Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум (НОВЫЙ).doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
2.81 Mб
Скачать

Задача 8.9

На нафтохімічному заводі спроектована нова комбінована установка, потужністю 6 млн т переробки сировини за рік, яка об’єднує ряд первинних і вторинних процесів. Вартість установки, в якій утилізуються і використовуються побічні продукти, тепло та інші вторинні енергоресурси для технологічних потреб – 32 млн грн. Комплекс еквівалентних трьох укрупнених установок – 47,5 млн грн. експлуатаційні витрати відповідно складають 8,7 і 11,5 млн грн. Визначити річний економічний ефект від впровадження комбінованої установки.

Задача 8.10

Виробництво ящикової тари в регіоні “розпорошене” по багатьох підприємствах, які є одночасно її споживачами. Собівартість ящика на цих підприємствах у середньому становить 1,95 грн, на спеціалізованому підприємстві – 1,38 грн середня вартість перевезення ящика – 0,16 грн, питомі капіталовкладення на створення спеціалізованого виробництва тари – 1,2 грн, Ен – 0,15. Річний обсяг виробництва ящиків на спеціалізованому підприємстві становить 10 млн шт. Обгрунтувати доцільність створення спеціалізованого виробництва ящиків, обчислити річний економічний ефект і строк окупності капіталовкладень.

Задача 8.11

Для будівництва спеціалізованого заводу замість дрібних і середніх неспеціалізованих цехів необхідні капіталовкладення в сумі 12,5 млн грн. Визначити річну економію, строк окупності капіталовкладень та продуктивність праці на основі даних таблиці 8.5.

Таблиця 8.5 – Вихідні дані для розрахунків

Показник

Дрібні і середні неспеціалізовані цехи

Завод

Обсяг виробництва, тис.т/рік

90

90

Чисельність працюючих, осіб

5600

1500

Транспортні витрати на перевезення 1 т продукції споживачу, грн

-

10

Середня собівартість 1 т продукції, грн

165

120

Задача 8.12

Підприємство текстильної промисловості виробляє продукцію на 3,5 млн грн. Витрати на придбання напівфабрикатів від постачальників складають 1,5 млн грн. Визначити коефіцієнт кооперування.

Задача 8.13

Визначити економічну ефективність комбінування на основі даних наведених нижче:

  1. До складу залізної руди входять, крім заліза, кольорові метали;

  2. Вилучення всіх компонентів із залізної руди можливе на базі двох варіантів технологічних процесів:

а) комбінуванням доменного виробництва з виробництвом додаткових компонентів із залізної руди;

б) виробництвом цих же компонентів і в таких же кількостях на базі самостійних окремих виробництв;

  1. Питомі капіталовкладення у виробництві однієї тони чавуну без комбінування з виробництвом додаткових компонентів - 240 грн, з комбінуванням - 260 грн, вартість тони чавуну в першому випадку - 400 грн, в другому - 285 грн;

  2. Витрати в кольоровій металургії за умов самостійного виробництва додаткової кількості тих же компонентів, які в комбінуванні можна одержати в чорній металургії, на 1 тону компонента:

а) питомі капітальні витрати - 55 грн;

б) поточні витрати – 155 грн;

5. Виробництво додаткових компонентів складає 160 тон за рік.