Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маляр.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
451.06 Кб
Скачать

Типова навчальна програма з предмета «Матеріалознавство»

п/п

Тема

Кількість годин

Всього

з них на лабораторно-практичні

роботи

1.

Металеві порошки, пігменти та спеціальні добавки

3

2.

Фарбові суміші для матування та розпису скла

2

Всього

5

Тема 1. Металеві порошки, пігменти та спеціальні добавки

Алюмінієві та бронзові порошки, які використовуються для бронзування поверхонь на "відлип", їх властивості, спосіб застосування.

Пігменти для виготовлення фарб для декоративного розпису поверхонь: вохра, мумія, сурик залізний, окис хрому, цинкові та титанові білила. Правила змішування та затирання їх з додаванням спеціальних добавок (глинозему, вуглекислого магнію). Вплив добавок на чистоту кольорів, необхідна кількість таких добавок.

Тема 2. Фарбові суміші для матування та розпису скла

Фарбові суміші для матування та розпису скла.

Цапонлаки, їх застосування для розпису скла. Суміші для бронзування поверхонь, їх склад, властивості, спосіб приготування. Темперні фарби, їх склад, характеристика, застосування в декоративному розписі поверхонь.

Олійно-смоляні та спиртові лаки для декоративного покриття поверхонь, їх властивості, способи нанесення на різні поверхні.

Сусальне золото, поталь.

Типова навчальна програма з предмета «Охорона праці»

з/п

Тема

Кількість годин

всього

з них на лабораторно-практичні роботи

1.

Правові та організаційні основи охорони праці

2

2.

Основи безпеки праці в галузі. Загальні відомості про потенціал небезпек при виконанні малярних робіт

5

3.

Основи пожежної безпеки. Вибухонебезпека виробництва і вибухозахист

1

4.

Основи електробезпеки

2

5.

Основи гігієни праці, виробнича санітарія. Медичні огляди

1

6.

Надання першої допомоги потерпілим при нещасних випадках

2

Підсумкова атестація з предмета

2

Всього

15

Тема 1. Правові та організаційні основи охорони праці

Мета і завдання предмета "Охорона праці", обсяг і порядок його вивчення. Додаткові вимоги щодо вивчення предмета при підготовці робітників для виконання робіт з підвішеною небезпекою.

Основні законодавчі акти з охорони праці: Конституція України. Закони України „Про охорону праці”, „Здоров'я населення”, „Про пожежну безпеку”, законодавство про охорону природи і навколишньою середовища.

Основні завдання системи стандартів безпеки праці зниження і усунення небезпечних та шкідливих виробничих факторів, створення ефективних засобів захисту працюючих. Галузеві стандарти.

Правила внутрішнього трудового розпорядку. Права працівників на охорону праці під час роботи на підприємстві, та пільги і компенсація за важкі та шкідливі умови праці. Охорона праці жінок і підлітків. Порядок забезпечення засобами індивідуального та колективного захисту.

Державний і громадський контроль за охороною пращ, відомий контроль. Органи державного нагляду за охороною праці. Відповідальність за порушення законодавства про працю, правил та інструкцій з охорон праці.

Інструктування з безпеки праці. Поняття про виборчий травматизм і профзахворювання. Нещасні випадки, пов’язані з працею на виробництві в побутові.

Основні причини травматизму і захворювань на виробництві. Основні захо­ди запобігання травматизму та захворювання на виробництві: організаційні, тех­нічні, санітарно-виробничі, медико-профілактичні. Соціальне страхування від нещасних випадків і професійних захворювань.

Розслідування та облік нещасних випадків на виробництві, професійних за­хворювань і професійних отруєнь.