Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SBE_ISPIT.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
240.13 Кб
Скачать
  1. Спеціальні бухгалтерські знання у судово-бухгалтерській експертизі

Економічний зміст полягає у реалізації системи знань, у галузі бухгалтерського обліку, фінансів, аудиту, ревізії, економічного аналізу.

Перелічені особливості, пов’язані із застосуванням спеціальних знань, виок-ремлюють судово-бухгалтерську експертизу в самостійний вид судових експертиз .

Використання спеціальних бухгалтерських знань засвідчуює застосування метод.-х прийомів бо, що входять до складу методу сбе:

  • Документування

  • Оцінка

  • Калькулювання

  • Подвійний запис

  • Рахунки

  • Звітність

Судово-бухгалтерська експертиза проводиться в межах кримінально-процесуального, цивільно-процесуального і господарсько-процесуального законодавства особою, яка володіє спеціальними знаннями в галузі бухгалтерського обліку, з метою встановлення фактичних даних, що мають значення для справи. Бухгалтерська експертиза вирішує питання діагностичного та профілактичного характеру, коло яких досить широке.Виявлення облікових невідповідностей, механізм їх утво-рення, його вплив на показники фінансово-господарської діяль-ності, 

  1. Об’єкти судово-бухгалтерської експертизи відображення короткострокових позик

  • Кредитна угода, акт прийому-передачі пакета акцій, об’єктів незавершеного будівництва, калькулювання витрат на будівництво обєка, ТТН, специфіка, сертифікат якості, ВКО, звіт касира, касова книга, платіжне доручення, виписка банку, журнал-ордер, Головна книга, баланс

  • Довідка про офіційний курс гривні, розрахунок бухгалтерії операційних або не операційних курсових різниць

  • Виписка банку про зарахування коштів на банківський рахунок постачальника або підрядника, журнал-ордер, головна книга, баланс, договори постачання або підрядника, облікові регістри та звітність постачальника або підрядника

  • Податкова звітність, розрахунок податкових платежів, виписка банку про надходження коштів на рахунок одержання.

  1. Склад зовнішнього та внутрішнього забезпечення експертного дослідження втрат від операцій з запасами

Об’єкти експертизи:

внутрішнє інформаційне забезпечення (акти ревізії, акти введення в експлуатацію, акти про внутрішнє переміщення, акти на списання, первинні документи, розрахунки амортизаційних відрахувань, журнали-ордери, форма №1 „Баланс”, інвентаризаційні описи, розрахунок завданої матеріальної шкоди, розрахунок відшкодування завданої матеріальної шкоди, договори про повну матеріальну відповідальність , пояснювальні записки матеріально відповідальної особи);

Зовнішнє забезпечення ( ЗУ „Про бух облік і фін звітність”, ЗУ „Про плату за землю”, ЗУ „Про внесення змін до ЗУ Про оренду землі”, положення „Про документальне забезпечення записів в бух обліку”, інструкція „Про застосування плану рахунків в бух обліку активу, капіталу, зобов’язань і господарських операцій”, рекомендації верховного суду України „щодо порядку застосування індексів інфляції при розгляді судових справ” 1997р., постанова КМУ від 10.12.03 „Методика оцінки майна”, П(с)БО №7, 8, 12, 14, 15, 16, 30, методичні рекомендації по застосуванню регістрів бух обліку – Наказ МінФіну від 19.12.2000, „Норми експлуатаційного пробігу автомобільних шин” 1999р, інструкція „З формування собівартості будівельно-монтажних робіт” затверджена наказом Держбуду від 07.08.02; методичні прийоми узагальнення і реалізації результатів експертного дослідження).

  1. Структура та особливості оформлення висновку експерта-бухгалтера

Експерт дає висновок від свого імені і несе за нього особисту відповідальність. Висновок експерта не може виходити за межі спеціальних знань експерта. Висновок експертизи складається з трьох частин: Вступної Дослідної Заключної

У вступній частині висновку СБЕ зазначено:

  1. Назва експертизи, її номер, а також якою вона є (додатковою, повторною, комісійною, комплексною)

  2. Особа або орган, які призначили експертизу.

  3. Дані про експерта (посада, ПІБ, освіта, експертна спеціальність та стаж роботи експертом, за наявності, науковий ступінь та вчене звання)

  4. Дата надходження матеріалів до експертної установи, а також дата підпису висновку.

  5. Де і ким винесена постанова або ухвала про призначення експертизи

  6. Питання які належить розв’язати експерту

  7. Найменування та перелік матеріалів, що надійшли на експертизу, спосіб доставки та вид упаковки досліджуваних об’єктів.

  8. Клопотання експерта про надання додаткових матеріалів, а також наслідки її розгляду.

  9. Обставини справи які мають значення для формулювання висновку з обов’язковим зазначенням джерел її отримання.

  10. Відомості про осіб які були присутні під час проведення дослідження (ПІБ, процесуальне положення(адвокат прокурор слідчий))

  11. Попередження експерта про кримінальну відповідальність за надання свідомо неправдивого висновку.

У дослідній частині висновку експерта описуються процес дослідження та його результати, а також надається обґрунтування висновку експерта. Кожному питанню, яке досліджуються експертом має відповідати певний розділ дослідної частини. Якщо декілька питань щільно пов’язані між собою, хід їх розв’язання може описуватись в одному розділі. Дослідна частина висновку експерта повинна включати:

  1. Відомості про стан об’єктів дослідження, застосовані методи дослідження, а також умови їх проведення.

  2. Посилання на графічні зображення, додатки та необхідні роз’яснення до них.

  3. Експертну оцінку результатів дослідження

В заключній частині висновку експертизи викладаються у вигляді відповідей на поставлені питання в тій послідовності в якій вони викладені у вступній частині висновку. На кожне з поставлених питань має бути надано відповідь по суті, або вказано з яких причин неможливо його вирішити.

Якщо керівник експертної установи не погоджується з думкою експерта він має право доручити проведення експертизи комісії експертів , до якої включається експерт з думкою якого не погоджується керівник. Висновок експертизи підписується експертами які проводять експертизу та засвідчуються печаткою експертної установи. Якщо до висновку експертизи додаються фотоматеріали, схеми, аналітичні таблиці, а також будь-які інші додатки, вони також підписуються усіма експертами та засвідчуються печаткою експертної установи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]