Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostiyna_robota.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
153.09 Кб
Скачать

2.Типи даних.

Клітинка може бути порожньою або містити один з таких типів даних:

• числовий, включаючи дату і час;

• текст;

• формула.

1. Числовий тип.

Можливі такі основні форми числа: ціле, дійсне, з експонентою, дробове. Для цілого числа допустимо використовувати цифри 0 . 9, а також знаки + і -. Дійсне число включає додатково крапку, яка розділяє цілу і дробову частини. Число з експонентою складається з мантиси і порядку, розділених латинською літерою е або Е.

При індикації чисел у полі клітинки форма їх представлення залежить від ширини стовпця. У стандартному форматі в клітинці розміщується вісім символів. Цілі числа Excel виводить у формі цілого, навіть якщо вони введені у формі з експонентою. Якщо зображення числа містить більше ніж вісім символів, то воно округлюється. Якщо і це не допомогає, то число виводиться у формі з експонентою.

Слід пам'ятати, що в оперативній пам'яті число зберігається з тією точністю, що задана при його введенні.

2. Текстовий тип.

Якщо дані вводяться не у форматі числа, то Excel сприймає їх як текст. Якщо Excel може інтерпретувати введені дані як число або формулу, то даним має передувати апостроф (наприклад, якщо вводиться текст 1234, який може сприйнятися як число, тоді рядок введення повинен мати вигляд 1234). Якщо введений у клітинку текст довший, ніж ширина клітинки, то він розповсюдиться вправо на сусідні клітинки, якщо вони порожні. Якщо сусідні справа клітинки не порожні, то текст на екрані урізається, однак у пам'яті комп'ютера цей текст зберігається повністю. При встановленні прапорця Переносить по словам вкладки Вьіравнивание вікна діалогу Формат ячеек (це вікно викликається командою Формат/ячейки) текст буде переноситись, займаючи в клітинці декілька рядків.

3. Формула.

Формула починається із символу ''=''і являє собою сукупність операндів, з'єднаних знаками операцій і круглих дужок. Операндом може бути число, текст, логічне значення, адреса клітинки (посилання на клітинку), функція. В полі клітинки після введення формули може відображатись або формула, або значення, обчислене за формулою. Вид відображення залежить від того, чи включена опція Формула на вкладці Вид вікна діалогу Параметри. Це вікно викликається комадною Сервис/Параметрн.

Якщо у результаті введення числа або обчислень за формулою клітинка заповнюється символами ''#'', то це означає, що ширина колонки недостатня для виведення значення.

4.Алгоритм побудови діаграми.Форматування діаграми.

Алгоритм побудови діаграми:

  1. Виділіть діапазони даних

  2. Натисніть кнопку Майстер діаграм (або виберіть в меню Вставка команду Діаграма).

  3. У діалоговому вікні Майстра діаграм виберіть тип діаграми.

  4. У другому вікні діалогу Майстра діаграм переконайтеся в правильності обраного діапазону для побудови діаграми. Натисніть Далі.

  5. У третьому вікні діалогу виберіть вкладку Підписи даних і встановіть прапорець навпроти поля Значення. Вибравши вкладку Легенда, додайте легенду внизу діаграми.

  6. У останньому вікні Майстра діаграм виберіть поле Помістити діаграму на окремому аркуші. Натисніть Готово.

1. Кругові діаграми

У круговій діаграмі кожному елементу послідовності відповідає сектор, градусна міра якого пропорційна величині елемента.

Для побудови кругової діаграми необхідно підсумувати всі елементи послідовності, після чого знайти відносини кожного з елементів до отриманої суми (так буде обчислено, яку частину кола потрібно поставити у відповідність даній величині, - тобто розраховуються частки кола, що припадають на цю величину, якщо все коло прийняти рівним.

2. Стовпчасті діаграми

Для побудови діаграми виділимо на екрані прямокутну область з координатами відповідно верхнього лівого кута (Xlv, Ylv) і правого нижнього (Xpn, Ypn). Висота стовпчика діаграми, відповідає максимальному елементу послідовності, буде співпадати з висотою прямокутника. Ширина стовпця буде залежати від кількості елементів послідовності: чим більше компонент, тим меншою буде ширина. Таким чином, для побудови діаграми потрібно визначити кількість компонентів послідовності і максимальний елемент послідовності.

3. Лінійні діаграми

При побудові лінійних діаграм кожної величині відповідає точка, розташована на певній висоті відносно початку відліку (висота розраховується так само, як і при побудові стовпчастих діаграм), всі крапки з'єднуються лініями. У результаті виходить ламана. Такого роду діаграми найчастіше ладу в тих випадках, коли необхідно візуалізувати динаміку зміни величин.

Такі елементи діаграми, як область діаграми, область побудови, ряд даних, осі, назви, підписи даних або легенда, можна форматувати.

1.Клацніть елемент діаграми, який потрібно відформатувати, або виконайте нижченаведені дії, щоб вибрати елемент діаграми у списку:

  • Клацніть діаграму.Відображається секція Знаряддя для діаграм із вкладками Конструктор, Макет і Формат.

  • На вкладці Формат у групі Поточний фрагмент клацніть стрілку поруч із полем Елементи діаграми та виберіть елемент діаграми, який потрібно відформатувати.

2.На вкладці Формат виконайте одну з таких дій:

  • Щоб відформатувати будь-який вибраний елемент діаграми, у групі Поточний фрагмент натисніть кнопку Форматувати виділений фрагмент і виберіть потрібні параметри форматування.

  • Щоб відформатувати фігуру вибраного елемента діаграми, у групі Стилі фігур виберіть потрібний стиль або натисніть одну з кнопок Заливка фігури, Контур фігури чи Ефекти для фігур, після чого виберіть потрібні параметри форматування.

  • Щоб відформатувати текст у виділеному елементі діаграми засобами WordArt, у групі Стилі WordArt виберіть потрібний стиль або натисніть одну з кнопок Заливка тексту, Контур тексту чи Текстові ефекти, після чого виберіть потрібні параметри форматування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]