Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маляр.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
451.06 Кб
Скачать

Типова навчальна програма з предмета «Охорона праці»

п/п

ТЕМА

Кількість годин

Всього

З них на лабораторно – практичні роботи

1.

Правові та організаційні основи охорони праці

4

2.

Основи безпеки праці в будівництві. Загальні відомості про потенціал небезпеки. Психологія безпеки праці. Організація роботи з охорони праці

10

3.

Основи пожежної безпеки. Вибухонебезпека виробництва і вибухозахист

3

4.

Основи електробезпеки

3

5.

Основи гігієни праці та виробничої санітарії. Медичні огляди

4

6.

Надання першої допомоги потерпілим при нещасних випадках

4

Підсумкова атестація з предмета

2

Всього

30

Тема 1. Правові та організаційні основи охорони праці

Зміст поняття "Охорона праці", соціально – економічне значення охорони праці. Мета і завдання предмету, обсяг, зміст і порядок його вивчення. Додаткові вимоги щодо вивчення предмету при підготовці робітників для виконання робіт з підвищеною небезпекою.

Основні законодавчі акти з охорони праці: Конституція України, Закон України "Про охорону праці", закон України про охорону здоров'я населення, Закон України про пожежну безпеку, законодавство про охорону природи і навколишнього середовища.

Основні завдання системи стандартів безпеки праці: зниження та усунення небезпечних та шкідливих виробничих факторів, створення ефективних засобів захисту працюючих. Галузеві стандарти.

Правила внутрішнього трудового розпорядку. Колективний договір, його укладання і виконання. Права працівників на охорону праці під час роботи на підприємстві, на пільги і компенсації за важкі та шкідливі умови праці. Охорона праці жінок і підлітків. Порядок забезпечення засобами індивідуального та колективного захисту.

Тема 2. Основи безпеки праці в будівництві. Загальні відомості про потенціал небезпеки. Психологія безпеки праці.

Організація роботи з охорони праці при виконанні малярних робіт

Загальні питання безпеки праці. Перелік робіт з підвищеною небезпекою, для яких потрібне спеціальне навчання і щорічна перевірка знань з охорони праці. Роботи з підвищеною небезпекою в галузі. Вимоги безпеки праці при експлуатації машин, механізмів, обладнання та устаткування. Зони небезпеки та їх огородження. Світлова і звукова сигналізації. Попереджувальні написи, сигнальні фарбування. Знаки безпеки.

Фізіологічна та психологічна основи трудового процесу (безумовні і а умо­вні рефлекси, їх вплив на безпеку праці).

Пристосування людини до навколишніх умов на виробництві (почуття, сприймання, увага, пам'ять, уява, емоції) та їх вплив на безпеку праці.

Психофізичні фактори умови праці (промислова естетика, ритм і темп робо­ти, виробнича гімнастика, кімнати психологічного розвантаження) та їх вплив на безпеку праці.

Вимоги нормативних актів про охорону праці щодо безпеки виробничих процесів, обладнання, будівель.

Значення безпеки праці на виробництві при виконанні малярних робіт. Вимоги безпеки праці при експлуатації машин та механізмів, електрообладнання, що застосовуються в малярних роботах. Правила техніки безпеки при роботі з ручним електроінструментом, компресором. Перевірка справності компресора, готовності механізму до безпечного виконання робіт. Вимоги до справності риштувань підмостків, люльок та вишок. Вимоги охорони праці під час виконання малярних робіт на висоті. Засоби індивідуального захисту маляра від небезпечних та шкідливих виробничих факторів: токсичних речовин, що містяться у лакофарбових матеріалах; пилу ; хімічних речовин, які застосовуються при підготовці поверхонь під фарбування. Спецодяг, спецвзуття та інші засоби індивідуального захисту. Захист від шуму, пилу, газу, вібрацій.

Захист від несприятливих метеорологічних умов при виконанні зовнішніх малярних робіт.

Засоби колективного захисту (вентиляція та кондиціонування), що застосовуються під час проведення робіт.

Правила запобігання нещасних випадків при виконанні малярних робіт. План ліквідації аварій та евакуації з приміщень.

Мікроклімат виробничих приміщень. Вимоги безпеки праці в навчальних, навчально-виробничих приміщеннях, де виконуються малярні роботи.