Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія бухгалтерського обліку..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
43.27 Кб
Скачать

7.Класифікація господарських засобів підприємства.

Господарські засоби забезпечують корисну співпрацю людей в процесі господарської діяльності під-ва. В залежності від видів та розміщення вони поділяються на: 1.Засоби сфери виробництва – хар-ся тим, що вони приймають безпосередню участь у вир-ві продукції, виконанні робіт або наданні послуг. Засоби сфери вир-ва в залежності від їх призначення і виконуваних ними функцій в процесі вир-ва поділяють на засоби праці та предмети праці. 2.Засоби сфери обігу – залежно від їх функціональної ролі в процесі відтворення поділяються на: предмети обігу, грошові засоби, засоби в розрахунках, засоби, які обслуговують сферу обігу. 3.Засоби невиробничої сфери – це госп.засоби, які не приймають участь у вир-ві прод-ї, а використовуються з метою забезпечення соціально-культурних потреб як працівників під-ва, так і населення, яке проживає на даній місцевості. До засобів невиробничої сфери відносяться: будівлі, обладнання та інвентар закладів освіти, охорони здоров’я, культури, житлово-комунального господарства, які знаходяться на балансі суб’єкта госп-ня. 4.Вилучені засоби – це засоби, які належать під-ву, але не приймають участі в господарському обороті. До них відносять дольову участь суб’єкта госп-ня у різного роду фін.проектах, зокрема придбані акції, облігації, векселі. 5.Нематеріальні засоби – це господарські засоби, які належать під-ву, але мають нематеріальну форму (патенти, ноу-хау, авторські права, торгівельні марки, ліцензії.

8.Класифікація джерел формування господарських засобів під-ва.

Виходячи з того, що всі госп.засоби мають відповідні джерела формування (утворення), джерела утворення госп.засобів поділяються на:

1.Власні джерела утворення господарських засобів – до них належать: капітал, резерви, прибуток, бюджетне фінансування.

Капітал – це власне джерело утворення госп.засобів, втілюється в активах, які були внесені його засновниками як стартовий капітал в період створення під-ва і являє собою вартість майна суб’єкта госп-ня. До складу капіталу входять: статутний капітал, пайовий капітал, додатковий капітал.

Резерви є джерелом коштів, які використовуються під-вом для покриття у майбутньому можливих видатків: резервний капітал, забезпечення майбутніх витрат і платежів, страхові резерви.

Прибуток є джерелом госп.засобів, який зокрема представлено готівкою у касі і на розрахунковому рахунку під-ва.

До власних джерел утворення госп.засобів відноситься також бюджетне фінансування, яке виражається у перерахуванні на розрахунковий рахунок під-ва коштів із бюджету, призначених для утримання дитячих установ, підготовки і перепідготовки кадрів, а також капітальних вкладів за напрямками, які визначено державою як пріоритетні.

2.Залучені джерела утворення господарських засобів – до них належать: кредити банків, кредиторська заборгованість, зобов’язання по розподілу суспільного продукту.

Кредити банків є джерелом грошей на розрахунковому рахунку під-ва або розрахунків із постачальниками за поставлені ними засоби та предмети праці.

Кредиторська заборгованість – це заборгованість перед постачальниками і покупцями за товари, роботи і послуги; перед ін.кредиторами.

Зобов’язання по розподілу суспільного продукту поділяються на заборгованість: по оплаті праці працівникам під-ва, перед фондами соціального спрямування, перед бюджетом по податкам та ін.платежів.