Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова_Літовка_302-ТІ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
6.24 Mб
Скачать

1.2.2. Опис альтернатив

Альтернативами називають варіант дій.

Альтернатива - невід’ємна частина проблеми прийняття рішень: якщо немає з чого вибирати, то немає і вибору. Отже, для постановки задачі прийняття рішень необхідно мати хоча б дві альтернативи.

Альтернативи бувають незалежні і залежні. Незалежними являються ті альтернативи, будь-які дії з якими (вилучення з розгляду, виділення в ролі єдиної кращої) не впливають на якість других альтернатив. При залежних альтернативах оцінки одних із них впливають на якість других. Існують різні типи залежності альтернатив. Найбільш простою й очевидною є групова залежність: якщо вирішено розглядати хоча б одну альтернативу з групи, то треба розглядати і всю групу. Так, під час планування розвитку міста рішення про збереження історичного центру тягне за собою розгляд усіх варіантів його реалізації.

Якщо розглядати сьогоднішній стан по вело магазинах у Полтаві та інтернет-веломагазинів, то можна виділити 7 альтернатив, підходящих для нашої ієрархії, а саме: велозона, велоплюс, велоцентр, velostyle.com.ua, Велопланета, Велосалон, Велостиль.

Розглянемо детальніше кожен веломагазин:

  • Перші три магазини (велозона, велоплюс, велоцентр) та «29-велосипед» ми розглядаємо як місцеві магазини, три інші магазини – це інтернет-магазини в даному випадку, хоча вони мають точки реалізації, але вони знаходяться в інших містах. Але замовляти велосипеди також можна через інтернет разом із доставкою.

  • «Велозона» – в минулому найпопулярніший вело магазин в Полтаві. Через зростання якісної конкуренції в останній час популярність стрімко падає. Виділяється добросовісними працівниками, які завжди підкажуть та допоможуть.

  • «Велоплюс» – бере не якістю а кількістю різних деталей для велосипедів та не тільки. Раніше був як суто велосипедний магазин, зараз вело-мото. Популярний серед людей, які не люблять багато викладати грошей на велосипеди та аксесуари.

  • «Велоцентр» – раніше власник торгував якісними аксесуарами на базарі, потім відкрив свій власний магазин. Відзначається якістю товарів та найбільшою популярністю серед общини «Велополтава», велосипедисти якої завжди підтримують як дружні так і торгові стосунки із цим магазином. Виступає постійним спонсором проведення велосипедних змагань у Полтаві. Сам отримував приз за призове місце від цього магазину.

  • Інтернет-магазин «velostyle.com.ua» виділяється широким асортиментом товару на заказ. Впринципі найбільше товарів можна придбати тут, але треба чекати поки доставлять товар.

  • Інтернет-магазин «Велопланета» виділяється дорогими та якісними велосипедами. Більшість спортсменів, які приймають участь у змаганнях з крос-каунтрі (КК - ізда не велосипеді по пересічній місцевості) беруть свої велосипеди саме тут і не дивно, бо часто виступає спонсором український змагань з КК.

  • Інтернет-магазин «Велосалон» - магазин який містить середню кількість велосипедів у всіх цінових категоріях, тобто тут можна вибирати велосипед з любої цінової категорії.