Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ramka.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
5.97 Mб
Скачать

Система зажигания двигателя

Система запалювання. 1 .Кришка датчика-розподльника запалювання; 2. Клемлла для дроти від котушки запалювання; 3. Центральний вугільний електрод; 4. Бічний електрод з клемою; 5. Ротор з центральним і зовнішнім контактами і з помехоподавітельнил\ резистором; 6. Захисний екран; 7.Держатель переднього підшипника валика; 8. Опорна пластина датчика; 9. Екран; 10. Ведена пластина відцентрового регулятора; 11. Грузик; 12. Ведуча пластина; 13. Корпус датчика-розподільника запалювання; 14. Сальник; 15. Валик датчика-розподільника запалювання; 16. Муф-а; 17.Втулка заднього кінця валика; 18. Корпус вакуумного регулятора; 19. Штуцер для підведення розрідження; 20. Діафрагма вакуумного регулятора; 21. Тяга вакуумного регулятора; 22. Безконтактний датчик; 23. Колодка штекерного роз'єму; 24. Підшипник опорної пластини датчика; 25. Втулка переднього кінця валика:26. Повстяне кільце; 27. Корпус свічки; 28. Ізолятор; 29. Контактна втулка; 30. Контактний стрижень; 31. Кільце ущільнювача; 32. Центральний електрод; 33. Тепловідвідні шайба; 34. Бічний електрод; 35. Корпус котушки запалювання; 36. Клемма "К" виведення кінця первинної обмотки; 37. Кришка; 38.Центральна клема високсї напруги; 39. Клеллма "Б" виведення початку первинної та вторинної обмоток кінця; 40. Контактна пружина центральної клеми; 41. ізоляційна папір обмоток; 42. Вторинна обмотка; 43. Первинна обмотка; 44. Зовнішній магнітопровід; 45. Сердечник, (внутрішній магніюпревод) ;46. Ізолятср; 47. Датчик-розподільник запалювання; 48. Свічі запалювання; 49. Коммутатор; 50. Катушка запалювання; 51. Монтажний блок; 52. Реле запалювання; 53. Вимикач запалювання; 54. Постійний магніт; 55. Напівпровідниково платівка з інтегральною мікросхемою; 56. «.Характеристика вакуумного регулятора випередження запалювання; 57. А - кут випередження запалювання, град; 58.Р - розрідження гПа (мм.рт.ст.); 59. II. Характеристика відцентрового регулятора випередження запалювання; 60. А - кут випередження запалювання, град; 61 .п - частота обертання валу датчика-розподільника запалювання, хв-1; 62. III. Слема роботи датчика; 63. В - іллпульси напруги на виході датчика; 64. С - імпульси струму в первинній обмотці котушки запалювання; 65. ін - час накопичення струму; 66. ІУ.Схема роботи відцентрового регулятора випередження запалювання; 67. А - кут випередження запалювання, град.; 66. V. Схема системи запалювання.

Безконтактна сисіема запалювання, що застосовується на автомобілях ВАЗ- 2108, -2109, складається з наступних вузлів: датчика-розподільника запалювання, комутатора, свічок запалювання, котушки запалювання, вимикача запалення і гроводів високої'напруги.

Датчик-розподільник запалювання.Застосовується типу 40 3706 на двигунах 2100 і 21083 аОо 40.3706-10 на двигунах 21081 і служить для видачі керуючих імпульсів низької напру-и на комутатор і для розподілу імпульсів високої напруги по свічках запалювання.Ці датчики-розподільники четирехіскровие з

вакуумним і відцентровим регуляторами випередження запалювання і з безкоі-сактнилл ллікроолоктронних латником імпульсів. Вони відрізі іяються тільки характеристиками вакуумного і відцентрового регуляторів випередження запалювання.

Датчик-розподільник запалення встановлений на корпусі допоміжних агрегатів і приводиться в обертання безпосередньо від заднього кінця розподільного валу через ллуфту 16. Валик обертасться в двох металокерамічних втулках 17 і 25.Втулка 17 змазує*ься маслом з системи змащення двигуна, а втулка 25 оточена повстяним кільцем 26, просоченим маслом, якого вистачить на весь термін служби. На валу розташовані деталі відцентрового регулятора випередження запалювсння: ведуча пластина 12 з важки 11 і ведена пластина 10.Ведуча пластина закріплена на валу, а ведена-разом з екрйном 9 складає одне ціле з втулкою, одягненою на валик. Втулка в невеликих межах може повертатися на валу.

Безконтактний датчик 22 закріплений на пластині 8 і діє на основі ефекту Холла, який полягає у виникненні поперечного електричного поля в платівці напівпровідника зі струмом пої дії на неї магнітного поля Датчик складається з напівпровідникової гластинки з інтегральною мікросхемою 55 і по-? І магніту 54 з магнітопроводів. Тим платівкою і магнітом є зазор, в якому знаходиться сталевий екран 9 з чотирма прорізами.

Коли через зазор датчика проходить тіло екрана (див.малюнок), то магнітні силові лінії замикаються через екран і на платівку не діють. Тому різниця потенцалів в платівці не виникає. Якщо ж у зазорі знаходиться проріз екрану, то на платівку напівпровідника діє магнітне поле і з неї знімається різниця потенцалів.

Інтегральна мікросхема, вбудована в датчик, перетворює різниця потенцалів, що виникає на платівці, в імпульси напруги негативної полярності.Таким чином, коли тіло екрану знаходиться в зазорі датчика, то на його вн«ід є напруга Іі 4тах 0, приблизно на З В менше напруги живлення. Якщо ж через зазор датчика проходить проріз екрану, то напруга 4тіп 0 на виході датчика близько до нуля (не більше 0,4 В)

Електронний комутатор 49 служить для переривання струму в первинному ланцюзі котушки запалення по сигналах безконтактного датчика. Можуть застосовуватися взаємозамінні комутатори різних марок: 3620.3734, НІМ-52, ВАТ 10.2, КТ1903 або Р2Е4020Для переривання струму служить спеціальний потужний високовольтний транзистор.

У схемі комутатора с пристрій для автоматичного регулювання періоду і 4н 0 накопичення струму І 41 0 в котушці запалювання залежно від частоти обертання колінчастого валу. Величина імпульсів струму 1410 стсновить 8-9

А. Крім того, передбачено автоматичне відключення струму через котушку запалення при непрацюючому двигуні, але включеному запаленні. Через 2-5 с після зупинки двигуна вихідний транзистор закривається.не стзорюючи при цьому іскри на свічках запалювання.

Свічі запалювання застосовуються вітчизняні типу А-17ДВ-10 або РЕ65Р виробництва Словенії, або їм подібні. Ці свічки мають вбудований поллекоподавітельний резистор величиною 4-10 кОм. Конструкція свічок традиційна. Зазор л\іж електродами свічки складає 0,7-0,8 мм.

Вимикач запалювання закріплений на кронштейні валу рульового управління і застосовується спільно з реле запалювання типу 113.3747-10, що кріпиться під панеллю приладів. Вимикач мсє блокування проти повторного включення стартера на працюючому двигуні і пристрій проти викрадення.Принцип дії цього пристрою по/.ягає в тому, що після виймання ключа в положення III (Стоянка), з корпусу висувається запірний стрижень, входить в газ на валу рулюючи і блокує його.

Катушка запалювання типу 27.3705 з розімкнутим магнітопровсда, гермеїизовані, маслонаповненихЛона призначена для ііереїворенни струму низької напруги (12 В) в струм високої напруги (20-25 кВ] для пробою повітряного зазору між електродами свічок запалення. Являє собою трансформатор з двома обмотками: 43 первинної та вторинної 42.

Робота системи запалювання.При роботі двигуна безконтактний датчик видає імпульси У напруги на штекер "6" комутатора, а той переіворюєїх на імпульси 3 струму в первинній обмотці котушки запалювання.У момент переривання струму магнітне поле в котушці запалювання різко стискується і, перетинаючи витки обмотки, індукує в ній ЕРС порядку 22-25 кВ.Струм високої напруги йде до центральної клеми 2 датчика-розподільника запалювання, потім через контакти ротора 5 до бічного електроду 6 і далі до свічки запалювання, створюючи іскровий розряд між її електродами.

Щоб отримати максимальну потужність двигуна, необхідно заголювати горючу суміш дещс раніше приходу поршня у ВМТ. і кожній частоті обер-ання колінчастого валу двигуна необхідний свій кут випередження запалювання.Так. при 750-800 об / хв початковий (установчий) кут випередження запамовання становить 1 '± Г для двигунів 2108, 60 ± 1 ° для 21081 і 4 ° ± Г для 21083. Зі збільшенням частоти обертання кут випередження запалювання повинен збільшуватися, і це завдання виконує відцентровий регулятор випередження запалювання.

При збільшенні частоти обертання важки 11 під дією відцентрових сил розходяться й повертають пластину 10 разом з екраном 9 на куг А у напрямку обертання валика. Тепер проріз екрану раніше на кут А

проходять через зазор датчика, і він раніше видає імпульс, тобтовипередження

запалюаання збільшується.

Вакуумний регулятор змінює випередження запалювання в залежності від навантаження на двигун.Коли навантаження велике (дросельні заслінки карбюратора повністю відкриті), вміст залишкових газів в горючої суміші низька, і вона згорає швидше, тому запалювання має відбуватися пізнішеНавпаки, при низькому навантаженні (дросельні заслінки прикриті) кількість залиижооих газіо у робочій суміші збільшено, і робоча суміш горить повільніше, тому запалювання має відбуватися раніше.

На діафрагму 20 вакуумного регулятора діє розрідження, що передається Із зони над дросельної заслінкою перший камери карбюратора.При невеликих відкриття заслінки під дією розрідження діафрагма 20 відтягується і тягою 21 повертає опорну пластину 8 датчике проти напрямку обертання велико. Випередження запалювання збільшується.У міру подальшого відкриття дросельної заслінки (збільшення навантаження) розрідження зменшується, І пружина віджимає діафрагму у вихідне положення. Опорна пластина датчика повертається в напрямку обертання валика, і випередження запалювання зменшується.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]