Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маляр.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
451.06 Кб
Скачать

Тема 2. Основи безпеки праці в будівництві. Загальні відомості про потенціал небезпек при виконанні малярних робіт

Перелік робіт з підвищеною небезпекою, для проведення яких потрібне спеціальне навчання і щорічно перевірка знань з охорони праці при виконанні малярних робіт. Роботи з підвищеною небезпекою з професії „Маляр”.

Порядок введення в експлуатацію фарбувальних агрегатів високого тиску, механічного, електричного інструменту, що використовується при виконанні малярних робіт. Вимоги безпеки праці при експлуатації фарбувальних агрератів високого тиску, компресорів, електрофарбопультів тощо.

Вимоги безпеки при пофарбуванні поверхонь неводними фарбувальними сумішами: нітрофарбами та лаками, емалями та олійними фарбами.

Вимоги до вентиляції при пофарбуванні внутрішніх поверхонь закритих ємностей. Охорона праці при пофарбуванні закладних деталей під час будівництва мостів та шляхопроводів, висотних металоконструкцій.

Охорона праці та техніка безпеки при обклеюванні поверхонь шпалерами.

Вимоги до систем опалення та вентиляції при виконанні малярних робіт в зимовий період. Правила безпечної експлуатації систем тимчасового опалення приміщень: універсальних будівельних повітронагрівачів, електрокалориферів, інфрачервоних випромінювачів та безугарних печей.

Охорона праці та техніка безпеки при доведенні лакофарбових матеріалів до температури їх використання в зимовий період. Охорона праці при розведенні лакофарбових матеріалів за допомогою розчинників.

Застосування попереджувальних написів, знаків безпеки та плакатів з урахування специфіки властивостей матеріалів, небезпеки приміщень та робочих місць.

Вимоги охорони праці під час виконання малярних робіт на висоті з риштувань, драбин та підмостків.

Обов'язкові для всіх робітників правила та заходи щодо попередження нещасних випадків і аварій.

Тема 3. Основи пожежної безпеки. Вибухонебезпека виробництва і вибухозахист

Характерні причини виникнення пожеж: порушення правил використання відкритого вогню і електричної енергії, використання непідготовленої техніки в пожежонебезпечних місцях, порушення правил використання опалювальних систем електронагрівальних приладів, відсутність захисту від блискавки. Пожежонебезпечні властивості речовин.

Організаційні та технічні протипожежні заходи. Пожежна сигналізація. Легкозаймисті і горючі рідини. Поняття вогнестійкості

Вогнегасні. речовини та матеріали: рідина, піна, вуглекислота, пісок, простирадла, їх вогнегасні властивості. Пожежна техніка для захисту об'єктів: пожежні машини, автомобілі та мотопомпи, установки для пожежегасіння, вогнегасники, ручний пожежний інструмент, їх призначення будова, використання на пожежі. Особливості гасіння пожежі на об'єктах даної галузі, на території будівельного майданчика. Організація пожежної охорони в галузі.

Тема 4. Основи електробезпеки

Електричні травми, їх види. Фактори, які впливають на ступінь ураженню людини електрикою: величина напруги, частота струму, шлях і тривалість дії, фізичний стан людини, вологість повітря. Безпечні методи звільнення потерпілого від дії електричного страму.

Класифікація виробничих приміщень відносно небезпеки ураження працю­ючих електричним струмом.

Допуск до роботи з електрикою і електрифікованими машинами. Колектив­ні та індивідуальні засоби захисту в електроустановках. Попереджувальні надпи­си, плакати та пристрої. Ізолюючи прилади. Завалення та захисне заземлення, їх призначення. Робота з переносними електросвітильниками при виконанні малярних робіт.