Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова робота савик.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
824.57 Кб
Скачать
  1. Інформаційний огляд

Бурова установка - комплекс машин і механізмів, призначений для буріння, кріплення свердловин, а також шахтних стовбурів. Бурові установки для розвідки родовищ корисних копалин, розробки родовищ нафти, газу, підземних вод і глибинних геологічних досліджень за способом монтажу і транспортування розділяють на розбірні (стаціонарні) і нерозбірні.

Уралмашзавод випускає комплексні бурові установки для буріння розвідувальних та експлуатаційних свердловин на глибину 6500 , 8000 і 15000 м.

Бурові установки, призначені для буріння свердловин на глибину 6500 м , випускаються в двох модифікаціях:

1) з дизель - гідравлічним приводом , призначені для роботи в неелектрифікованих районах ( Уралмаш 200ДГ - 1У ),

2) з приводом від електродвигунів змінного струму , призначені для роботи в електрифікованих районах ( Уралмаш 200Е - 1У ) . Бурові установки для буріння свердловин на глибину 8000 м Уралмашзавод випускає також у двох модифікаціях: 1 ) для роботи в електрифікованих районах ( Уралмаш 300Е ),

3) з дизель - електричними агрегатами для роботи в неелектрифікованих районах ( Уралмаш 300ДЕ ) .

Уралмашзавод виготовляє унікальні бурові установки ( Уралмаш 15000) , призначені для буріння нафтових і газових свердловин та геологорозвідувальних свердловин глибиною -до 15000 м.

Бурові установки Уралмаш 300Е , Уралмаш 300ДЕ і Уралмаш 15 000 принципово відрізняються від усіх розглянутих раніше бурових установок тим , що в якості головного приводу в цих бурових установках застосовані електродвигуни постійного струму. Ці установки мають високу ступінь уніфікації і можуть використовуватися для роботи в електрифікованих і неелектріфіцірованних районах . Бурові установки, призначені для роботи в неелектріфіцірованних районах , відрізняються тільки тим , що їх оснащують дизель- електричними агрегатами , що забезпечують безперебійну роботу бурової установки.

Роздільний привід бурових агрегатів ( ротора , лебідки , бурових насосів) бурових установок від електродвигунів постійного струму з застосуванням тиристоронних перетворювачів постійного струму є найбільш сучасним , прогресивним і необхідним для бурових установок такого класу.

До складу бурової установки можуть входити такі вузли:

  • бурові споруди (бурова вишка, основа, укриття);

  • бурові механізми (бурова лебідка, обертальний або обертально-подаючий механізм);

  • енергетичне обладнання (двигуни внутрішнього згоряння, дизель-генераторна станція, перетворювачі енергії, електро-, гідродвигуни);

  • обладнання для роботи з рідкими, газорідинними і газоподібними очисними агентами (буровий насос, компресор, резервуар, машини і механізми для приготування, очищення і обробок бурових агентів, трубопроводи, бурові шланги і вертлюг);

  • обладнання і буровий інструмент для механізації спусково-підіймальних операцій (ключі, клинові захвати, елеватори, спайдери);

  • противикидне обладнання;

  • система управління бурової установки і контрольно-вимірювальні прилади.

    1. Бурові споруди.

Бурова вишка - досить висока і міцна конструкція, що забезпечує спуск і підйом обладнання в свердловину. Крім того, вишка має робоче місце - піл для верхового робітника під час спуско-підйомних операцій.

Підвишкова основа служить опорою для бурової вишки, лебідки і бурильної колони.

У бурових установках Уралмашзавода типу БУ- 3000 , БУ- 4000 , БУ- 5000 і БУ-200-IV застосовують щоглові А-подібні вишки. У бурових установках Уралмаш 300-ДЕ і Уралмаш 300-Е використовують вишки баштові , пірамідальні, а в бурових установках Уралмаш 15 000 - вишки баштовій конструкції , але з вертикальними колонами. Всі вишки,що застосовуються в перерахованих бурових установках,розраховані на розстановку свічок за допомогою комплексу механізмів АСП . Виняток становлять вишки бурових установок БУ- 300ДЭ , БУ- 300Э , в яких передбачається додатково і розстановка свічок за допомогою двоповерхової рухомої люльки , змонтованої на одній з граней вишки.

Шифр вишок бурових установок Уралмашзавода слід читати наступним чином: перша буква - В - вишка ; друга літера - Б - баштова ; третя буква - А - розрахована на механізовану розстановку свічок за допомогою комплексу типу АСП або А-подібна ; цифри перша і друга - корисна висота вежі в метрах ; останні три - вантажопідйомність на гаку в тоннах.

Основа призначена для установки на ньому обладнання, що забезпечує нормальну зручну експлуатацію цього обладнання без неприпустимої вібрації , а також транспортування без демонтажу обладнання на нову точку .

Основа бурової установки в залежності від розміщеного на ньому устаткування підрозділяють на блоки :

1 ) вишковий , на якому встановлюють А -подібну вишку і механізм кріплення нерухомої гілки талевого каната;

2 ) лебідковий , на якому встановлюють спуско-підйомний агрегат ;

3 ) свічковий ;

4 ) енергетичний - для силових агрегатів;

5 ) насосний - для бурових насосів;

6 ) блок обладнання для приготування бурових розчинів.

Число і розміри блоків визначаються типом бурової установки , кількістю , габаритними розмірами і масою встановленого обладнання .