Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія бухгалтерського обліку..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
43.27 Кб
Скачать

22.Синтетичні й аналітичні рахунки, взаємозв’язок між ними.

Система рахунків бух.обліку включає в себе три види рахунків: 1)синтетичні рахунки (рахунки першого порядку); 2)субрахунки (рахунки другого порядку); 3)аналітичні рахунки (рахунки третього порядку). Синтетичними рахунками наз. рахунки, які містять в собі узагальнені дані про економічно однорідні групи госп.засобів під-ва, джерел їх утворення, господарські процеси, а також результати господарської діяльності суб’єкта госп-ня. Основним є те, що інф-я на синтетичних рахунках відображається лише в грошовому вимірнику. Аналітичні рахунки призначені для обліку наявності і змін безпосередньо з кожного виду госп.засобів, джерел утворення госп.засобів і госп.процесів. Інф-я, яка міститься на аналітичному рахунку, знаходить своє відображення поряд із грошовим у натуральних трудових вимірниках. К-ть аналітичних рахунків в структурі субрахунків визначається на кожному під-ві самостійно, залежно від к-ті об’єктів для обліку. Можна вивести чотири закономірності, які розкривають принципи взаємозв’язків між синтетичними рахунками, субрахунками і аналітичними рахунками:

1.Сальдо початкове по синтетичному рахунку дорівнює сумі початкових сальдо по його субрахунках, які в свою чергу дорівнюють сумі початкових сальдо по їх аналітичних рахунках. 2.Дебетовий оборот по синтетичному рахунку дорівнює сумі дебетових оборотів по його субрахунках, які в свою чергу дорівнюють сумі дебетових оборотів по їх аналітичних рахунках. 3.Кредитовий оборот по синтетичному рахунку дорівнює сумі кредитових оборотів по його субрахунках, які в свою чергу дорівнюють сумі кредитових оборотів по їх аналітичних рахунках. 4.Сальдо кінцеве по синтетичному рахунку дорівнює сумі кінцевих сальдо по його субрахунках, які в свою чергу дорівнюють сумі кінцевих сальдо по їх аналітичних рахунках.

23.Групування рахунків за порядок відображення у фінансовій звітності.

Баланс: Актив:

1р. – необоротні активи (сальдо рахунків з 10 по 15);

2р. - оборотні активи (сальдо рахунків з 20 по 38);

3р. – витрати майбутніх періодів (сальдо рах. 39).

Пасив: 1р. – власний капітал (з 40 по 46);

2р. – забезпечення майбутніх витрат і платежів (47 – 48);

3р. – довгострокові зобов’язання (50-55);

4р. – поточні зобов’язання (60-68)4

5р. – доходи майбутніх періодів (69рах.).

Форма 2 «Звіт про фін.результати» 1р. звіту формується за допомогою інф-ї зібраної на рах. 7 і 9кл.; 2р. звіту формується за допомогою інф-ї зібраної на 8кл.

Форма 3 «Звіт про рух гр.коштів» з 30 по 34 рах.

24.Первинний облік. Вимоги щодо оформлення первинних документів та їх класифікація.

Документ – це письмове свідчення, що фіксує та підтверджує здійснення господарських операцій, включаючи розпорядження та дозволи адміністрації на їх проведення. Первинні документи для надання їм юридичної сили і доказовості повинні мати такі обов’язкові реквізити: назва під-ва, установи, від імені яких складений документ; назва документа; код форми; дата і місце складання; зміст госп.операції та її вимірники;посади, прізвища і підписи осіб, відповідальних за дозвіл та здійснення госп.операції і складання первинного документа. Порядок використання та обліку бланків первинних документів суворої звітності, а також коло госп.операцій, оформлення яких провадиться на таких бланках, установлюються окремими нормативними актами. Первинні документи підлягають обов’язковій перевірці працівниками, які ведуть бух.облік, за формою і змістом, тобто перевіряється наявність у документі обов’язкових реквізитів та відповідність госп.операції діючому законодавству, логічна ув’язка окремих показників. Бух.документи незалежно від їх носія класифікуються за наступними ознаками: 1.За призначенням: розподільчі, виконавчі (виправдні), бух.оформлення, комбіновані. 2.За характером задокументованих операцій: грошові, матеріальні, розрахункові. 3.За порядком складання: первинні та зведені. 4.За кількістю охоплених операцій: разові та накопичувальні. 5.За місцем складання: внутрішні та зовнішні. 6.За способом складання і опрацювання бух.документи поділяються на такі, які оформляються вручну, а також за допомогою ЕОМ.