Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostiyna_robota.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
153.09 Кб
Скачать

5.Автозаповнення.

Автозаповнення формул використовується для полегшення створення й змінення формул, а також для уникнення помилок вводу та синтаксичних помилок. Після введення знаку рівності (=) та початкових букв або тригера відображення Microsoft Office Excel відображає під клітинкою динамічний розкривний список припустимих функцій, імен і текстових рядків, що відповідають буквам або тригеру. Після цього елемент розкривного списку можна вставити у формулу за допомогою тригера вставлення.

Щоб почати автозаповнення формули, введіть знак рівності (=) і початкові букви або тригер відображення.

Під час вводу відображається список припустимих елементів, який можна прокручувати. Найточніший збіг виділяється.

Піктограми свідчать про тип елемента, наприклад, функцію або посилання таблиці.

Докладні спливаючі підказки допомагають зробити найкращий вибір.

6.Фільтри та сортування.

Фільтрація - це швидкий спосіб виділення зі списку підмножини даних для подальшої роботи з ними. В результаті фільтрації на екран виводяться ті рядки списку, які або містять певні значення, або задовольняють деякому набору умов пошуку, так званого критерію. Решта записи ховаються і не беруть участь в роботі до відміни фільтру. Excel містить два варіанти фільтрації: автофільтр і посилений фільтр. Автофільтр здійснює швидку фільтрацію списку у відповідності з вмістом клітинок або відповідно до простим критерієм пошуку. Активізація автофільтру здійснюється командою Фільтр - Автофільтр меню Дані (покажчик повинен бути встановлений всередині області списку). Головна рядок списку в режимі автофільтру містить в кожному стовпці кнопку зі стрілкою. Клацання розкриває списки, елементи якого беруть участь у формуванні критерію. Кожне поле (стовпець) може використовуватися як критерій.

Розширений фільтр призначений для фільтрації списку відповідно до заданих користувацькими критеріями. На відміну від автофільтру критерії розширеного фільтра формуються і розташовуються в області робочого листа. Перевагами цього способу є: можливість збереження критеріїв і їх багаторазового використання; можливість оперативного внесення змін в критерії відповідно до потреб; можливість розташовувати результати фільтрації в будь-якій області робочого листа.

Сортування дозволяє переупорядкувати рядки в таблиці по будь-якому полі. Наприклад, щоб упорядкувати дані за ціною виробу. Для сортування даних слід виділити одне вічко таблиці і викликати команду Сортировка із меню Данные .

Сортування даних є складовою аналізу даних. Можна впорядкувати список імен в алфавітному порядку, сортувати список товарів за кількістю одиниць товару від найбільшого значення до найменшого. Сортування даних дає змогу швидко сприймати, впорядковувати дані та вдосконалити систему пошуку потрібних даних, і використовувати дані максимально ефективно.

Функції:математичні,логічні,фінансові,статистичні.

Функції – це готові формули. Вони виконують заздалегідь визначені операції, які зазвичай вводяться до складу розрахунків, але можуть також виконувати і неарифметичні операції. Функції завжди вертають результат чарунки, в яких вони введені. Наприклад, функція СУММ вертає значення арифметичної суми чисел, а функція ПРОПИСН робить всі букви в тексті прописними.

Функції пропонують більш швидкий спосіб вирішення багатьох задач. Наприклад, використання функції СУММ(ссылка) дозволяє швидко додати значення кожної окремої чарунки, якщо в якості аргументу вказана посилання на велику область чарунок. В потрібних випадках функції пропонують єдиний можливий спосіб вирішення багатьох задач. Наприклад, використання функцій СЕГОДНЯ и ТДАТА – єдиний спосіб звернутися з Excel до годинника-календаря вашого комп’ютера.

Для виконання конкретних операцій більшість функцій потребують специфічної інформації (наприклад, посилання функції в функції СУММ (ссылка)). Така інформація називається аргументами функції. Кількість аргументів в функціях відрізняються, а довжина усіх аргументів функцій обмежена 255 символами, включаючи лапки («»).

Аргумент масив – це множина значень, які записуються особливим образом. Елементи масиву заключаються у фігурні дужки {}, а строки у запису масиву розділяються крапками з комою (;). Наприклад, {5, 6, 7; 3,4,5; 1, 2, 3} – це масив, який має три рядки та три стовпчики. Масив як аргумент може бути введений безпосередньо в формулу, бути результатом формули, яка повертає масив, або адресою, або ім'ям діапазону чарунок, яки має масив або формулу, яка повертає масив.

Одними функціями, які найчастіше використовуються, є математичні.

Математичні функції виконують загальні арифметичні розрахунку, оперують матрицями та тригонометричними значеннями.

Числа, що використовуються як аргументи в функціях SIN, COS і TAN, повинні бути виражені в радіанах, для того щоб перевести градуси в радіани, помножте значення градусів на pi/180. Кути, які повертаються функціями ACOS, ASIN, ATAN і ATAN2, також виражені в радіанах. Для того щоб перевести радіани в градуси помножте радіани на 180/pi.

До складу Microsoft Excel входить пакет аналізу, призначений для вирішення складних статистичних і інженерних завдань. Засоби, які включені в пакет аналізу даних, доступні через команду Аналіз даних у меню Сервіс. Якщо цієї команди немає в меню, необхідно завантажити надбудову Пакет аналізу.

Засоби аналізу даних дозволяють виконувати декілька видів дисперсійного аналізу, кореляційний і ковариационный аналіз, створювати одновимірний статистичний звіт, що містить інформацію про центральну тенденцію і мінливість вхідних даних, виробляти вибірку з генеральної сукупності і так далі.

Математичні функції використовуються в наукових і інженерних розрахунках для виконання різних математичних операцій: обчислення логарифмів, тригонометричних функцій і так далі Приклад використання математичної функції розглянутий нижче у вправах 1 і 2.

Статистичні функції використовуються для аналізу діапазонів даних, обчислення параметрів, що характеризують випадкові величини, представлених безліччю чисел, або їх розподілів, наприклад, стандартного відхилення, середнього значення, і тому подібне Зокрема, ми можемо знайти рівняння прямої або експоненціальної кривої, що оптимально узгоджується з дослідними даними. Приклад використання статистичної функції розглянутий нижче у вправі 3.

Для роботи з датами і часом використовується більше десятка функцій. Виберіть команду Функція (Function) у меню Вставка (Insert). У діалоговому вікні Майстер функцій — крок 1 з 2 (Insert Function) (мал. 16.6) у списку або категорію (Function category) виділите Дата і час (Date&Time).

Приклад використання функції Дата і час (Date&Time) розглянутий нижче (див. Вправи).

Функція Текстові (Text) перетворить числове значення у форматований текст, і результат більше не бере участь в обчисленнях як число. Амперсанд (&) використовується для об'єднання декількох текстових рядків в один рядок.

Наприклад, у вічку ВЗ ви можете записати прізвище продавця (Петров), у вічку СЗ — об'єм його продажів (5000). Після запису в якому-небудь вічку Вз& «продал»&ТЕКСТ(СЗ; «0,00 крб.»)&" одиниць товару» при проведенні обчислень станеться об'єднання вмісту вічок в одну фразу: Петров продав на 5000,00 крб. одиниць товару.

IV.ACCESS

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]