Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія бухгалтерського обліку..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
43.27 Кб
Скачать

27.Помилки в бух.Обліку та порядок їх виправлення.

При заповненні як первинних документів, так і облікових регістрів допускаються різного роду помилки. Найбільш поширеними помилками в обліку є: запис неправильного тексту, що в результаті змінює або зміст операції, або напрямок здійснення певних витрат; запис неправильних одиниць виміру матеріальних цінностей, облікової ціни одиниці запасів, що в результаті змінює підсумок по конкретній операції; запис неправильних розцінок при виконанні робіт працівниками, що призводить або до заниження, або до завищення фонду оплати праці по підрозділах та під-ву в цілому; встановлення неправильної кореспонденції між рахунками, яка призводить в результаті до записів в інших облікових регістрах; порушення правил подвійного запису і взаємозв’язків між синтетичними рахунками, субрахунками і аналітичними рахунками; неправильне виведення оборотів і сальдо по рахунках. В залежності від характеру помилок використовують різні способи їх виправлення: 1.Коректурний – виправляються в первинних документах, облікових регістрах і звітах, що створені ручним способам, тобто неправильний текст або цифри закреслюються і над закресленим надписується правильний текст або цифри. 2.Спосіб «червоного сторно» - передбачає складання бух.довідки, в яку помилка заноситься червоним чорнилом або темною пастою кулькових ручок у рамці, а правильний запис заноситься темним чорнилом або пастою кулькових ручок. У документах, якими оформлені касові і банківські операції та операції з цінними паперами, виправлення не допускається.

28.Поняття та класифікація облікових реєстрів.

Обліковий регістр являє собою спосіб групування інф-ї із первинних документів, що відображає зміни в структурі об’єктів бух.обліку за певний проміжок часу. Облікові регістри складаються щомісяця, підписуються виконавцями та головним бухгалтером або особою, на яку покладено ведення бух.обліку під-ва. Господарські операції відображаються в облікових регістрах під час надходження первинних документів або підсумками за місяць, в залежності від характеру і змісту операції. Інформація до облікових регістрів переноситься після перевірки первинних документів за формою та змістом. Підсумкові записи в регістрах звіряються з даними первинних документів, які були підставою для записів у них. Під-ва для перевірки правильності складання облікових регістрів можуть застосовувати оборотну відомість за рахунками бух.обліку, яка складається з даних оборотів на рахунках бух.обліку Головної книги після занесення до неї оборотів із всіх журналів. Обороти за дебетом рахунків і кредитом рахунків також мають бути рівними. Інф-я про госп.операції під-ва за звітний період з облікових регістрів використовується для складання фінансової звітності.

29.Поняття форми бух.Обліку.Характеристика журнальної форми обліку.

Форма бух.обліку виступає як певна система регістрів бух.обліку, порядку і способу реєстрації та узагальнення інф-ї в них. Найбільш поширеними формами бух.обліку на даний час є: журнально-ордерна форма, спрощена та автоматизована (комп’ютерна) форми бух.обліку.

Облікові регістри журнально-ордерної форми обліку: Журнал1Облік гр.коштів та гр.документів. Журнал 2 Облік довгострокових та короткострокових позик. Журнал 3 Облік довгострокових та поточних зобов’язань. В Розділі І Журналу 3 ведеться облік розрахунків за товари, роботи, послуги, інших розрахунків із резерву сумнівних боргів (за Кт рах. 16,34,36,37,38,51,62,63,68). В Розділі ІІ Журналу 3 ведеться облік розрахунків з бюджетом, облік довгострокових та поточних зобов’язань (за Кт рах.17,52,53,54,55,61,64,67,69). В Розділі І Журналу 4 ведеться облік ОЗ інших необоротних матеріальних активів, нематеріальних активів та зносу необоротних активів (за Кт рах. 10-13, 19). Розділ ІІ Журналу 4 ведеться облік капітальних і фінансових інвестицій та ін.необоротних активів (за Кт рах. 14,15,18,35). Журнал 5, 5А Облік витрат. Розділ І Журналу 5 і 5А за Кт рах. 90,92-99 і розділ ІІ Журналу 5 і 5А за Кт рах. з журналів 1,2,3,4,6. Розділ ІІІ Журналу 5 за Кт рах. 20,22-26,28,39,65,66,91. Журнал 6 Облік доходів і результатів діяльності за Кт рах. 70-76, 79. Розділ ІІ «Аналітичні дані про доходи». Журнал 7 Облік власного капіталу та забезпечення зобов’язань за Кт рах. 40-49.