. Тема повинна бути подана студентом не пізніше зазначеного кафедрою терміну. Після чого тема затверджується й оформлюється наказом по університету як закріплена за даним студентом, зміна теми дозволяється тільки в особливих випадках.

Далі студент зобов'язаний розробити календарний графік роботи на весь період із вказівкою на послідовність виконання окремих етапів. Після його схвалення науковим керівником він подається на затвердження завідувачу випускової кафедри. Такий робочий план має вільну форму і є ескізним представленням досліджуваної проблеми. Календарний графік роботи повинен демонструвати логічний порядок питань, відповідно до яких буде систематизуватися весь зібраний фактичний матеріал.

Наступним етапом є обґрунтування теми, вибір об'єкту, предмету і визначення мети дослідження. Їхнє формулювання дозволяє позначити задачі дослідження.

Найбільш тривалий за часом етап – це етап розробки певних програми і методики практичного дослідження і власне його проведення.

Попереднім підсумком, важливим для здійснення кафедрою контролю за ходом роботи, є написання студентом першого, проміжного варіанту випускної кваліфікаційної або дипломної роботи. До цього моменту робота з літературою, добір практичного матеріалу та його обробка повинні бути завершені.

До цього моменту студент знаходиться на етапі роботи з текстом, обробки та відточування необхідних формулювань роботи, обмірковування висновків та літературної обробки матеріалу.

Проміжний варіант випускної кваліфікаційної або дипломної роботи, схвалений науковим керівником, повинний пройти попереднє обговорення на засіданні випускової кафедри.