Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НДП_метод.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
311.81 Кб
Скачать

4. Оформлення ілюстрації

Основними видами ілюстративного матеріалу є креслення, технічний рисунок, схема, діаграма і графік. Ілюстрації виконуються у графічних редакторах, які сумісні з Microsoft Office, або засобами Microsoft Word, малюнки повинні бути тільки векторні, а не крапкові.

Ілюстрації і таблиці повинні розташовуватись в звіті безпосередньо після тексту, де вони згадані уперше або на наступній сторінці. Ілюстрації і таблиці, які розміщені на окремих сторінках роботи, включаються до загальної нумерації сторінок.

Ілюстрації позначають словом Рис. і нумерують арабськими цифрами послідовно в межах кожного розділу (наприклад, Рис.2.1), за винятком ілюстрацій розміщених у додатках. Номер ілюстрації складається із номера розділу і порядкового номера ілюстрації. Між цими номерами ставляться крапки. У кінці номера ілюстрації крапка не ставиться.

Номер ілюстрації, її назва і пояснювальні підписи розміщують послідовно під ілюстрацією.

Назви ілюстрацій розміщують після їхніх номерів. При необхідності ілюстрації доповнюють підписом під рисунком. Підпис під ілюстрацією має такі основні елементи:

- порядковий номер ілюстрації ;

- тематичний заголовок ілюстрації;

- експлікацію, яка будується так: деталі сюжету позначають цифрам, які виносять у підпис, супроводжуючи їх пояснюючим текстом.

Посилання у тексті на ілюстрацію робляться таким чином:

- у тому місці, де викладається матеріал, пов’язаний із ілюстрацією, але нема прямої вказівки на неї, наклад, “Ця залежність носить експоненціальний характер (Рис.2.1) і може бути використана для...”

- у тому місці де є пряме посилання на ілюстрацію, наприклад “На рис.2.1 відображена залежність ...”

Приклад оформлення назви і нумерації ілюстрації наведено нижче.

Рис.2.1. Залежності приведених витрат для екскаваторів з об'ємом ковша 5, 8,10 і 12,5 м3 від вантажопідйомності автосамоскидів

5. Оформлення таблиць

Структурований числовий матеріал доцільно оформляти у вигляді таблиць. Кожна таблиця повинна мати назву, яку розміщують над таблицею і друкують у правому верхньому куті. Далі йде назва таблиці. Підкреслювати назву не слід. В боковику таблиці розташовуються заголовки рядків. Кожний заголовок над графою стосується всіх даних цієї графи, кожний заголовок рядка у боковику – усіх даних цього рядка.

Заголовки кожної графи і рядка таблиці повинні бути по можливості короткими. Слід уникати повторів тематичного заголовку таблиці в заголовках граф. Слова, які повторюються слід виносити до узагальнюючих заголовків над кількома графами. Одиниці виміру бажано вказувати в тематичному заголовкові. Все це стосується і боковика. Загальні для всіх боковиків слова розміщуються у спільному заголовкові над ним.

Таблиці нумерують послідовно арабськими цифрами, аналогічно нумерації ілюстрацій.

При переносі частини таблиці на інший аркуш слово Таблиця і її номер вказують один раз справа над початком таблиці, над іншими частинами перенесеної таблиці пишуть Продовження табл.4.1.

Заголовки граф повинні починатися з великих букв, підзаголовки – з маленьких у випадках, якщо вони становлять одне речення із заголовком, і з великих літер, якщо заголовок і підзаголовок є самостійними.

Не рекомендується включати до таблиці без необхідності графу з порядковими номерами рядків. Однорідні числові дані розміщують в графах так, щоб їх класи співпадали, а неоднорідні дані розташовують посередині граф.

Таблицю розміщують після першого згадування про неї в тексті. Розташовувати таблицю бажано таким чином, щоб її можна було читати без повороту звіту. Якщо це неможливо, то поворот роботи для нормального читання таблиці повинен бути за годинниковою стрілкою.

Частину таблиці з великою кількістю рядків можна переносити на наступну сторінку. В такому випадку назву таблиці і її графи розміщують тільки над її першою частиною, на інших сторінках вказують Продовження таблиці її номер, замість назв граф вказують лише їх номери. Нижче наведений приклад оформлення таблиці.

Таблиця 4.1

Проектні показники роботи залізорудних ГЗК України

Показник

ПівнГЗК

ЦГЗК

НКГЗК

ПівдГЗК

ІнГЗК

ПГЗК

Усього

Видобуток сирої руди, млн. Т/рік

42,99

17,48

23,53

35,56

35,04

32,04

172,64

Розкривні породи, млн.м3/рік

49,98

17,12

18,37

13,78

12,9

24,42

136,57

У разі розриву таблиці для перенесення на різні сторінки:

Таблиця 4.2

Проектні показники роботи залізорудних ГЗК України

Показник

ПінГЗК

ЦГЗК

НКГЗК

ПівдГЗК

ІнГЗК

ПГЗК

Усього

1

2

3

4

5

6

7

8

Видобуток сирої руди, млн. т/рік

42,99

17,48

23,53

35,56

35,04

32,04

172,64

Розкривні породи, млн.м3/рік

49,98

17,12

18,37

13,78

12,9

24,42

136,57

------------------------------------ Наступна сторінка -------------------------

Продовження табл.4.2

1

2

3

4

5

6

7

8

Відходи збагачення, млн. м3/рік

8,53

3,9

5,1

6,5

7,37

6,91

38,31

Виробництво концентрату,

млн. т/рік

19,1

6,54

9,16

17,34

14,4

12,68

77,18

Якщо текст, що повторюється в певній графі таблиці, складається із одного слова, то його можна заміняти в наступних рядках лапками. Якщо повторюваний текст складається з двох або більшої кількості слів, то при першому повторенні його замінюють словами "Те ж", а в наступних згадуваннях - лапками. Ставити лапки замість цифр, математичних і хімічних символів, знаків, які повторюються, не слід. В випадку відсутності цифрових даних в будь якому рядку таблиці, замість них проставляють прочерки.