Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні роботи 1-3.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
2.73 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Одеській національній політехнічній університет

Херсонський політехнічний коледж

Затверджую

заступник директора

з НР

А.М Дудніков

Практичні роботи №1-3

з дисципліни:«Основи охорони праці»

для студентів спеціальності 5.03050901 «Бухгалтерський облік»

Розглянуто і схвалено комісією:

Протокол №__від_____20 __ р.

Голова комісії _____/ /

Укладач Євдокимова О.М - викладач спец дисциплін, спеціаліст ІІ категорії ХПТК ОНПУ.

Рецензент: Подозьорова Л.М. - викладач спец дисциплін, спеціаліст вищої категорії, ХПТК ОНПУ.

Відповідальний за випуск Аносова Ю.П. , -методист коледжу

Практична робота №1 Дослідження причин та обставин нещасного випадку

Мета роботи:

  • узагальнити знання, одержані в результаті вивчення законодавства то нормативної бази України з охорони праці з ціллю використання їх в розслідуванні нещасних випадків на виробництві, проведення аналізу причин, встановлення закономірності і причинно - наслідкових зв’язків травмонебезпечних ситуацій;

  • сформувати знання і навички з безпеки праці, відповідальне ставлення до збереження життя і здоров`я особистого та працюючих поруч:

  • пробудити свідомість, що дослідження та профілактика травматизму дає можливість уникнути травм на виробництві, знизити рівень впливу небезпечних і шкідливих виробничих факторів на організм людини.

  • навчитись виявляти причини нещасних випадків, проводити їх дослідження для отримання повного уявлення про механізми формування небезпечних виробничих ситуацій. Навчитись розробляти найбільш ефективні заходи з попередження травматизму на виробництві.

Теоретичні відомості

У процесі діяльності можна виділити з одного боку людину, котра працює, а з іншого – виробництво, де знаходиться предмет, знаряддя та навколишнє середовище і де виникає небезпека. Система охорони праці на виробництві слугує розв’язанню двох головних завдань: знижувати рівень виробничої небезпеки та сприяти підвищенню захищеності життя і здоров`я людини.

Актуальність проблеми безпеки трудової діяльності людини полягає у тенденції до зростання кількості нещасних випадків на виробництві. У наслідок аналізу закономірностей розвитку виробництва і життя людини можна виділити обставини, що сприяють такому стану сучасності: розвиток суспільства, техносфери випереджує розвиток культури безпеки в сфері виробничої діяльності, крім цього, людина має здатність адаптуватися не тільки до небезпек виробничого середовища, але й до порушення правил безпеки. Тому безпеку треба розглядати як захист від небезпеки.

Виробнича безпека (безпека у перекладі з грецької – «володіти ситуацією») – це стан захищеності особистості від небезпек і загроз, що ґрунтуються на виробничій діяльності людини. Для успішного вирішення питань безпеки на виробництві, зниження виробничого травматизму і професійних захворювань велике значення має виявлення, розслідування, попередження небезпечних ситуацій.

Правильне визначення причин нещасного випадку має важливе значення для профілактики виробничого травматизму, бо саме причини служать вихідними даними не тільки для опрацювання заходів щодо усунення наслідків конкретного нещасного випадку, а й для запобігання нещасним випадкам взагалі та поліпшення безпеки праці зокрема.

При проведенні дослідження нещасного випадку, аналізуються причини, які входять до кожної з чотирьох груп: організаційні, технічні, психофізіологічні, санітарно-гігієнічні (схема №1) та доводиться можливість зв’язку між ними і нещасним випадком.