Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія бухгалтерського обліку..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
43.27 Кб
Скачать

9.Операційний цикл діяльності під-ва. Господарські процеси, поняття господарських операцій.

Операційний цикл – проміжок часу між придбанням запасів для здійснення діяльності та отримання коштів від реалізації виробленої з них продукції або товарів і послуг.

Тривалість опер.циклу діяльності під-ва залежить від таких факторів:

- особливості діяльності під-ва;

- тривалості техн..процесу виготовлення продукції;

- наявності налагоджених зв’язків з постачальниками та покупцями;

- надійності постачальників та покупців.

Визначення опер.циклу для під-ва має важливе значення оскільки його тривалість справляє вплив на групування об’єктів бух.обліку та умови їх використання.

10.Облік процесу постачання.

Процес постачання є першочерговою умовою забезпечення виконання плану вир-ва на під-ві і пов'язаний із необхідністю забезпечення його предметами праці у відповідності із необхідністю забезпечення його предметами праці у відповідності із заключеними щодо цього договорами. Суть процесу постачання полягає у тому, що частину наявних гр.коштів пі-во спрямовує на закупівлю сировини, матеріалів, комплектуючих. Таким чином забезпечується перша стадія кругообігу госп.засобів, під час якої госп.засоби переходять із засобів сфери обігу до засобів сфери вир-ва. Окрім сплати вартості сировини або матеріалів під-во здійснює також витрати по доставці придбаних запасів до свого складу, а також оплату проведених навантажувально-розвантажувальних робіт, які за своєю ек.природою складають транспортно-заготівельні витрати. Виходячи із цього, фактична собівартість придбаних під-вом виробничих запасів складається із їх купівельної вартості та здійснених у зв’язку із їх доставкою транспортно-заготівельних витрат.

11.Облік процесу виробництва.

Виробничий процес складає основну фазу кругообігу господарських засобів, в якій створюються матеріальні блага. У процесі виробництва відбувається взаємодія засобів вир-ва (засобів праці, предметів праці і робочої сили). Об’єктами бухгалтерського обліку в процесі виробництва є витрати підприємства на виробництво продукції (амортизація засобів праці, вартість спожитої сировини і матеріалів, оплата праці працівників), що дозволяє визначити собівартість продукції і проаналізувати її структуру.

12.Облік процесу реалізації.

Процес реалізації є завершальною фазою кругообігу господарських засобів, який забезпечує відновлення і розширення виробництва. Він виражається у передачі виробленої готової продукції шляхом купівлі-продажу. Результатом реалізації є отримання під-вом прибутку, який набуває грошової форми і розраховується як різниця між виручкою і собівартістю реалізованої продукції. Об’єктами бух.обліку в процесі реалізації виступають: обсяг реалізованої продукції (в натуральних і грошових вимірниках), витрати, пов’язані з відвантаженням і збутом продукції, розрахунки з покупцями, визначення фінансового результату від реалізації (прибутку або збитку).