Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ramka.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
5.97 Mб
Скачать

Кривошипно-шатунньїй механизм.

Кривошипно-шатунний механізм. 1. Кришка шатуна; 2.Болт кріплення кришки шатуна; 3. Шатун; 4. Поршень; 5. Терморегулюючий пластина поршня; 6. Маслос'емних кільце; 7. Нижня компресійне кільце; 8. Верхнє компресійне кільце; 9. Розтискний пружина; 10. Поршневий палець; 11 .Вкладиш шатунного підшипника; 12. Запеклі півкільця середнього корінного підшипника; 13. Вкладиш корінного підшипника; 14. Канали для подачі мпс.лп віл корінного підшипника до шатунним: 15. Держатель заднього сальника колінчастого валу; 16. Задній сальник колінчастого валу; 17. Штифт для датчика ВМТ;8.Мітка ілунка) ВМТ поршнів 1-го і 4-го циліндра; 19. Шкала в люку картера зчеплення; 20. Мітка ВМ-Г поршнів 1-го і 4-го циліндрів на обід маховика; 21. Шайба болтів кріглення маховика; 22. Установчий штифт зчеплення; 23. Зубчастий обід маховика; 24. Маховик;

25.Колінчастий вал; 26.3аглушка масляних каналів колінчастого валу;

27.Передній сальник колінчастого валу (запресований в кришку масляною

насоса); 28.. Зубчастий шків приводу розподільного валу; 29. Шків приводу генератора; ЗО. А. Маркування категорії поршня по отвору для поршневого пальця; 31. В.Маркування класу поршня по зовнішньому діаметрі;

32.С.Маркування ремонтною розміру поршня; 33. 0. Установочная мітка;

34.1. Мітки для встановлення моменту запалювання; 35. ІІ.Маркіровка кришок корінних підшипникв колінчастого валу (рахунок опор ведеться від передньої частини двигуна).

Кривошипно-шатунний механізм слугує для перетворення поступального руху поршня під дієо енергії розширення продуктів згоряння палива в обертальний рух колінчатого валу. Механізм складається з поршня з поршневими кільцями і пальцем, шатуна, колінчастого вала і маховика.

На зовнішній поверхні поршня нанесені кільцеві мікроканавки глибиною до 14 мікрон. Така поверхня сприяє кращій приробітку поршня, так як в мікроканавками затримується мссло. У нижній частині бобишек під поршневий палець є отвори для проходу олії до поршневому пальця.Для поліпшення умов змащення у верхній частині отворів під палець зроблено два поздовжніх пази шириною 3 лмл і глибиною С,7 ллм, в яких накопичується масло.

Ось отвори під поршневий палець зміщений на 1.2 мм від діаметральної площини поршня у бік розташування клапанів двигуна.Завдяки цьому поршень завжди притиснутий до однієї стінці циліндра, і усуваються стуки поршня об стінки циліндра при переході його через ВМТ. Однак, це вимагає установки поршня е циліндр в строго певному положенні.При збірці двигуна поршні встановлюються так. щоб стрілка на днище поршня була спрямована в бік передньої частини двигуна.

Поршневий палець 10 сталевии, трубчастого перетину, запресований у верхню головку шатуна і вільно обертається в бобишках поршня. По зовнішньому діаметру пальці сортуються на три категорії через 0.004 мм відпозідно категоріям поршнів. Торці пальців фарбуються у відповідний колір: синій-перша категорія, зелений - другий і червоний - третє. Поршневі кільця забезпечують необхідне ущільнення циліндра і відводять тепло від поршня до його стінок. Кільця притискаються до стінок циліндра під дією власної пружності і тиску газів.На поршні встановлюються три чавунних кільця - два компресійних 7.8 (ущільнюючих) і одне (нижня) маслос'емних 6, яке перешкоджає попаданню масла в камеру згоряння.

Верхнє компресійне кільце 8 працює в умовах високої температури, агресивної дії продуктів згоряння і недостатньою мастила, тому для

підвищення зносостійкості зовнішня поверхня Хромована і для поліпшення прірабативаемо-сті має бочкоподібні форллу утворює.

Нижня компресійне кільце 7 має знизу проточку аля збирання масла при ході поршня вниз, виконуючи при цьому додаткову функцію маслосбра- Сива кільця. Поверхня кільця для підвищення зносостійкості і зменшення тертя об стінки циліндра фосфатується.

Маслос'емних кільце має хромовані робочі кромки і проточку на зовнішній поверхні, до якої збирається масло, що знімається зі стінок циліндра. Усередині кільця встановлюється сталева кручена пружина, яка розтискає кільце зсередини і притискає його до стінок циліндра.Кільця ремонтних розмірів виготовляються (так само, як і поршні) із збільшеним на 0,4 і 0,8 мм зовнішнім діаметром.

Шатун є сталевим, обробляється разом з кришкою, і тому вони окремо невзаемозаллінні.Щоб при збірці не переплутати кришки і шатуни, на них таврується номер циліндра, в який вони встановлюються. При збірці цифри на шатуни і кришці повинні перебувати з одного боку.

Колінчастий вал 25 відливається з високоміцного спеціального чавуну і складається з шатунних і корінних шліфованих шийок. Для зменшення дефоомацій при рсботі двигуна вал зроблений гятіопорним і з великим перекриттям корінних і шатунних шийок.У тілі валу просвердлені канали 14 для подачі масла від корінних шийок до шатунним. Технологічні висновки канал в закриті шліцеві заглушками 26.

Для зменшення вібрацій двигуна вал забезпечений противагами, відлитими заодно ціле з валом.Вони врівноважують відцентрові сили шатунної шийки, шатуна і поршня, що виникають при роботі двигуна. Крім того, для зменшення вібрацій колінчастий вал ще динамічно балансують висверлівая металу противагах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]