Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zashita_tochno-tochno.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
473.6 Кб
Скачать

64

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ФЕДЕРАЦІЯ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ ТУРИЗМУ

Факультет туристичного менеджменту

Кафедра спеціальних туристичних дисциплін

ЗВІТ

Про експедиційне дослідження

маршруту з активного туризму

«Перша лінія оборони м. Києва»

туристичною фірмою

«Dream Travel Impression»

Київ-2012

ЗМІСТ

Вступ ...........................................................................................

4

  1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ФУНКЦІОНУВАННЯ ТУРИСТИЧНОЇ ФІРМИ ««GRAND x3m»

5

  1. ХАРАКТЕРИСТИКА СТВОРЕННЯ ТУРИСТИЧНОГО ПРОДУКТУ «ЗА МЕЖАМИ СТЕРЕОТИПІВ».....................

6

    1. Довідкові відомості про район походу: як особливості району походу визначають тактичні і технічні рішення при підготовці і проведенні походу, екологічний стан місцевості

6-8

    1. Відомості про похід: містять докладні дані про маршрут походу, його протяжності і тривалості, перелік його окремих етапів з різними способами пересування.................

9-23

    1. Дотримання норм безпеки на маршрутах активного туризму, характеристика спорядження.................................

24-26

    1. Організація походу, обгрунтування вибору саме даного маршруту........................................................................................

26-27

  1. ПІДСУМКИ ПОХОДУ, ВИСНОВКИ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ

28-29

  1. СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ТА ДЖЕРЕЛ....

30

  1. ДОДАТКИ..................................................................................

31-68

    1. Технологічна карта маршруту.................................................

31

    1. Паспорт траси похода.............................................................

32

    1. Договір про надання туристичних послуг............................

33-37

    1. Нормативно-правові акти туристичної галузі......................

38-52

    1. Списки особистого і групового спорядження................

53

    1. Раціон харчування на маршруті...................................

53-54

    1. Телефони аварійно-рятувальних служб..............................

56

    1. Анімаційний супровід............................................................

57-58

    1. Склад та кошторис туристичної аптечки..........................

    2. Приклад анкети та аналіз відповідей.................................

59-60

61-62

    1. Маркетингова кампанія.......................................................

63

    1. Фотографічні матеріали.......................................................

63-70

ВСТУП

Активний туризм в Україні розвивається як невід’ємна складова туристичної галузі і спрямований на зміцнення здоров’я, розвиток фізичних, морально-вольових та інтелектуальних здібностей людини шляхом залучення її до участі у спортивних походах різної категорії складності та змаганнях з техніки спортивного туризму, самодіяльних туристичних подорожах, мандрівних туристичних подорожах активного характеру.

Разом з тим, спортивний та самодіяльний активний туризм є невід’ємною складовою вітчизняної туристичної галузі, сприяє розвитку та поширенню активних форм відпочинку, а отже, має ще й рекреаційні ,пізнавальні, виховні, економічні та інші функції.

Розвиток нових напрямів активного туризму не тільки створює умови для залучення до активних занять туризмом населення України ,а й має стимулюючий вплив на розвиток міжнародного та зарубіжного туризму, сприяє загальному розвитку туристичної галузі як високорентабельної галузі економіки України та її входженню до світового туристичного ринку.

Отже, загальне поширення активного туризму серед різних верств населення переконливо свідчить, що активний туризм нині є фактично одним із масових видів туризму в Україні.

  1. Загальна характеристика функціонування туристичної фірми «Dream Travel Impression»

Автори практичної роботи заснували нову з великими перспективами розвитку туристичну фірму «Dream Travel Impression».Підготовка до початку праці починалася з комплектування групи, пошуку високваліфікованих кадрів, розробки концепції туристичної фірми. Згідно розподілених обов’язків список робітників наведений у Таблиці 1.

Таблиця 1

№ п/п

ПІБ

Посада

1

Саркісянц Діана

Екскурсовод

2

Виговська Крістіна

Екскурсовод/Бухгалтер

3

Кондрашова Марина

Повар

4

Гопкало Юлія

Лікар

5

Марценюк Інна

Аніматор

6

Гринчук Ірина

Аніматор/менеджер зі звітності

7

Оксентюк Оксана

Замісник директора/Еколог

8

Утвенко Катерина

Фотограф

9

Шеременко Артем

Директор/інструктор

10

Станкевич Катерина

Відповідальний за спорядження/ Реклама

Остаточний склад колективу був затверджений відповідальним керівником ІТФПУ з питань проведення заходів з активного туризму Тодоренко О. В.

  1. Характеристика створення туристичного продукту «Перша лінія оборони м. Києва»

    1. . Довідкові відомості про район походу: як особливості району походу визначають тактичні і технічні рішення при підготовці і проведенні походу. Екологічний стан місцевості

Природні ресурси Київської області є дуже унікальними та добре дослідженими.

Київська  область  розташована  переважно  в  північній  частині України, в  басейні середньої течії Дніпра головним чином на Правобережжі. На сході вона межує з Чернігівською і  Полтавською, на  південному сході і  півдні з Черкаською, на південному заході – з Вінницькою, на заході  з  Житомирською областями України,  на півночі – з Гомельською  областю Білорусі.    Київщина лежить в межах двох фізикогеографічних  зон: менша частина  області (на півночі) – в зоні мішаних  лісів (Українське полісся), більша частина (на півдні) – лісостеповій зоні. Ґрунтові та   агрокліматичні умови  Київщини сприятливі для розвитку сільського господарства. На півночі переважають дерново-підзолисті грунти по долинах річок  – дерново-глейові,  лучні  та болотні, в центральній частині опідзолені  чорноземи, темно-сірі, сірі та світло-сірі грунти, в південних районах  чорноземи, на Лівобережжі – чорноземи,   солончакові,  болотні ґрунти. Близько 60 %  території області розорано.

За  характером рельєфу територію Київської області поділяють  на три частини:  Північна, що  лежить у межах  Поліської  низовини   (висоти  до  198 м), являє собою низовинні полого-хвилясті заболочені морено – зандрові акумулятивні  рівнини, розчленовані річковими  і прохідними долинами; Південно-західна  і центральна частини області, що  лежать на Придніпровській височині (висоти  до 273 м), найбільш розчленована   їх поверхня  – це підвищена,  полого-хвиляста лісова рівнина, розчленована  річковики  долинами, ярами  і  балками; Східна, лівобережна  частка  розташована на заплаві і терасах Дніпра в межах Придніпровської  низовини; поверхня заплави  плоска, місцями заболочена, на боровій терасі піщані  гриви, горби, друга надзаплавна тераса (висоти до 145 м) розчленована  балками.   Головна  водна  артерія  Київщини  – Дніпро, який  тече  в  межах області протягом 246 км. Головні притоки  Дніпра:  Прип'ять з Ужем, Тетерів зі Здвижем,  Ірпінь з Унавою, Стугна, Красна, Россь (праві), Десна, Трубіж та Супій (ліві). Всього в області 177 річок.

Наша туристична фірма «GRAND x3m» обрала тематикою екстремального маршруту відвідування унікальної лесової печери біля південної околиці с. Ходосіївка. Обирання спелеологічної тематики змінює концепцію традиційного маршруту з активного туризму, ускладнюючи проведення підвищеними нормами безпеки клієнтів.

На маршрут можуть виходити люди тільки з середнім та високим рівнем фізичної підготовки, пройшовши попередній інструктаж у наших інструкторів.

ЕКОЛОГІЧНА СИТУАЦІЯ В МІСЦЕВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ МАРШРУТУ

Територія на якій безпосередньо проводиться маршрут є сільською, отже екологія, не враховуючи деяких аспектів, не зазнала значного впливу з боку людини.

Початок маршруту безпосередньо на досліджуваній території проходить по трасі, а тому спостерігається суттєве забруднення повітря вихлопними газами та засміченість оточуючої території. Далі від дороги можна побачити сільськогосподарські угіддя, що можуть спричиняти забруднення води, а також наявність дороги з доволі жвавим рухом, що забруднюють повітря. По закінченні руху по дорозі наявна забудована жилими будинками місцевість, що може чинити несприятливий антропогенний вплив на прилеглу територію. На вході в яр наявні ознаки відпочинку людини – сміття. Щоправда, його місцезнаходження локалізовано і сміття складається в малопомітному місці звідки вочевидь ліквідується по мірі накопичення.

Далі, рухаючись яром, можна побачити саму природу місцевості. Водні джерела на території проведення маршруту відсутні окрім невеликого виходу на поверхню ґрунтових вод на дні яру. Наявних представників місцевої фауни не спостерігалось за винятком змій та комах. З флори – декілька пород широколистяних дерев, чагарників, деякі види диких квітів. Також сприятливою ознакою є чистота повітря на цій ділянці маршруту.

Група зупиняється на вершині яру біля якого проводяться будівельні роботи, отже наявне і будівельне сміття, що складається з каміння та металу, а отже і не несе наявної шкоди оточуючому середовищу і є неприємним лише з естетичної точки зору. Також наявні несуттєві ознаки діяльності людини, але засміченість є практично несуттєвою.

Екологічна ситуація біля входу в печеру в незначній мірі погіршена відвідувачами. Помітно недбале відношення до даної місцевості. В самій печері відсутні будь-які ознаки впливу з боку людини – відсутнє сміття. Значущим фактором є збільшена концентрація пилу в повітрі, але він не несе загрози здоров’ю туристів.

Варто пам’ятати, що в теплу пору року збільшується активність кліщів, отже після проходження маршруту варто перевірити своє тіло на їх наявність.

Загалом, роблячи висновок, можна сказати, що екологічна ситуація на території проходження маршруту місцями зазнала значного антропогенного впливу, але в своїй більшості чистота повітря та мінімальна забрудненість основних точок – місця привалу та печери, – недоторкана природа та відсутність представників фауни, які можуть становити небезпеку для життя туристів є сприятливими факторами для безпечної туристичної діяльності на даній території.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]