Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ogg_3_chast.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
156.16 Кб
Скачать

Форми організації праці на підприємствах, їх характеристика.

Є такі форми поділу праці на підприємстві: операційна, функціональна, технологічна, професійно-кваліфікаційна. Операційний поділ праці передбачає закріплення певної операції за кожним виконавцем, що підвищує спеціалізацію праці, її продуктивність і якість, а також визначає вимоги до організації та обслуговування робочого місця. Функціональний поділ праці здійснюється на основі виокремлення виробничих функцій з метою професійної спеціалізації працівників. Кожна група підрозділяється за ознакою виконуваних функцій, а вони, у свою чергу, — за професіями. Це, наприклад, робітники — основні і допоміжні, інженерно-технічні працівники та інший персонал. Основні робітники беруть безпосередню участь у зміні форми і стану предметів праці та виконують технологічні операції з виготовлення основної продукції. Допоміжні робітники створюють необхідні умови для безперебійної та ефективної роботи основних робітників. Вони зайняті на таких роботах: транспортуванні готових виробів, деталей, матеріалів; ремонті устаткування; виготовленні інструменту; технічному контролі якості продукції тощо. Технологічний поділ праці здійснюється на основі розчленування виробництва на стадії (заготівельну, обробну, складальну), технологічні процеси та операції. За однорідністю здійснюваних технологічних процесів виділяються різні професії і спеціальності (ливарники, ковалі, токарі та ін.). Професійно-кваліфікаційний поділ праці викликаний різною складністю, точністю і відповідальністю виконуваних робіт, різними вимогами, які стосуються спеціальної підготовки виконавця.

Робочий час працівника підприємства готельного господарства. Методи вивчення робочого часу. Робочий час, поняття і види. Види робочого часу: нормальна тривалість, скорочена тривалість і неповний робочий день. Особливості режиму робочого часу в підрозділах готельного господарства. Режим робочого часу і відпочинку працівників готельного господарства, режиму праці: адміністрації та менеджерів вищої ланки; обслуговуючого персоналу; спеціалістів; технічного персоналу.

Робочий час – це час протягом якого працівник зобов’язаний виконувати встановлене завдання. Він складається із часу роботи і часу перерви.

Час роботи – складається з часу продуктивної праці для виконання виробничого завдання, і часу непродуктивної праці. Час перерви – це час протягом якого з різних причин припиняється процес.

Час продуктивної праці складається із:

- підготовчо-заключного часу (Тпз) – це час затрачений працівниками для підготовки виробництва і робочого місця до виконання завдання і його завершення.

- оперативний час (Топ) – це час затрачений на виконання заданої роботи. Він складається: основний час (То) – час затрачений на безпосереднє здійснення технологічного процесу; час допоміжний (Тд) – час затрачений на дії необхідні для виконання основної роботи.

- час обслуговування робочого місця (Тобс) – час витрачений на на утримання робочого місця інвентаря відповідно до санітарних вимог.

Час непродуктивної праці (Тнп) – включає всі затрати часу пов’язані з роботою, що не є необхідною для виконання даного завдання (технічні неполадки, організаційні недоліки, порушення технологічної дисципліни).

Методи вивчення робочого часу: лінійний, ступеневий, двобригадний, комбінований, вахтовий та ін.

Режим робочого часу в підрозділах готельного господарства визначається по графіку, табелю робочого часу підприємства. Його складають з метою порядку, нормованості робочого часу кожного працівника. Для кожного з них свої норми виробітку, кожного місяця він різний, адже враховують вихідні та святкові дні. Також робочий час розбивають на зміни, але адміністрація та менеджери вищої ланки працюють щоденно та нормовано. Обслуговуючий персонал ділиться на зміни і завжди повинні працювати в повному складі до визначеного графіком часу. Технічний персонал працює згідно графіку та завжди контролює порядок та справність всіх приладів в підприємстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]