Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
опр методика.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

5. Взаємодія і координація в органах дпс України

Теорія управління розглядає соціальну систему як цілісну, динамічну систему, що складається із взаємопов’язаних елемен­тів. Чим складніші та різноманітніші завдання вирішує система, тим більше вона роздроблена на частини та елементи, тим вищі вимоги висуваються до узгодженості дій кожного з них для до­сягнення поставленої мети.

Погодженість та єдність дій частин та елементів є неодмін­ною умовою нормального функціонування системи, засо­бом підви­щен­ня її ефективності.

З терміном “погодженість” тісно пов’язані поняття “взає­модія” та “координація”. Частина фахівців відстоюють думку, що ці терміни близькі за “значенням”, деякі – заперечують.

Питання чіткого визначення поняття “взаємодія” має як прак­тичне, так і теоретичне значення, оскільки проблема взаємодії в органах ДПС є однією з найбільш важливих.

Незважаючи на відмінні погляди, що мають місце в управ­лінській науці, взаємодію в органах ДПС можна визначити як стан взаємозв’язків між елементами системи органів ДПС, при якому вони справляють взаємний вплив один на одного та на відповідну сферу діяльності.

Найбільшої ефективності взаємодія може досягти за умо­ви дотримання системи принципів: науковості, законності, пла­новості, безперервності, головної ланки, резерву, маневреності, оптимального використання можливостей взаємодіючих елемен­тів, пропорційної відповідальності за наслідки взаємодії.

1. Принципи науковості, законності, плановості є принципами управління, і їх розкриття нічим не відрізняється від загальних принципів управління.

2. Безперервність у взаємодії органів ДПС щодо попереджен­ня та виявлення порушень податкового законодавства означає, що функції цих органів потребують безперервного здійснення.

3. Серед завдань, що вирішуються, визначають основне зав­дання (головну ланку), розв’язання якого дозволить вирішити цілу групу проблем. Цей же принцип стосується і завдань, що вирі­шуються у порядку взаємодії.

4. Принцип “резерву” полягає у тому, що взаємодія органі­зується з певним запасом міцності. Взаємодія є найбільш ефек­тивною у разі забезпечення її суб’єктам таких умов функціо­нування, за яких вихід з ладу одного з елементів не припинить взаємодії.

5. Принцип маневреності (гнучкості) передбачає можливість внесення коректив порядку взаємодії, що дозволяє ефективніше використовувати сили, засоби, форми та методи, які є у суб’єктів взаємодії.

6. Оптимальне використання можливостей взаємодіючих еле­ментів передбачає попереднє вивчення та облік можливостей суб’єктів, тобто специфіку функціонування, середовища, сил та засобів, прогнозування результатів діяльності з метою найкращо­го, збалансованого, раціонального їх використання.

7. Принцип пропорційної відповідальності за наслідки взає­модії передбачає облік та оцінку діяльності взаємодіючих еле­ментів за той обсяг діяльності, який покладався на них відповідно до плану взаємодії

Основні форми взаємодії в органах ДПС можуть бути такими:

– обмін інформацією;

– спільна розробка управлінських рішень;

– реалізація управлінських рішень (за умови настання та ви­никнення відповідних ситуацій);

– проведення інших погоджених заходів, які не були перед­бачені письмовими управлінськими рішеннями.

Діяльність органів ДПС у боротьбі з порушеннями подат­кового законодавства неможлива без постійного підвищення її якості та ефективності, особливо в умовах становлення нових економічних відносин одночасно із становленням самої ДПС України. Поряд зі удосконаленням взаємодії між органами ДПС все більшої ваги набирає рівень такої взаємодії з іншими право­охоронними органами: МВС, Державною митною службою, арбіт­ражними судами тощо.

Здійснення на практиці взаємодії податкових органів із вка­заними органами та іншими міністерствами і відомствами про­водиться через прийняття відповідних постанов Кабінету Міністрів України, спільних наказів, протоколів та угод про співпрацю.

Наприклад, Правлінням Національного банку України прий­нято постанову “Про створення належних умов органам Держав­ної податкової адміністрації України щодо контролю з питань оподаткування, належного забезпечення надходження коштів до Державного бюджету України та вдосконалення порядку обміну інформацією між Національним банком України, комерційними банками та їх установами й органами Державної податкової ад­міністрації України” від 14.12.99 № 587, зареєстрованої в Мініс­терстві юстиції України 20.12.99 № 885/4178.