Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маляр.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
451.06 Кб
Скачать

Критерії кваліфікаційної атестації випускників

Професія: 7141.2 Маляр (будівельні роботи)

Кваліфікація: 4 розряд

Бали

Знає

Бали

Уміє

1

2

3

4

1

Учень (слухач) має незначні загальні знання з властивостей основних матеріалів і сумішей, що застосовуються під час виконання малярних і шпалерних робіт. Здатний виконувати прості завдання під прямим керівництвом у структурованому середовищі. Навички навчання потребують структурованої підтримки.

1

Учень (слухач) здатний виконувати найпростішу роботу по обробці та пофарбуванню поверхонь водними і неводними фарбами, користуватись ручним інструментом під прямим керівництвом у структурованому середовищі. Результат виконаної роботи повністю не відповідає діючим якісним і кількісним нормам. Без присвоєння кваліфікації.

2

Учень (слухач) має загальні знання з елементів навчального матеріалу, пов’язаного з вимогами до якості пофарбованих та обклеюваних поверхонь, виконує фрагменти практичних завдань по малярним роботам. Здатен виконувати прості завдання під прямим керівництвом у структурованому середовищі. Навички навчання потребують структурованої підтримки.

2

Учень (слухач) здатен виконувати окремі фрагменти простих завдань при виконанні шпаклювальних, шліфувальних, ґрунтувальних і фарбувальних робіт, під прямим керівництвом в структурованому середовищі. Результати виконаної роботи істотно не відповідають діючим якісним і кількісним нормам. Без присвоєння кваліфікації.

3

Учень (слухач) має базові загальні знання пов'язані з способами приготування фарбувальних сумішей, а також способами шпаклювання, прооліфлення та ґрунтування поверхонь механізованим інструментом. сумішей. Здатний виконувати прості завдання під прямим керівництвом у структурованому середовищі. Навички навчання потребують структурованої підтримки.

3

Учень (слухач) здатний виконувати найпростіші операції завдання з операції малярних робіт. Може приготувати водні та неводні фарби, шпаклювати та шліфувати поверхні, виконувати пофарбування поверхонь щітками та валиком. Навички навчання потребують структурованої підтримки. Результат виконаної роботи не відповідає діючим норман. Без присвоєння кваліфікації.

4

Учень (слухач) має істотно обмежений обсяг знань, навичок і незначні компетенції, які є загальними за характером про матеріал пов'язаний з фарбуванням поверхонь щітками, валиками, ручним фарбопультом. Застосовує знання під керівництвом у контрольованому середовищі. Несе часткову відповідальність за своє навчання.

4

Учень (слухач) має істотно обмежений обсяг навичок і незначні компетенції при нанесенні і розрівнюванні шпаклювальних сумішей накиданих механізованим способом з умінням організувати робоче місце та виконує навчально-виробниче завдання з використанням інструкційно–технологічних карт. Застосовує навички під керівництвом у контрольованому середовищі. Несе часткову відповідальність за своє навчання Результат роботи відповідає мінімальним діючим якісним і кількісним нормам. Кваліфікація присвоюється, але потребує подальшого вдосконалення через досвід роботи, або навчання.

5

Учень (слухач) має обмежений обсяг знань і широкі компетенції, які за характером виконання малярних робіт пов'язані з пофарбуванням поверхонь та витягуванням фільонок без підтушовування.. Застосовує знання під керівництвом в контрольованому середовищі. Несе часткову відповідальність за своє навчання.

5

Учень (слухач) має обмежений обсяг навичок і широкі компетенції, які є в основному загальними за характером. 3 умінням шпаклювати та шліфувати поверхні, ґрунтувати та фарбувати поверхні щітками і валиками також, ручним фарбопультом. Застосовує навички під керівництвом у контрольованому середовищі. Несе часткову відповідальність за своє навчання. Кваліфікація присвоюється, але потребує подальшого удосконалення через досвід роботи або навчання.

6

Учень (слухач) має обмежений обсяг знань і більш широкі компетенції, які є в основному конкретними і загальними за характером основних положень навчального матеріалу, технологічну послідовність операції при пофарбуванні стін і стель, витягування фільонок без підтушування, фарбування за трафаретом в один тон Застосовує знання під керівництвом у контрольованому середовищі. Несе часткову відповідальність за своє навчання.

6

Учень (слухач) має обмежений обсяг навичок і більш широкі компетенції, які є в основному конкретними і загальними за характером уміння організовувати робоче місце, аналізує та виправляє допущені помилки при виконання малярних робі. Виконана робота має окремі відхилення від діючих якісних показників. Застосовує навички під керівництвом у контрольованому середовищі. Несе часткову відповідальність за своє навчання. Кваліфікація присвоюється, але потребує подальшого удосконалення через досвід роботи або навчання.

7

Учень (слухач) має загальні знання і конкретні базові несистематизовані теоретичні знання про види приготування ґрунтувальних, фарбувальних сумішей, емульсій та паст за готовим рецептом. Має істотно обмежений досвід практики у конкретному аспекті.

7

Учень (слухач) має конкретні практичні знання, виконує завдання у відповідності з технологічною послідовністю при виконанні прийомів робіт по обробці та пофарбуванню фарбами, обклеювання поверхонь шпалерами. Користується необхідною інструкційно-технолгічною документацією. Застосовує основні прийоми самоконтролю за якістю роботи, при цьому потребує консультації майстра. Уміє користуватись робочим інструментом. Уміє організувати робоче місце. Здатний виконувати завдання під керівництвом. Відповідає за своє власне навчання і має істотно обмежений досвід практики у конкретному аспекті роботи. Результат роботи в цілому відповідає якісним і кількісні показникам рівня кваліфікації.

8

Учень (слухач) має широкі загальні знання і конкретні базові теоретичні знання про види та призначення матеріалу і інструменту пов'язаного з технологічною послідовністю операцій при приготуванні фарбувальних сумішей, будовою та правилами експлуатації машин, механізмів та механізованого інструменту (крім агрегатів високого тиску) Відповідає за своє власне навчання і має обмежений досвід практики у конкретному аспекті навчання.

8

Учень (слухач) має конкретні практичні знання та уміння самостійно виконувати підготовку та пофарбування поверхонь водними і неводними фарбами, обклеювання шпалерами. Виконана робота має незначні відхилення від встановлених норм. Достатньо усвідомлено користується технологічною документацією. Здатний виконувати завдання під керівництвом. Відповідає за своє власне навчання і має обмежений досвід практики у конкретному аспекті роботи.

9

Учень (слухач) має широкі загальні знання і систематизовані конкретні базові теоретичні знання способи наклеювання шпалер, звідки необхідно починати наклеювання залежно від обраного способу. Знає як замінити шпалери, що наклеєні в напуск. Відповідає за своє власне навчання і має обмежений досвід практики у конкретному аспекті навчання.

9

Учень (слухач) самостійно і в цілому правильно організовує робоче місце, планує та виконує практичні завдання , користується всіма видами інструменту, пристроями, інструкційно - технологічною документацією. Виконує норми виробітку. Здатний виконувати завдання під керівництвом. Відповідає за своє власне навчання і має обмежений досвід практики у конкретному аспекті роботи. Дотримується норм витрат матеріалів.

10

Учень (слухач) має значні конкретні теоретичні знання, знає умови фарбування скла олійною фарбою, вимоги до якості пофарбування. Робить аргументовані висновки, правильно і усвідомлено з технологічної документації. Здатен до самокерування при навчанні.

10

Учень (слухач) має значні конкретні практичні навички та вміння пов'язані при виконанні малярних робіт, які відповідають вимогам кваліфікаційної характеристики з професії "маляр" 4-го розряду. Раціонально організовує робоче місце та дотримується правил безпеки праці при виконанні робіт. Визначається здатністю застосовувати спеціальні знання, навички компетенції і вирішувати проблеми незалежно. Здатен до самокерування при навчання і має практичний досвід роботи в простих ситуаціях.

11

Учень (слухач) має значні систематизовані конкретні теоретичні знання пов'язані із способами наклеювання шпалер, замінами шпалер, що наклеєні "в напуск". Знає як вивести плями з обклеєних поверхонь. Знає способи підготовки всіх поверхонь до малярних та шпалерних робіт, обґрунтовує доцільність обклеювання поверхонь папером. Визначається здатністю застосовувати спеціальні знання, навички компетенції і вирішувати проблеми незалежно. Здатен до самокерування при навчання і має практичний досвід роботи, як у простих так і виняткових ситуаціях.

11

Учень (слухач) має значні конкретні практичні і теоретичні знання, навички та уміння пов'язані з виконанням малярних робіт, які відповідають вимогам кваліфікаційної характеристики з професії "маляр" 4-го розряду. Визначається здатністю застосовувати спеціальні знання з розробки окремих видів технічної та технологічної документації. Має навички компетенції вирішувати проблеми самостійно, здатен до самокерування при навчанні Має практичний досвід роботи, як у простих так і виняткових ситуаціях.

12

Учень (слухач) має ґрунтовні, конкретні теоретичні знання пов'язані з видами та призначенням інструменту, матеріалами, що застосовуються під час виконання малярних і шпалерних робіт, знає будову та принципи дії шпалерорізальних машин, пакетне розкроювання шпалер на верстаті, знає будову та правила експлуатації пресувальних малярних станцій. основні правила охорони праці при виконання робіт, які відповідають кваліфікаційним характеристикам "маляра" 4-го розряду. Визначається здатністю застосовувати спеціальні знання і навички компетенції.

12

Учень (слухач) має значні конкретні теоретичні і практичні знання і навички та вміння самостійно виконувати роботи, які відповідають вимогам кваліфікаційної характеристики з професії "маляр" 4-го розряду. Визначається здатністю застосовувати спеціальні вирішувати проблеми незалежно. Здатен до аналізу та до самокерування при навчанні і має практичний досвід у роботі, як у простих, так і у виняткових ситуаціях.