Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Календар Епід.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
934.91 Кб
Скачать

Заходи щодо переривання механізму передачі інфекції

Щоб розірвати механізм передачі, основні зусилля спрямовують на знешкодження факторів довкілля, через які розповсюджується інфекція. Для цього використовують засоби дезінфекції, дезінсекції та дератизації.

ДЕЗІНФЕКЦІЯ

Дезінфекція (des - заперечення, іnfectіon - інфекція) - комплекс заходів, спрямованих на умертвіння або видалення з об’єктів патогенних мікроорганізмів (бактерій та їх токсинів, вірусів, рикетсій, найпростіших, грибів тощо). Цим «дезінфекція» відрізняється від терміну «стерилізація», під яким розуміють знищення усіх видів мікроорганізмів, у тому числі непатогенних.

Розрізняють два види дезінфекції - осередкову і профілактичну.

Осередкова дезінфекція залежно від того, на якому етапі передачі інфекції вона здійснюється, розподіляється на поточну і кінцеву.

Поточну дезінфекцію здійснюють у безпосередньому оточенні хворого або заразоносія з метою запобігання розсіюванню збудників інфекційних хвороб у довкіллі. Її проводить медичний персонал лікувально-профілактичних закладів. Дільничний лікар при першому відвідуванні хворого організує первинні протиепідемічні заходи в осередку, інструктує обслуговуючий персонал про особливості проведення дезінфекції і передає подальше спостереження за осередком відповідному спеціалісту.

У приміщеннях амбулаторії, поліклініки та лікарні (оглядові кабінети, санпропускники, палати, коридори, туалети) щодня (двічі на день) проводять вологе прибирання із застосуванням мийних засобів. Окремо дезінфікують промарковані збиральний інвентар (посуд, ганчір’я, мочалка, цебра та ін.) для прибирання палат, коридорів і туалетів.

Предмети догляду за хворими знезаражують після кожного користування. Білизну хворих у відділенні збирають у бавовняні мішки або металеві баки з кришкою. Після попереднього сортування і дезінфекції ці речі відправляють у пральню лікарні. Потрібно здійснювати регулярну дезінфекцію приміщень, де зберігають білизну. Клейончасті знімні чохли з матраців старанно протирають дезінфікуючим розчином. Речі хворого складають у мішок і спрямовують для камерного знезаражування. Виділення хворого підлягають знезараженню у туалеті чи підкладних суднах. Судна дезінфікують у спеціальних баках з кришками і миють. Останнім часом почали впроваджуватися спеціальні машини для дезінфекції і мийки суден та іншого забрудненого інвентарю.

Посуд, яким користувався хворий, знезаражують і миють. Знезаражений посуд просушують на виділеному для цього чистому столі і зберігають у шафі. Залишки їжі збирають у бак з кришкою і знезаражують шляхом заливання дезрозчином. Речі і посуд хворих повертають їм лише після попереднього знезаражування.

Автотранспорт, яким був доставлений інфекційний хворий в приймальне відділення, дезінфікується у санітарному шлюзі або на спеціально обладнаній площадці, що має стік для змивних вод. Автомобіль зрошують дезінфікуючим розчином або ретельно протирають спочатку зовнішні ручки дверей кабіни, потім - усі частини салону, причому підлогу - двічі. Металеві частини після обробки протирають чистим сухим ганчір’ям. Взимку рекомендується використовувати гарячі розчини дезінфектантів або додавати у них інгредієнти, що перешкоджають замерзанню (антифриз).

Завдання заключної дезінфекції - знищення збудників інфекційних хвороб в епідемічному осередку після госпіталізації, видужання, виїзду або смерті хворого.

Заключну дезінфекцію виконує дезінфекційна бригада, що звичайно складається з 2-3 працівників (лікаря-дезінфекціоніста чи помічника епідеміолога і 1-2 дезінфекторів). Бригада оснащується гідропультом, відрами, щітками для чищення м’яких речей та одягу, розпилювачами для порошків і рідин, мішками для транспортування речей у дезкамеру, розфасованими дезінфекційними середниками, халатами, шапочками, респіраторами, захисними окулярами, гумовими рукавичками, милом, чистими знезараженими ганчірками. В осередках карантинних інфекцій персонал забезпечується ще й спеціальним захисним одягом.

Алгоритм заключної дезінфекції у квартирі хворого

Необхідні матеріали

Послідовність дій

Примітка

1. Дезрозчин у ємностях.

2. Пристрій для дезінфекції.

1.   Обробити дезрозчином усі поверхні, підлогу, стіни і двері. Особливо старанно зросити стіни поблизу ліжка хворого, опалювальні батареї, плінтуси.

2.   Знезаразити залишки їжі та посуд хворого.

3.   Розсортувати і зібрати у щільні мішки речі, що підлягають камерній дезінфекції.

4.   Щільно зав’язати мішки й обробити їх зовні дезрозчином.

5.   Продезінфікувати інші кімнати і місця загального користування.

6.   Сміття, зібране в процесі роботи попередньо продезінфікованими ганчіркою, віником або щіткою, скласти у відро і залити дезрозчином або спалити.

7.   Знезаразити робочий інвентар (віник, щітки, ганчірки для прибирання, відра і тази).

Дезінфекцію здійснюють у суворій послідовності від дальнього кутка кімнати чи ліжка хворого до порогу.

Профілактичну дезінфекцію виконують незалежно від наявності інфекційних хвороб. Її мета - знищити збудників на тих об’єктах довкілля, на яких вони можуть з’явитись і призвести до зараження людей. Для цього систематично проводять дезінфекцію питної води, нечистот, пастеризацію молока, місць громадського користування (туалети, вокзали), а також підтримують санітарний режим у лікувальних установах, дитячих закладах, на підприємствах харчової промисловості.

При дезінфекції використовують фізичні та хімічні засоби знезараження.