Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SBE_ISPIT.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
240.13 Кб
Скачать
  1. Прийоми документального контролю в складі методу сбе

Документальні прийоми судово-бухгалтерської експертизи включають такі види контролю наданих матеріалів:

формальну й арифметичну перевірки документів;

нормативно-правову оцінку відображених у документах господарських операцій;

логічний контроль об’єктивної можливості виконання документально оформлених господарських операцій;

цілковите і нецілковите (у т. ч. вибіркове) спостереження;

зустрічну перевірку документів або записів у облікових регістрах через порівняння їх з однойменними чи взаємозв’язаними даними підприємств і організацій, з якими підприємство, що перевіряється, має господарські зв’язки;

спосіб зворотного рахунку, що ґрунтується на попередній експертній оцінці матеріальних витрат, з метою подальшого визначення (зворотним рахунком) величини безпідставних списувань сировини та матеріалів на виробництво окремих видів продукції;

оцінку законності й обґрунтованості господарських операцій за даними кореспондуючих рахунків бухгалтерського обліку і т. п.

  1. Зовнішнє інформаційне забезпечення судово-експертного дослідження матеріалів інвентаризації товарів

ЗУ про б.о і ф.з в Україні, положення „Про документальне забезпечення записів в бух обліку”, інструкція „Про застосування плану рахунків в бух обліку активу, капіталу, зобов’язань і господарських операцій”, П(С)Б 9 «Запаси», ІНСТРУКЦІЯ по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків №69

  1. Причини проведення додаткової та повторної експертиз

  • Додаткові (проводиться в разі суттєвої зміни попередніх обставин на час проведення основної експертизи та на вимогу замовників експертизи). Додаткову експертизу проводить експерт, який проводив основну експертизу.

Зокрема такими обставинами можуть бути подані нові документи подані обвинувачувачем або добуті слідчим, потреба у дослідженні документів за більш тривалий період і у різних МВО, дослідження документів, що надійшли з архівів інших підприємств, що аніше не були подані.

  • Повторні (це експертиза, яка проводиться за тими ж об’єктами і питаннями, що і первинна, висновок якої визнаний необґрунтованим або виникли сумніви щодо однозначності тверджень). Повторна експертиза проводиться іншим експертом.

Призначається коли експертом допущенні помилки у доборі і застосуванні експертного дослідження, що викликало сумніви у його професійній обізнаності з об’єктами експертизи, коли у висновках кількох експертів, що проводили дослідження однієї справи, виникли суперечності які не вдалося владнати, у процесі досудового слідства, а також коли порушено процесуальні норми проведення експертизи.

  1. Нормативно-правове регламентування судово-експертної діяльності в Україні

Основний документ, який регламентує порядок призначення, організацію та інші аспекти судової експертизи є Закон України «Про судову експертизу» від 25.02.94 р.

Практика застосування згаданого Закону, як основоположного правового регулятора відносин у сфері судово-експертної діяльності, підтвердила його необхідність та важливість. За час, що минув, переважна більшість положень цього Закону не втратила своєї актуальності, проте й виявила немало проблем, вирішення яких потребує системного вдосконалення та уточнення нормативно-правової бази, що регулює судово-експертну діяльність, передусім шляхом внесення досить істотних змін і доповнень до зазначеного Закону.

До нормативно-правових документів, якими регламентуються організаційні аспекти судових експертиз відносяться:

  • Цивільно-процесуальний кодекс України

  • Кримінально-процесуальний кодекс України

  • Кодекс України про адміністративні правопорушення

  • Кримінальний кодекс України

  • Інструкція про призначення та проведення судових експертиз

  • Інструкція про проведення судових експертиз, які проводяться атестованими експертами та які працюють в державних експертних установах

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]