Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маляр.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
451.06 Кб
Скачать

Тема 3.3.Художньо – декоративний та монументально-декоративний живопис

Інструктаж по змісту робіт, організація робочого місця і охорони праці.

Вправи:

Організація робочого місця. Ознайомлення з інструментом та механізмами. Приготування складів для розпису.

Засвоєння прийомів художньо-декоративного розпису поверхонь. Способи виконання складного орнаментального розпису у декілька тонів. Виконання тональних рисунків під ліпні деталі (гризайль). Контроль якості при виконанні робіт. Вимоги до якості пофарбування.

Прийоми нанесення на поверхню монументально-декоративного живопису технікою фрески, фреско-секко, енкаустики, мінерального розпису, темперного та термодекоративного розпису. Контроль якості при виконанні робіт.

II. Виробнича практика

Тема 1. Інструктаж з охорони праці та пожежної безпеки на підприємстві

Інструктаж з охорони праці і пожежної безпеки на виробництві; інструктаж з правил безпеки на робочому місці; ознайомлення з плануванням праці і контролем якості виконання робіт; науковою організацією праці, системою підвищення кваліфікації робітників будівельних організацій. Ознайомлення з об'ємом малярних робіт, впровадження на будівництві програм сучасних технологій, матеріалів, засобів малої механізації.

Ознайомлення з організацією будівельного майданчика (склади, під'їзди, шляхи, розміщення машин і механізмів тощо). Інструктаж з безпеки праці безпосередньо на ділянці роботи і робочому місці.

Тема 2. Самостійне виконаний малярних робіт складністю 7-го розряду

Самостійне виконання робіт маляра 7-го розряду у відповідності з вимогами кваліфікаційної характеристики згідно детальної програми виробничої практики, враховуючи конкретні умови підприємства і специфіку учнів.

Примітка: Детальна програма виробничої практики розробляється кожним навчальним закладом окремо з врахуванням сучасних технологій, новітніх устаткувань та матеріалів, умов виробництва, за погодженням з підприємствами-замовниками кадрів та затверджується в установленому порядку.

Кваліфікаційна пробна робота

Приклади робіт

Високоякісне ґрунтування та фарбування поверхонь із застосуванням електрофарбопульту, пістолета-розпилювача, фарбувального агрегату.

Відновлення та підбирання кольорової гами пошкодженого або втраченого малюнку під час ремонту будівель.

Нанесення декоративного дрібняка на фасади, механізованим способом.

Флейцювання, торцювання та лакування поверхонь.

Опорядження поверхонь рельєфною фактурою.

Написання та фарбування літер, цифр, малюнків з розмічанням їх на підготовленій поверхні.

Виконання особливо складного орнаментального розпису.

Виконання монументально-декоративного живопису: техніки фрески, фреско-секко, енкаустики, мінерального розпису, темперного та термодекоративного розпису.

Критерії кваліфікаційної атестації випускників

Професія: 7141.2 Маляр (будівельні роботи)

Кваліфікація: 7 розряд

Бали

Знає

Бали

Уміє

1

2

3

4

1

Учень (слухач) має незначні загальні знання з елементів навчального матеріалу пов’язаного з роботами при високоякісному фарбуванні поверхонь об’єктів соціально-культурного призначення, розпису, написання літер та цифр.

Здатний виконувати прості завдання під прямим керівництвом у структурованому середовищі. Навички навчання потребують структурованої підтримки.

1

Учень (слухач) здатний виконувати елементи простих завдань пов’язаних з підготовкою та високоякісним фарбуванням поверхонь об’єктів соціально-культурного призначення.

Користуватись ручним інструментом під прямим керівництвом у структурованому середовищі. Результат виконаної роботи повністю не відповідає діючим якісним і кількісним нормам. Без присвоєння кваліфікації.

2

Учень (слухач) має загальні знання ,пов’язані з роботами при високоякісному фарбуванні поверхонь об’єктів соціально-культурного призначення, з розпису, написання літер та цифр,

з правилами кольороутворення. Здатен виконувати прості завдання під прямим керівництвом у структурованому середовищі. Навички навчання потребують структурованої підтримки.

2

Учень (слухач) здатен виконувати окремі фрагменти простих завдань, пов’язаних з підготовкою та високоякісним фарбуванням поверхонь об’єктів соціально-культурного призначення,

вміє визначати готовність фарби для нанесення на поверхню, в процесі роботи не завжди правильно використовує інструменти та пристрої. Виконує роботи під прямим керівництвом в структурованому середовищі. Результати виконаної роботи істотно не відповідають діючим якісним і кількісним нормам. Без присвоєння кваліфікації.

3

Учень (слухач) має базові загальні знання пов'язані з роботами при високоякісному фарбуванні поверхонь об’єктів соціально-культурного призначення, з розпису, написання літер та цифр, з правилами кольороутворення.

Здатний виконувати прості завдання під прямим керівництвом у структурованому середовищі. Навички навчання потребують структурованої підтримки.

3

Учень (слухач) здатний виконувати прості завдання пов’язані з правилами розмічання поверхні під високоякісне фарбування, рельєфне оздоблення поверхонь.

Виконує роботи під прямим керівництвом у структурованому середовищі. Навички навчання потребують структурованої підтримки. Результат виконаної роботи не відповідає діючим норман. Без присвоєння кваліфікації.

4

Учень (слухач) має істотно обмежений обсяг знань, навичок і незначні компетенції, які є загальними за характером про матеріал пов'язаний з способами підготовки та високоякісним пофарбування поверхонь об’єктів соціально-культурного призначення, технологією приготування фарб різних видів, видами розпису та шрифтів, підбирання та складання трафаретів.

Застосовує знання під керівництвом у контрольованому середовищі. Несе часткову відповідальність за своє навчання.

4

Учень (слухач) має істотно обмежений обсяг навичок і незначні компетенції з навчального матеріалу, пов’язаного з виконанням робіт з високоякісного фарбування поверхонь пам’яток архітектури, культури та історії, написанням та фарбуванням літер та цифр. За допомогою майстра виробничого навчання виконує навчально – виробничі завдання з використанням інструкційно – технологічних карт.

Застосовує навички під керівництвом у контрольованому середовищі. Несе часткову відповідальність за своє навчання Результат роботи відповідає мінімальним діючим якісним і кількісним

нормам. Кваліфікація присвоюється, але потребує подальшого вдосконалення через досвід роботи, або навчання.

5

Учень (слухач) має обмежений обсяг знань і не широкі компетенції, які за характером виконання робіт пов'язані з способами підготовки та високоякісним пофарбування поверхонь об’єктів соціально-культурного призначення, технологією приготування фарб різних видів, видами розпису та шрифтів, підбирання та складання трафаретів, орнаментальним розписом в декілька тонів. Застосовує знання під керівництвом в контрольованому середовищі. Несе часткову відповідальність за своє навчання.

5

Учень (слухач) має обмежений обсяг навичок і неширокі компетенції, які є в основному загальними за характером. Уміє готувати поверхню під високоякісне пофарбування, нанесення фарби за допомогою фарборозпилювача, виконувати операції при високоякісному пофарбуванні зовнішніх і внутрішніх поверхонь. Застосовує навички під керівництвом у контрольованому середовищі. Несе часткову відповідальність за своє навчання. Кваліфікація присвоюється, але потребує подальшого удосконалення через досвід роботи або навчання.

6

Учень (слухач) має обмежений обсяг знань і більш широкі компетенції, які є в основному конкретними і загальними за характером основних положень навчального матеріалу, пов’язаного з правилами та способами підготовки та високоякісного пофарбування поверхонь об’єктів соціально-культурного призначення, виконання об'ємного озпису. Знає будову фарборозпилювачів, фарбопультів, фарбувальних агрегатів . Користується

нескладною технологічною документацією. Застосовує знання під керівництвом у контрольованому середовищі. Несе часткову відповідальність за своє навчання.

6

Учень (слухач) має обмежений обсяг навичок і більш широкі компетенції, які є в основному конкретними і загальними за характером уміння організовувати робоче місце, аналізує та виправляє допущені помилки при підготовці та високоякісному пофарбування поверхонь об’єктів соціально-культурного призначення, виконанні об'ємного та орнаментального розпису в декілька тонів, виконанні фарбування за допомогою фарбувального агрегату, фарборозпилювачів, фарбопультів.

Виконана робота має окремі відхилення від діючих якісних показників. Застосовує навички під керівництвом у контрольованому середовищі.

Несе часткову відповідальність за своє навчання.

Кваліфікація

присвоюється, але потребує подальшого удосконалення

через досвід роботи або навчання.

7

Учень (слухач) має загальні знання і конкретні базові несистематизовані теоретичні знання з основних положень навчального матеріалу, пов’язаного з правилами та способами підготовки та високоякісного пофарбування поверхонь об’єктів соціально-культурного призначення, виконання об'ємного та орнаментального розпису, написання та пофарбування літер та цифр Знає будову та правила експлуатації фарборозпилювачів, фарбопультів, фарбувальних агрегатів .

Має істотно обмежений досвід практики у конкретному аспекті.

7

Учень (слухач) має конкретні практичні знання, виконує завдання у відповідності з технологічною послідовністю при підготовці та високоякісному пофарбуванні поверхонь об’єктів соціально-культурного призначення, виконанні об'ємного та орнаментального розпису, написанні та пофарбуванні літер та цифр.

Виконує високоякісне пофарбування поверхонь із застосуванням механізмів. Користується необхідною інструкційно - технологічною документацією. Застосовує основні прийоми самоконтролю за якістю роботи, при цьому потребує консультації майстра. Уміє користуватись робочим інструментом. Уміє організувати робоче місце. Здатний виконувати завдання під керівництвом. Відповідає за своє власне навчання і має істотно обмежений досвід практики у конкретному аспекті роботи. Результат роботи в цілому відповідає якісним і кількісні показникам рівня кваліфікації.

8

Учень (слухач) має широкі загальні знання і конкретні базові теоретичні знання пов’язані з складанням тональної гами особливо складних фарбувальних сумішей за зразком, технологією приготування різних видів фарб, складанням трафаретів, виконанням особливо складних та відповідальних робіт з фарбування поверхонь. цифр Знає будову та правила експлуатації, регулювання та ремонту фарборозпилювачів, фарбопультів, фарбувальних агрегатів .

Відповідає за своє власне навчання і має обмежений досвід практики у конкретному аспекті навчання.

8

Учень (слухач) має конкретні практичні знання та уміння самостійно застосовувати теоретичні знання для практичних завдань при виконанні робіт з високоякісного фарбування , відновленні та підбиранні кольорової гами пошкодженого або втраченого малюнка. Виконує флейцювання, торцювання, оброблення та лакування поверхонь.

Виконана робота має незначні відхилення від встановлених норм. Достатньо усвідомлено користується технологічною документацією. Здатний виконувати завдання під керівництвом. Відповідає за своє власне навчання і має обмежений досвід практики у конкретному аспекті роботи.

9

Учень (слухач) має широкі загальні знання і систематизовані конкретні базові теоретичні знання для виконання теоретичних і практичних робіт, знає особливості та тонкощі роботи при виконанні особливо складних та відповідальних робіт з фарбування, підбиранні та складанні трафаретів, при налагоджуванні та виконанні поточного ремонту механізмів та інструментів.

Знає сучасні прогресивні технології виконання робіт та вимоги до якості

виконання малярних робіт. Відповідає за своє власне

9

Учень (слухач) самостійно і в цілому правильно організовує робоче місце, планує та виконує практичні завдання , користується всіма видами інструменту, пристроями, інструкційно - технологічною документацією. Виконує норми виробітку. Здатний виконувати завдання під керівництвом. Відповідає за своє власне навчання і має обмежений досвід практики у конкретному аспекті роботи. Дотримується норм витрат матеріалів.

навчання і має обмежений досвід практики у конкретному аспекті навчання.

10

Учень (слухач) має значні конкретні теоретичні знання, здатний використовувати їх у нестандартних умовах, виявляє елементи творчого підходу до виконуваної роботи

Знає правила та способи роботи з різними видами фарб, пігментами, наповнювачами та супутніми матеріалами.

Якісно виконує особливо складні та відповідальні роботи з фарбування.

Знає та застосовує сучасні прогресивні технології виконання робіт, вимоги до якості виконання особливо складних малярних робіт.

Робить аргументовані висновки, правильно і усвідомлено застосовує усі види технологічної документації. Здатен до самокерування при навчання.

10

Учень (слухач) має значні конкретні практичні навички та вміння пов'язані з виконанням особливо складних малярних робіт:

відновлення втрачених малюнків під час ремонту будівель, ґрунтування та фарбування поверхонь із застосуванням електромеханізмів, опорядження поверхонь рельєфною фактурою, виконання особливо складного орнаментального та об’ємного розпису, складання тональної гами особливо складних фарб,

які відповідають вимогам кваліфікаційної характеристики з професії "маляр" 7-го розряду. Раціонально організовує робоче місце та дотримується правил безпеки праці при виконанні робіт. Визначається здатністю застосовувати спеціальні знання, навички компетенції і вирішувати проблеми незалежно. Здатен до самокерування при навчання і має практичний досвід роботи в простих ситуаціях.

11

Учень (слухач) має значні систематизовані конкретні теоретичні знання з технології виконання особливо складних та

відповідальних робіт з фарбування, підбиранні та

складанні трафаретів, роботи з різними видами

11

Учень (слухач) має значні конкретні практичні теоретичні знання, навички та уміння пов'язані з виконанням робіт, які відповідають вимогам кваліфікаційної характеристики з професії "маляр" 7-го розряду. Визначається здатністю

фарб, пігментами, наповнювачами та супутніми матеріалами, при налагоджуванні та виконанні поточного ремонту механізмів та інструментів.

Знає сучасні прогресивні технології виконання робіт, новітні матеріали, інструменти та механізми та вимоги до якості виконання робіт.

Знає основні правила охорони праці при виконання робіт.

Визначається здатністю застосовувати спеціальні знання, навички компетенції і вирішувати проблеми незалежно. Здатен до самокерування при навчання і має практичний досвід роботи, як у простих так і виняткових ситуаціях.

застосовувати спеціальні знання з розробки окремих видів технічної та технологічної документації. Має навички компетенції вирішувати проблеми самостійно, здатен до самокерування при навчанні Має практичний досвід роботи, як у простих так і виняткових ситуаціях.

12

Учень (слухач) має ґрунтовні, конкретні теоретичні знання пов'язані з технологією виконання особливо складних та відповідальних робіт з фарбування та розпису поверхонь, правил кольороутворення та змішування пігментів з урахуванням їх хімічної взаємодії.

Знає основні правила охорони праці при виконання робіт, які відповідають кваліфікаційним

характеристикам з професії "маляр" 7-го розряду. Визначається здатністю

застосовувати спеціальні

12

Учень (слухач) має значні конкретні теоретичні і практичні знання і навички та вміння самостійно виконувати роботи, які відповідають вимогам кваліфікаційної характеристики з професії "маляр" 7-го розряду. Визначається здатністю застосовувати спеціальні знання, навички компетенції і вирішувати проблеми незалежно. Здатен до аналізу та до самокерування при навчанні і має практичний досвід у роботі, як у простих, так і у виняткових ситуаціях.

знання і навички компетенції та вирішувати проблеми незалежно. Здатен до аналізу та самокерування при навчанні і має практичний досвід роботи як у простих ,так і у виняткових ситуаціях.