Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
опр методика.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Змістовий модуль іі. Організаційні засади управління органами державної податкової служби

Тема 4. Державна податкова служба – елемент структури державного управління

Становлення та розвиток ДПС України. Структура органів ДПС України. Основні завдання органів ДПС України.

Тема 5. Організація системи управління органами державної податкової служби

Функціональна структура органів державної податкової служби України. Організаційна структура органів ДПС України. Інформаційна структура органів ДПС України. Соціально-психологічна структура органів ДПС України.

Тема 6. Організація процесу управління в органах державної податкової служби

Аналітична робота в органах ДПС. Система управлінських рішень в органах ДПС України. Прогнозування та планування в органах ДПС України. Прогнозування в органах ДПС України. Планування в органах ДПС України. Взаємодія і координація в органах ДПС України. Контроль і облік в органах ДПС України.

Тема 7. Забезпечення управління органами державної податкової служби

Інформаційне забезпечення. Документальне забезпечення. Правове забезпечення. Кадрове забезпечення. Матеріально-технічне та фінансове забезпечення.

Тема 8. Організація управлінської праці в органах державної податкової служби

Поняття, завдання, основні напрями організації управлінської праці. Особливості організації управлінської праці окремих категорій працівників органів ДПС України.

Тема 9. Організаційно-управлінські проблеми діяльності державної податкової служби

Ефективність податкової системи та здійснення управління органами ДПС України. Оптимізація системи оподаткування – ефективний інструмент удосконалення управління органами ДПС України.

Тема 10. Організація роботи з платниками податків та зв’язків із громадськістю в органах державної податкової служби України

Історичне коріння та місце зв’язків із громадськістю в діяльності органів державної податкової служби України. Основи організації роботи щодо зв’язків із громадськістю. Практична реалізація та ефективність програм зв’язків із громадськістю. Основні напрями роботи з платниками податків та зв’язків із громадськістю в органах державної податкової служби України. Масово-роз’яснювальна робота серед населення і платників податків.

Змістовий модуль і. Методологічні засади управління органами державної податкової служби

Тема 1. Наука управління. Поняття соціального управління

1. Управління як наука та навчальна дисципліна.

2. Сутність і зміст соціального управління.

3. Виникнення і розвиток поглядів на управління

1. Управління як наука та навчальна дисципліна

Термін “управління” знайомий практично всім, але його сенс найчастіше сприймається інтуїтивно. Проблема узагальнення понят­тя управління – непросте завдання.

Управління пов’язане з найважливішими науковими понят­тями – кібернетикою, правом, філософією, військовою справою, економікою тощо.

Існує багато визначень терміну “управління”, оскільки влучно передати його суть непросто. Тим більше, що останнім часом з’я­вився ще один термін – “менеджмент”, який практично є його си­нонімом.

Фундаментальний Оксфордський словник англійської мови трактує “менеджмент” як:

1) спосіб, манеру спілкування з людьми;

2) владу й мистецтво управління;

3) особливого роду адміністративні навички;

4) орган управління, адміністративну одиницю.

Разом з тим, найчастіше управління розглядається як су­купність стратегій, принципів, методів, засобів і форм науко­вого керівництва будь-якою діяльністю з метою підвищення її ефективності.

У деяких випадках термін “управління” використовується для визначення цілеспрямованої дії на об’єкт для зміни його стану або поведінки, збереження певної структури, підтримання опти­мального режиму діяльності та реалізації наміченої програми сто­совно технічних (управління верстатом, автомобілем), біологічних (управління кровообігом, обміном речовин в організмі), соціаль­них (управління суспільством, державою, колективом) та інших організованих систем.