Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
опр методика.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Основні терміни та визначення

Автоматизоване робоче місце (АРМ) – проблемно-орієн­тований програмно-технічний комплекс, призначений для забез­печення істотного підвищення ефективності всіх процесів оброб­ки інформації та прийняття рішень певними категоріями праців­ників.

Аналітична робота в органах ДПС України – це постійна дослідна діяльність (функція процесу управління), що охоплює своїм змістом широкий комплекс організаційних заходів і мето­дичних прийомів для вивчення й оцінки інформації про стан до­тримання податкового законодавства, результати практичної ді­яльності органів ДПС з виконання поставлених перед ними зав­дань, а також про умови, в яких ці завдання виконуються.

Взаємодія в органах ДПС – це стан взаємозв’язків між елементами системи органів ДПС, при якому вони справляють взаємний вплив один на одного та на відповідну сферу діяль­ності.

Інформація – це комплекс необхідних відомостей (даних, знань) для успішного проведення аналізу, вироблення, формуван­ня, прийняття та організації виконання управлінських рішень, контролю і прогнозування, а також інших функцій управління.

Інформаційна структура – структура, що визначає відносне розташування джерел та здобувачів повідомлень у системі, склад та взаємозв’язки носіїв інформації, спрямованість та конфігура­цію комунікаційних мереж.

Інформаційна система – організований комплекс збирання, зберігання, накопичення, обробки, оновлення, пошуку, відобра­ження та надання споживачам інформації, необхідної для ефек­тивного управління.

Державне управління – сукупність цілеспрямованих впливів органів державної влади, які справляються ними в рамках відпо­відної компетенції, на певних осіб, соціальні системи, а також весь соціальний організм в цілому з метою їх упорядкування, збере­ження або перетворення.

Державний орган (орган державної влади) – первинна струк­турна одиниця влади, створена державою для здійснення покла­дених на неї функцій та завдань.

Документ – передбачена законом матеріальна форма одер­жання, зберігання, використання та поширення інформації шля­хом фіксації її на папері, магнітній, кіно-, відео-, фотоплівці або на іншому носієві, передбаченому законодавством.

Документаційне забезпечення управління – діяльність спе­ціальних працівників або підрозділів органів ДПС щодо ство­рення документаційної інформаційної бази на різних носіях для використання управлінським апаратом у процесі реалізації його функцій.

Кадрове забезпечення управління – це специфічна, повто­рювана діяльність, здійснювана у процесі управління органами ДПС, змістом якої є забезпечення органів і підрозділів необхід­ним, відповідаючим певним вимогам контингентом людей, а також інформацією про нього, упровадження науково обґрунтованих методів добору, розстановки, навчання, виховання, стимулювання кадрів, правового регулювання проходження служби та надання правового захисту особовому складу органів ДПС України.

Керівництво – право конкретної, спеціально уповноваженої посадової особи давати офіційні доручення підлеглим і вимагати їх виконання.

Контроль – загальна функція управління, яка являє собою нагляд та перевірку відповідності функціонування об’єкта прий­нятим управлінським рішенням, визначення результатів їх вико­нання, виявлення допущених відхилень від відповідних норма­тивних вимог (законів, стандартів, наказів тощо), від принципів організації та регулювання діяльності, яка перевіряється.

Матеріально-технічне та фінансове забезпечення управ­ління органами ДПС України – це система товарно-грошових і господарських відносин, які виникають між органами ДПС і їх підрозділами, з одного боку, й органами влади, підприємствами, організаціями – з іншого, у процесі постачання матеріально-тех­нічних і військових ресурсів (паливо, обладнання, речове май­но, будівельні та інші матеріали, зброя та боєприпаси); виконання договорів купівлі-продажу; надання матеріально-технічної допомоги та фінансування їх діяльності.

Ліквідація органу ДПС України – припинення діяльності органу ДПС України без переходу прав і обов’язків у порядку правонаступництва до інших органів ДПС України, їх служб та підрозділів.

Метод управління – це спосіб організуючого впливу об’єк­та управління на керовану систему або конкретний об’єкт уп­равління, за допомогою якого реалізуються функції та вирішу­ється досягнення цілей.

Механізм соціального управління – сукупність цілей, функ­цій, принципів та методів, взаємодія яких забезпечує ефективне функціонування соціальної системи

Моделювання – метод теоретичного та практичного опосеред­кованого пізнання, коли суб’єкт замість безпосереднього об’єкта пізнання вибирає або створює аналогічний йому об’єкт, дослід­жує його, а здобуту інформацію переносить на реальний предмет вивчення.

Нормативний акт – правовий документ (акт), який виданий спеціально уповноваженою на те посадовою особою або органом управління і містить юридичні норми, розрахований на багатора­зове використання та відносно невизначене коло осіб.

Облік – це здійснюваний під час управлінської діяльності процес здобування, обробки та систематизації відомостей про результати функціонування системи та реалізації виконавцями управлінських рішень і доручених їм завдань, виражених, як пра­вило, кількісними показниками.

Організаційно-штатна робота – діяльність податкового ор­гану, спрямована на ефективне використання певної штатної чисельності працівників.

План – це різновид управлінського рішення, змістом якого є система взаємопов’язаних, з’єднаних загальною метою конкретно визначених завдань та заходів, які необхідно здійснити у зазна­ченій послідовності та у встановлені строки конкретно визначе­ним виконавцям.

Правове забезпечення управління – створення та підтримка в необхідних межах конструктивних організаційно-функціональних характеристик систем управління за допомогою упорядкованого впливу всього арсеналу юридичних засобів.

Принцип (від латинського principum – початок, основа) вихідне положення теорії, вчення, науки, світогляду, політичної організації.

Принципи соціального управління – це основні положення, які відображають пізнані та засвоєні людиною об’єктивні закони та закономірності, якими органи управління керуються у процесі створення і функціонування соціальних систем управління.

Прогнозування – це визначення ймовірних шляхів та ре­зультатів майбутнього розвитку явищ і процесів, оцінка показни­ків, що характеризують ці явища та процеси для віддаленого майбутнього.

Процес управління – це діяльність об’єднаних у певну струк­туру суб’єктів та об’єктів управління, спрямована на досягнення поставлених цілей управління шляхом реалізації певних функцій та застосування відповідних методів і принципів управління.

Процедура – це логічно завершений набір операцій, які ви­конуються у визначеній технологією послідовності.

Резерв управлінських кадрів (кадровий резерв) – спеці­ально відібраний контингент працівників, який за своїми профе­сійними, діловими та моральними якостями відповідає вимогам до працівників певного рангу, які пройшли атестаційний відбір, спеціальну підготовку, досягли позитивних результатів у прак­тичній діяльності та мають професійні навички, що грунтуються на сучасних спеціальних знаннях і аналітичних здібностях, необ­хідних для прийняття та успішної реалізації управлінських рішень.

Реорганізація органу ДПС Українице злиття, приєднан­ня, поділ, виділення або перетворення органу, які призводять до зміни його структури та функцій.

Робочий день – нормативно виділена частина доби, протягом якої працівник виконує свої функціональні обов’язки.

Робоче місце – частина простору, зона трудової діяльності, оснащена необхідними організаційно-технічними засобами, зв’язком, обладнанням, іншими спеціальними приладами для виконання службових обов’язків.

Система – це сукупність елементів (частин), що утворюють єдине ціле і взаємодіють один з одним та навколишнім середо­вищем.

Соціально-психологічна структура органів ДПС – це сукупність соціально-психологічних і моральних параметрів її системи, які справляють істотний вплив на ефективність її функ­ціонування.

Створення органу ДПС – це заснування органу ДПС України уповноваженим на те державним органом у межах своєї компе­тенції для виконання завдань та функцій, покладених на орган ДПС України законодавством.

Управління органами ДПС України – особливий вид ді­яльності спеціально створених апаратів та спеціально призначе­них посадових осіб щодо створення та вдосконалення системи органів ДПС України, забезпечення її оптимального функціону­вання і розвитку з метою ефективного вирішення завдань щодо здійснення контролю за додержанням податкового законодавства.

Управлінське рішення – це рішення відповідного керівника, засноване на законах та підзаконних актах, аналізі та оцінці опе­ративної обстановки, яке містить постановку цілі (мети), обґрун­тування засобів їх здійснення, прийняте в установленому по­рядку і забезпечує організаційну стабільність та вдосконалення діяльності органів для виконання завдань ДПС України відпо­відно до чинного законодавства.

Управлінський цикл – повторювана сукупність послідовно здійснюваних операцій, що складають технологію процесу управ­ління.

Фонд робочого часу – загальна кількість робочого часу од­ного співробітника або групи за визначений календарний промі­жок (рік, півріччя, квартал, місяць, тиждень).

Функціональна структура органу ДПС України – це су­купність різних видів, напрямів діяльності, що обумовлені його метою та завданням, а також сукупність функцій підрозділів, які його складають, і функціональних обов’язків їх працівників.

Функція – це науково обґрунтований та логічно заверше­ний набір процедур, видів діяльності, спрямований на досягнення мети. Виконання завдання та отримання чітко визначеного кінце­вого результату.