Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія бухгалтерського обліку..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
43.27 Кб
Скачать

1.Зміст і завдання бухгалтерського обліку. Користувачі облікової інформації

Бух.облік – процес виявлення, вимірювання, реєстрації, нагромадження, узагальнення, зберігання та передавання інформації про діяльність підприємства зовнішнім і внутрішнім користувачам.

Основні завдання бух.обліку: 1.Здійснення безперервного суцільного взаємопов’язаного документованого спостереження за діяльністю підприємств. 2.Забезпечення достовірною та своєчасною інформацією внутр. і зовн. користувачів про господарські процеси та явища, що здійснюється на підприємстві, про наявність та стан його активів, зобов’язань та власного капіталу. 3.Формування інформаційної бази для планування, стимулювання, організації, регулювання, аналізу та контролю госп.діяльності підприємства. 4.Оцінка ефективності діяльності підприємства. 5.Подання всієї наведеної інформації в грошовому вимірі. Користувачами облікової інф-ї можуть бути: 1.Зовнішні: з прямим інтересом (інвестори); не прямим інтересом (держоргани, под. органи, страхові компанії); без інтересу (аудиторські фірми). 2.Внутрішні (керівництво під-ва, працівники).

2.Види господарського обліку, їх характеристика

Система господарського обліку діяльності підприємства включає 3 види обліку:

1.Бух.облік – система суцільної безперервної і взаємопов’язаної реєстрації та підбиття підсумків підприємницьких і фін.опер. підприємства документів, книгах та реєстрах з подальшим аналізом перевіркою та звітуванням про результати здійснення цих операцій. Бух.облік готується на документуванні госп.процесів, відображені у системі бух.рахунків з використанням методу подвійного запису. Його регламентують міжнародні та національні нормативи та законодавчі акти.

2.Оперативний облік – ведеться безпосередньо в місцях здійснення госп.операцій. Цей облік дає можливість втрутитись у процес здійснення операцій та оцінити їх ефективність, тому його наз. ще управлінським (внутр.госп.). Управлінський облік – система обробки та підготовки інформації про діяльність підприємства для внутрішніх користувачів.

3.Статистичний облік – використовується при вивчені кількісних та якісних характерних масових соц.ек. явищ і процесів, закономірностей їх розвитку за конкретних умов місця і часу.

3.Нормативне регулювання бухгалтерського обліку.

1.Правове регулювання введення бух.обліку і складання фін.звітності визначене законом України «Про бух.облік і фін.звітності України» від 16.07.1999р. №996 – ХІV зі змінами та доповненнями. 2.При введені обліку окремих операцій, групуванні, оцінці та відображення їх у звітності слід керуватись Положенням (стандартами) бух.обліку (П(с)БО). 3.Нагромадження та групування облікової інформації в межах рахунків бух.обліку здійснюється відповідно до планів рахунків (затвер.наказом МПУ №291 від 30.11.1999р.). 4.Податкова політика держави здійснює значний вплив на побудову облікової системи. П(с)БО використовується всіма підприємствами, організаціями та установами України. Банки та бюджетні організації використовують тільки окремі стандарти, що обумовлено специфікою їх діяльності.