Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Календар Епід.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
934.91 Кб
Скачать

Стерилізація хімічними розчинами

До цього способу часто вдаються головним чином для знищення поверхневої мікрофлори на термонестійких предметах (полімерні матеріали, гумові рукавички).

Ефективність такого виду стерилізації тим вища, чим ретельніше було проведене попереднє очищення об’єктів, більша концентрація розчину і його температура, триваліший час витримки. З цією метою використовують велику кількість сполук: хлор- і йодовмісні речовини, окислювачі, кислоти, альдегіди, луги й інші. Проте найширшого застосування знайшли перекис водню, надоцтова кислота (дезоксон-1) і етиловий спирт.

Перекис водню застосовується в 6 % розчині при температурі 18 °С (експозиція 6 год) або 50 °С (експозиція 3 год). Дезоксон-1 використовують у 1 % розчині при 18 °С (необхідний час витримки 45 хв). Бажано використовувати лише свіжоприготовлені розчини, оскільки вони швидко інактивуються. В етиловому спирті (70°) інструменти витримують протягом 2 год.

Для холодної стерилізації використовують закритий емальований, скляний або пластмасовий посуд. Предмети повністю занурюють у розчин на визначений час. Після закінчення експозиції їх двічі занурюють на 5 хв у стерильну воду, щораз змінюючи її. Висушені вироби дозволяється зберігати в асептичних умовах (наприклад, у біксі, викладеному стерильною серветкою).

Організація достерилізаційної підготовки інструментів і стерилізація у медичних установах

Важливу роль у профілактиці внутрішньошпитальних інфекцій відіграють суворе дотримання правил асептики й антисептики, а також ретельна передстерилізаційна обробка медичних інструментів та їх якісна стерилізація.

Усі вироби медичного призначення, які багаторазово застосовуються при гнійних операціях або лікуванні інфекційних хворих, спочатку дезінфікуються (фізичним або хімічним способом), потім підлягають достерилізаційній обробці і лише потім – стерилізації.

Достерилізаційна обробка здійснюється для видалення білкових, жирових, медикаментозних та інших забруднень з метою підвищення ефективності наступної стерилізації і зниження їхньої пірогенності.

Алгоритм достерилізаційної обробки виробів медичного призначення

Необхідні матеріали

Послідовність дій

1.   1 % розчин натрію бензо­ату.

2.   Проточна вода.

3.   Мийний розчин.

4.   Дистильована вода.

5.   Ванночки.

6.   Стерилізатор.

1.   Занурити медичні вироби, забруднені кров’ю, у розчин інгібітору корозії (1 % розчин натрію бензоату).

2.   Ополоснути їх проточною водою.

3.   Замочити протягом 15 хв в одному з мийних розчинів при температурі 50 °С.

4.   Помити в тому ж розчині 0,5-1 хв.

5.   Ополоснути під проточною водою протягом 3-10 хв.

6.   Ополоснути дистильованою водою протягом 0,5-1 хв.

7.   Просушити у стерилізаторі гарячим повітрям при температури 85 °С до повного зникнення вологи.

Якість достерилізаційного очищення інструментів контролюється на наявність залишків крові за допомогою бензидинової, ортотолуїдинової або амідопіринової проб, а повнота видалення лужних компонентів поверхнево-активних речовин, що входять до складу мийних засобів, – за допомогою фенолфталеїнової проби. Існують дві модифікації реактивів для бензидинової проби.

1.     Проба з бензидину хлоридом. Змішують 0,5-1 % розчин бензидину хлориду, приготовленого на дистильованій воді, з рівною кількістю 3 % розчину перекису водню.

2.     Проба із сірчанокислим бензидином. У розчин, що складається з 5 мл 50 % оцтової кислоти і розчиненого в ній 0,025 г сульфату бензидину, додають 5 мл 3 % перекису водню.

Є три варіанти реактивів для ортотолуїдинової проби.

1.     Готують 4 % розчин ортотолуїдину в 96° етиловому спирті. Відбирають 5-10 мл основного спиртового розчину і додають до нього рівну кількість 50 % оцтової кислоти і стільки ж дистильованої води. На контрольований предмет наносять 2-3 краплі розчину і 1-2 краплі 20 % перекису водню.

2.     До реактиву, що складається з 5 мл 50 % оцтової кислоти і 0,25 г ортотолуїдину, додають 5 мл 3 % розчину перекису водню.

3.     Змішують рівні кількості 1 % водного розчину ортотолуїдину, приготовленого на дистильованій воді та 3 % розчині перекису водню.

Для амідопіринової проби змішують рівні кількості (по 2-3 мл) 5 % спиртового розчину амідопірину, 30 % оцтової кислоти і 3 % перекису водню.

Саму пробу ставлять нанесенням на контрольовані предмети крапель реактиву. У випадках наявності кров’яних забруднень з’являється синьо-зелене забарвлення.

Для постановки фенолфталеїнової проби готують 1 % спиртовий розчин фенолфталеїну. Наносять на вимитий виріб 1-2 краплі розчину. При наявності залишку мийного засобу з’являється рожеве забарвлення.

Контроль стерильності здійснюють у спеціально обладнаних приміщеннях, де виключається можливість мікробного забруднення. Усі предмети, що підлягають контролю, поступають в упаковці, в якій здійснювали стерилізацію. У суворих асептичних умовах вироби занурюють у живильні середовища: цукровий бульйон Хоттінгера, тіогліколеве середовище та бульйон Сабуро. В окремих випадках, коли потрібно проконтролювати стерильність великого інструмента, проби забирають методом змиву стерильною салфеткою, змоченою у стерильному фізрозчині чи воді. Посіви в цукровому бульйоні та тіогліколевому середовищі витримують у термостаті при температурі 32 °С, у бульйоні Сабуро - при 20-22 °С 8-14 діб. Стерильність підтверджують за відсутністю росту мікроорганізмів.

При роботі з медичними виробами суворо дотримуйтесь таких вимог.

● Миючи забруднений інструментарій, працюючи з біологічними рідинами, перучи заплямовану кров’ю білизну, обов’язково одягайте рукавички та фартух.

● Обережно користуйтесь гострими інструментами, бо навіть рукавички не можуть запобігти пораненням ними.

● Викидайте гострі інструменти в контейнери, які не можна проколоти.

● Негайно витирайте розлиту кров чи інші біологічні рідини, одягнувши рукавички.

● Користуйтеся рукавичками для господарських робіт, якщо маєте справу з розбитим скляним інструментом.

● Завжди закривайте використані голки ковпачками, щоб ні ви, ні будь-хто інший ними не поранився.● Ніколи не знімайте ковпачок з голки наступним чином.

● Очистіть обладнання та робочі поверхні негайно, як тільки вони забруднилися, і в кінці зміни.

● Міняйте рушник для загального користування кожного разу, як тільки він забруднюється, та в кінці зміни.

● Задля власної безпеки ніколи не їжте, не куріть і не кладіть нічого в рот на робочому місці, де може бути кров.