Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум (НОВЫЙ).doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
2.81 Mб
Скачать

Задача 6.12

У цеху встановлено 50 верстатів, режим роботи - тризмінний, норма обслуговування - 10 верстатів на одного наладчика, коефіцієнт облікового складу - 0,88. Визначити чисельність наладчиків.

Розв’язання

Чисельність обслуговуючого персоналу, праця якого не нормується, обчислюється за формулою:

,

де n - загальна чисельність одиниць устаткування, яка обслуговується;

З - кількість змін роботи устаткування;

Кос - коефіцієнт облікового складу;

Нобсл - норма обслуговування на одного робітника.

Тоді:

чол.

Завдання для розв’язання

Задача 6.13

Підприємство почало працювати з лютого. Середньооблікова чисельність робітників у лютому складала 820, а в березні - 880 чоловік. Далі підприємство було розформовано. Визначити середньооблікову чисельність робітників за І квартал і за рік.

Задача 6.14

Визначити середньооблікову чисельність робітників у лютому, березні, І кварталі, за рік, якщо підприємство чисельністю 100 чоловік почало роботу з 1 лютого та було ліквідовано 15 березня.

Задача 6.15

Станом на 1 жовтня облікова чисельність робітників на підприємстві складала 800 чоловік; 13 жовтня 2 чоловіки було звільнено за порушення трудової дисципліни, 18 жовтня було прийнято 10 чоловік, а 22 жовтня 7 чоловік було звільнено за власним бажанням. Визначити середньооблікову чисельність робітників у жовтні, чисельність робітників станом на 1 листопада, коефіцієнти вибуття, прийому та плинності кадрів.

Задача 6.16

У звітному році середньооблікова чисельність працівників підприємства становила 1056 чол., а чисельність звільнених за власним бажанням протягом року склала 42 чол. Сукупні витрати часу на заміщення звільнених робітників - 25 днів. Виробіток на одного працюючого планується на наступний рік у розмірі 450 тис.грн/рік, і кількість відпрацьованих людино-днів - 175,3 тис. Визначити коефіцієнт плинності на підприємстві та можливий додатковий випуск продукції у зв`язку з усуненням плинності.

Задача 6.17

Середньооблікова чисельність робітників будівельно-монтажного тресту у звітному році становила 2300 чоловік. Упродовж року було звільнено за власним бажанням 295 чоловік, за порушення трудової дисципліни - 50 чоловік. Визначити втрати тресту від плинності кадрів і зменшення обсягів будівельно-монтажних робіт із цієї причини, якщо середньоденний виробіток одного працівника склав 120 грн, фактична кількість робочих днів у звітному році дорівнювала 230, а середня кількість робочих днів одного робітника до звільнення - 116.

Задача 6.18

Визначити фактичне підвищення продуктивності праці за звітний місяць за показниками виробітку і трудомісткості продукції на малому підприємстві. Вихідні дані для розрахунків наведено у таблиці 6.3.

Таблиця 6.3 - Вихідні дані для розрахунків

Показник

Одиниця вимірювання

Значення показника

Обсяг продукції

штук

2000

2200

Трудомісткість продукції

людино-змін

400

420