Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SBE_ISPIT.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
240.13 Кб
Скачать
  1. Порядок призначення та проведення повторної судово-бухгалтерської експертизи

Порядок призначення судової експертизи в експертних установах визначається Законом України «Про судову експертизу», Кримінальнопроцесуальним, Цивільнопроцесуальним та Господарськопроцесуальним кодексами України, Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та іншими нормативноправовими актами з питань судової експертизи

За послідовністю проведення розрізняють:

  • Первинна

  • Повторна - це експертиза, яка проводиться за тими ж об’єктами і питаннями, що і первинна, висновок якої визнаний необґрунтованим або виникли сумніви щодо однозначності тверджень. Повторна експертиза проводиться іншим експертом.

За потреби призначення додаткової або повторної експертизи, крім вищевказаних матеріалів, експертові надсилаються також висновки попередніх експертиз із усіма додатками, а також додаткові матеріали, що стосуються предмета експертизи, які були зібрані після надання первинного висновку. У постанові (ухвалі) про призначення додаткової та повторної експертизи зазначаються мотиви й підстави їх призначення.

Відповідно до ст. 193 КПК слідчий, одержавши висновок експерта (чи його повідомлення про неможливість надати висновок), зобов’язаний пред’явити його для ознайомлення обвинувачуваному, котрий вправі дати свої пояснення і заявити заперечення щодо висновку, а також клопотатися про призначення додаткової або повторної експертизи.

Отже, повторна експертиза може бути призначена судом, якщо висновки експерта суперечать фактичним обставинам справи, якщо під час судового розслідування будуть установлені нові факти, що можуть вплинути на висновки експерта, а також у випадках, коли під час призначення і проведення експертизи були допущені істотні порушення процесуальних норм, які регламентують порядок призначення і проведення експертизи. Відмова в призначенні додаткової та повторної експертизах має бути мотивована судом в ухвалі.

  1. Мета і завдання судово-бухгалтерської експертизи

Метою СБЕ – є надання вичерпної, аргументованої, беззаперечної, однозначної відповіді на питання, поставлені перед експертом-бухгалтером.

Серед основних завдань, що розв’язуються експертами-бухгалтерами можна виділити наступні класи завдань:

  1. Завдання, які пов’язані з ідентифікацією об’єктів (встановлення посадової особи, що відповідає за здійснення та документальне оформлення господарської операції, яка визнана незаконною).

  2. Діагностичні завдання, які полягають у встановленні механізму, події, часу, способу, послідовності дій, що призвели до правопорушення у т.ч. якісних і кількісних характеристик, здійснених дій в межах проведених господарських операцій (розкриття механізму, розкрадання ТМЦ, списання технологічних втрат)

  3. Завдання з експертної профілактики, а саме діяльності з виявлення обставин, що сприяють здійсненню злочинів та розробки заходів з їх усунення.

Завдання, що формулюються у вигляді питань спрямовані на:

  1. Встановлення документального обґрунтування недостачі, наявності лишків ТМЦ, а також розміру завданої матеріальної шкоди за відповідний період часу і місце їх здійснення.

  2. Встановлення правильності документального оформлення операцій з приймання, зберігання, переміщення, реалізації ТМЦ, а також руху грошових коштів.

  3. Визначення і підтвердження розміру матеріальних збитків, завданих посадовими особами і МВО внаслідок вчинення навмисних корисливих правопорушень.

  4. Встановлення відповідності відображення в БО фінансово-господарських операцій вимогам чинних нормативних актів.

  5. Підтвердження встановлених недоліків в організації БО, звітності та контролю фін.-госп. діяльності, які сприяли завданню матеріальних збитків.

  6. Встановлення обґрунтованості списання запасів.

  7. Встановлення правильності визначення оподатковуваного прибутку підприємств різних форм власності та обчислення розмірів податків.

  8. Встановлення документально обґрунтованих вимог щодо позивача і заперечень відповідача в частині, що стосується доцільності позову.

  1. Умови та вимоги до висновків, складених за різними видами судово-бухгалтерських експертиз

Під час проведення повторної експертизи у вступній частині викладається інформація про умови та обставини проведення попередньої експертизи, також викладаються висновки проведених досліджень з тих питань, які були поставлені на повторне дослідження, а також мотиви призначення повторної експертизи.

У дослідній частині висновку повторної експертизи мають бути зазначені причини розбіжностей з результатами попередньої експертизи.

Висновок комплексної експертизи складається з урахуванням наступних особливостей:

  1. У вступній частині додатково зазначається інформація про попередні експертизи, якщо їх результати мали значення для вирішення питань, поставлених перед комплексною експертизою;

  2. Дослідження, які проводять окремими експертизами, описуються у відповідних розділах дослідної частини із зазначенням прізвищ експертів;

  3. Узагальнення та оцінка результатів дослідження фіксуються в узагальнюючому розділі частини висновку експертизи.

  1. Поняття, предмет та об’єкти судово-бухгалтерської експертизи

Предметом СБЕ - є інформація про господарську діяльність суб’єкта господарювання, що відображена в обліковій документації, дослідження якої потребує спеціальних знань експерта-бухгалтера для встановлення істини.

Наведене поняття СБЕ ґрунтується на тому, що його сутність характеризується такими особливостями як зв'язок з господарською діяльністю, її відображенням в БО.

Об’єктами СБЕ є конкретні матеріали, що є речовими доказами, які містять інформацію про господарську діяльність суб’єкта господарювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]