Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
очет.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать

7. Спеціалізація магазину «Надія»

Спеціалізація магазину сприяє полегшенню праці торгових працівників і зростанню його продуктивності, більш ефективному використанню матеріально-технічної бази торгівлі і робить позитивний вплив на якість обслуговування покупців.

Цей магазин можна віднести до універсального магазину, так як в ньому реалізується універсальний асортимент продовольчих і непродовольчих товарів. За формою торговельного обслуговування це магазин обслуговуванням через прилавок (продукція виробництва).

Магазин має змішаний асортимент, який представляє собою набір товарів різних груп, видів, найменувань, що відрізняються великою різноманітністю функціонального призначення. Велику частку в структурі асортименту займають продовольчі товари (більше 70%). У продажу знаходяться в основному товари повсякденного попиту (найчастіше і навіть щодня куплені населенням) і періодичного попиту (покупка яких здійснюється періодично). Асортимент товарів дуже широкий і глибокий в межах окремих найменувань продукції.

Інструментом, за допомогою якого здійснюється регулювання асортименту товарів в магазині, є асортиментний перелік. У нього включається перелік найменувань товарів, відповідний встановленої широті асортименту, і мінімально необхідну кількість різновидів товарів, які повинні бути постійно продажу.

Асортиментний перелік магазину «Надія»

Алкогольна продукція не менше 40 найменування.

Тютюнові вироби не менш 20наім.

Пиво не менш 15наім.

Соки, сиропи, концентрати не менше 10наім.

Мінеральна вода, питна вода не менше 8 найменування.

Газовані напої не менш 10наім.

Консерви не менше 25наім.

Заморожені товари не менш 20наім.

Рибна продукція г / к, х / к, в'ялена не менше 12 найменування.

Молочні продукти не менше 7найменування.

Хлібобулочні вироби не менш 5наім.

Чай не менше 15 найменування.

Кава, какао не менше 11 найменування.

Кондитерські вироби не менше 30 найменування.

Дитяче харчування не менше 6 найменування.

Діабетичні, дієтичні продукти не менше 10 найменування.

Яйце не менше 4 наим.

Паперові вироби, туалетний папір не менше 3наім.

Побутова хімія не менш 20наім.

Промислові товари не менш 30наім.

Поодинокі товари не менше 4 наим.

Фрукти, овочі, ягоди не менше 10 найменування.

Формування асортименту товарів у магазині має свою специфіку і залежить від ряду факторів. На побудову асортименту впливають такі чинники: розмір магазину, його технічна оснащеність, умови товаропостачання, наявність постійних постачальників чисельність населення, що обслуговується.

Оскільки магазин має достатньо велику торгову площу (46 м 2), то в ньому є можливість включати в асортимент значна кількість різноманітних товарів - вільного місця вистачає для викладки продукції. Крім цього магазин оснащений всім необхідним торговим обладнанням, у тому числі і холодильним, внаслідок чого можна розширювати асортимент охолоджених та морожених продуктів (особливо стали настільки популярними останнім часом швидкозаморожених ягід, фруктів і овочевих сумішей). Саме різноманітністю цих продуктів магазин «Надія» перевершує своїх конкурентів.

На формування асортименту товарів у даному торговельному підприємстві сильний вплив робить соціальний склад населення, що обслуговується, характер його трудової діяльності, соціальне забезпечення і рівень доходів.