Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zashita_tochno-tochno.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
473.6 Кб
Скачать
    1. Дотримання норм безпеки на маршрутах активного туризму, характеристика спорядження

Навіть прості туристичні маршрути не позбавлені небезпек. Нещастя трапляються тоді, коли знаходячись в небезпечній обстановці туристи ведуть себе неправильно. Причинами пригод в поході можуть стати: непродуманий підбір учасників, низький рівень фізичної підготовки, відсутність необхідного спорядження, брак досвіду у керівника, низька дисциплінованість в групі.

Низький рівень фізичної підготовленості наприклад, малотренованому туристу при подоланні природних перешкод достатня невелика навантаження на гомілковостопного суглоби, як відбувається вивих. Список необхідного спорядження. та майна для проведення одноденного походу є невеликим, але є речі, необхідні в аварійній ситуації. до них відносяться аптечка, ремонтний набір, комплект сухого запасного білизни. На межу катастрофи може поставити групу відсутність запасних сірників, компаса або схеми маршруту, брак досвіду у керівника.

Кожна перешкода, природна або штучна, потребує особливої уваги. Саме керівник визначає техніку і тактику його подолання в залежності від характеру перешкоди, погодних умов, часу доби, досвіду туристів, особливостей їх спорядження та обмундирування. Якщо керівник прийняв помилкове рішення, воно може стати причиною надзвичайної події (НП).

Низька дисциплінованість в групі виникає у разі недостатнього авторитету керівника, різнорідності групи, низьким рівнем самоконтролю її учасників. Головна небезпека полягає у неузгоджених діях туристів. Якщо звернутися до аналізу НП, що відбулися в походах, то основною причиною аварійності і травматизму є саме порушення правил поведінки на відпочинку.

Дуже важливу роль грає безпека та якість спорядження, порушення правил використання якого може призвести до нещасних випадків. Туристична фірма, що надає спорядження в оренду повинна впевнитися, щоб спорядження в групі було комплектним та однотипним, щоб одні його предмети відповідали іншим і допускали в аварійних умовах взаємозамінність. У процесі підготовки до подорожі бажано спеціально пристосувати спорядження до конкретних умов і небезпеки маршруту, підсилити його окремі деталі та вузли. Іноді причиною нещасного випадку виявляється використання спорядження не за призначенням і не в тих умовах і режимах, на які воно було розраховано. При конструюванні нових захисних та страхувальних пристроїв потрібно враховувати, що вони повинні бути максимально прості й зручні у використанні.

Не виключена небезпечна ситуація з-за неякісного, малокалорійного або такого, що не відповідає кліматичним умовам маршруту набору продуктів харчування.

Перевтома в поході є дуже поширеною, коли на тлі фізичних навантажень раптово настає загальна слабість, починає крутиться голова і дуже хочеться присісти. Фізичне нездужання впливає і на психологічний клімат у групі. При втомі знижується ініціатива, люди починають швидше дратуватися, перестають допомагати один одному.

Що стосується дотримання норм безпеки в туристичній фірмі «GRAND x3m», то наші робітники намагалися якомога точніше дотримуватися всіх правил. Одним з девізів туристичної фірми є: «Шок – це не по-нашому». Перед апробаційним виходом проводилися спеціальні фізичні тренування, що вдосконалювали фізичний стан робітників, проводилися різноманітні практичні та навчальні заняття з підвищення кваліфікації. Кожний робітник туристичної фірми ознайомився та дослідив відповідну нормативно-правову базу туристичної галузі. (Додаток 5.4).

Що стосується спеціального металевого туристичного спорядження (карабіни, жумар, кроль тощо), наша туристична фірма є прибічником якісної французької марки «Petzl». Також на апробації маршруту використовувались мотузки українського виробника «Текстма». Далі наведено коротку характеристику основних елементів спорядження.

Що стосується мотузок, то ми використовуємо статичні, а не динамічні. Основною відмінною рисою цих мотузок, є її динамічні якості – здатність збільшуватися під напругою. Статистичні мотузки з’явилися наприкінці 60-х рр., через появу нових підйомних засобів, які псують динамічну еластичну мотузку. Статистична мотузка використовується для фіксованої спелеологічної підвіски, та використовується для навішування трас для тренувань на деревах та спеціально облаштованих тренувальних майданчиках.

Для пересування по вертикальних ділянках та на переправі використовуємо таке обладнання як жумар, кроль, карабіни та туристична система.

Жумар – це елемент спорядження альпіністів, спелеологів, рятувальників та скелелазів, що використовується в мотузковій техніці для підйому по вертикальним перилам. Назва приладу виходить з швейцарської назви-виробника «Jümar».

Спорядження під назвою «кроль», що походить від назви зажима Petzl Croll, що використовується для підйому способом «грудина – нога». Прилад закріплюється між нижньою та верхньою системами.

Для обладнання базового табору використовувалися каремати – листи з двошарового вспіненого поліуретану, що забезпечує зручне розташування учасників туру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]