Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
очет.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать

10. Операції безпосереднього обслуговування покупців

До даних операцій відносяться операції з продажу товарів. Характер і структура операцій з продажу товарів залежать в першу чергу від асортименту реалізованих товарів і методів їх продажу. Як було викладено вище в магазині застосовують метод продажу - обслуговування через прилавок.

Процес продажу при цьому складається з наступних основних операцій:

зустріч покупців і надання йому необхідної інформації про реалізовані товари та послуги, що надаються;

підрахунок вартості відібраних товарів;

оплата куплених товарів і отримання чека;

укладка придбаних товарів в сумку покупця;

Частина товарів, які продаються вагою (свіжі фрукти, овочі, продукція виробництва), продають методом індивідуального обслуговування покупців через прилавок. Цей метод включає виконання наступних операцій:

зустріч покупців, виявлення його намірів;

пропозиція і показ товарів;

допомога у виборі товарів і консультація;

проведення технологічних операцій, пов'язаних з нарізкою, зважуванням;

упаковка і видача покупок.

Відповідно до Федеральним законом «Про застосування контрольно-касової техніки при здійсненні готівкових грошових розрахунків і (або) розрахунків з використанням платіжних карт» контрольно-касова техніка повинна застосовуватися в обов'язковому порядку організаціями, які здійснюють грошові розрахунки у випадках продажу товарів. Контроль за дотриманням вимог цього федерального закону покладено на податкові органи.

Після закінчення роботи на контрольно-касовому вузлі, усе обладнання вимикається і закривається. Ключі передаються підприємцю. Сума виручки щодня враховується в касовому звіті і періодично відображається у товарному звіті. Товарний звіт - це документ, який відображає рух товарних цінностей в торговому підприємстві. Терміни надання товарних звітів встановлюються підприємцем.

У магазині «Надія» як і в будь-якому іншому торговельному підприємстві неминуче виникають втрати. Основними причинами втрат є:

витікання терміну придатності товарів;

злодійство в торговому залі;

природне зменшення;

предреализационная втрати.

Розмір товарних запасів, як правило, в магазині розраховується вірно і всі товари розпродаються задовго до закінчення терміну придатності. Однак, в дуже рідкісних випадках, буває, що товар залежується на полицях. Такі товари своєчасно (за місяць або два тижні до закінчення терміну придатності) прибирають з полиць, роблять на них знижку (від 20 до 30%) і виставляють в торговому залі під вивіскою «Товар дня». При цьому на товари в комп'ютері заводиться нова картка. Якщо ці товари можна переробити (овочі, фрукти, шоколад), то їх відправляють на виробництво. Крім цього, ці товари можуть бути реалізовані персоналу за собівартістю або передані на благодійні цілі. Всі рішення про уцінку товарів приймає керуючий магазином. Природний спад представлена ​​в основному розпилом, боєм скляної тари, усиханням. Природний спад складає невеликий відсоток втрат і, як правило, укладається у встановлені норми.

Предреализационная втрати виникають при фасуванні товарів. Дані втрати також становлять невисокий відсоток.

Основною причиною втрат в магазині є злодійство в торговому залі. Незважаючи на те, що присутній продавець. Крім цього, сам персонал торгового залу часто є причиною даних втрат. Внаслідок цього, виявляється сума нестачі розподіляється між усіма працівниками магазину і віднімається з їх заробітної плати. Таким чином, працівники самі не зацікавлені в появі недостач. Працівників, викритих у крадіжці, штрафують і потім звільняють.