Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
очет.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать

Зміст

Вступ……………………………………………………………………………

1. Загальна характеристика магазину «Надія»………………………………………………….

2. Розгляд і аналіз показників, які характеризують роботу магазину “Надія ”;………………

а) аналіз організаційно-технічного рівня підприємства і якості торговельного обслуговування;………………………………………………………………………………

б) товарооборот торговельного підприємства…………………………………………………..

3. Облік товарних запасів оптового підприємства торгівлі та звітність

матеріально-відповідальних осіб………………………………………………………………...

4. Оформлення документів з переоцінки та уцінки товарів……………………………………

5. Здійснення й облік переоцінки та інвентаризації товарних запасів………………………...

6. Складання товарного звіту…………………………………………………………………….

7. Спеціалізація магазину «Надія»……………………………………………………………….

8. Організація торгово-господарської діяльності магазину «Надія»…………………………..

9. Організація торгово-технологічного процесу і його товароведная характеристика……………………………………………………………………………………

10. Операції безпосереднього обслуговування покупців ……………………………………...

11. Дотримання прав споживачів в магазині «Надія» …………………………………………

Висновки і пропозиції ……………………………………………………………………………

Література…………………………………………………………………………………………

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Хіміко-технологічний коледж імені Івана Кожедуба

Шосткинського інституту

Сумського державного університету

Звіт з навчальної практики

КС 10 5.03051001. _ _.ТЗ

Керівник практики від підприємства ______________ _____________

(Підпис) (П.І.П.)

Керівник практики від коледжу ______________ _____________

(Підпис) (П.І.П.)

Студент-практикант ____________________ __________________

(Підпис) (П.І.П.)

2012

ВСТУП

Торгі́вля - процес обміну товарами, послугами, цінностями і грошима. У широкому значенні — вид підприємницької діяльності, пов'язаний з купівлею-продажем товарів.

Законопроект «Про внутрішню торгівлю» станом на вересень 2011 містить теке визначення:

Торговельна діяльність — діяльність з купівлі-продажу товарів, у тому числі власного виробництва, або посередницька діяльність, у тому числі із надання агентських, комісійних та інших послуг у просуванні товарів від виробників (постачальників) до кінцевого покупця.

Оптова, також гуртова торгівля — процес придбання великих партій товару з метою подальшого використання в виробництві (використовується в промисловості з метою подальшого перетворення для виробництва товарів чи надання послуг) чи реалізації товару в роздрібній торговій мережі..

Роздрібна торгівля - процес обміну товарів на гроші(чи інший еквівалент вираження ціни товару) з метою задоволення потреб споживачів та отримання прибутку.

Процес приватизації найбільшого успіху досяг у сфері торгівлі, яка відіграє велику роль у встановленні нашої економіки, забезпечуючи споживачів необхідними товарами, задовольняючи споживчий попит, і є стабільним платником податків.

Процес доведення товарів до споживачів проходить кілька важливих етапів: організація договірної роботи з постачальниками, формування асортименту товарів та організація збуту. А робота ця проводиться за допомогою комерційної діяльності підприємств. Тому роль комерційної діяльності є важливою, а ця тема актуальною.Головна мета комерційної діяльності - одержання прибутку через задоволення купівельного попиту при високій культурі торговельного обслуговування. Ця мета рівною мірою важлива як для організацій і підприємств, так і для окремих осіб, що здійснюють операції купівлі-продажу на ринку товарів і послуг.

Грамотна організація комерційної діяльності дозволяє підприємству бути чимось більшим, ніж сумою його окремих компонентів - капіталу й співробітників. Вдале інформаційне забезпечення комерційній діяльності важливо для досягнення мети підприємництва і отримання прибутку.

1. Загальна характеристика магазину «Надія»

Перехід до ринкових відносин призвів до необхідності нових підходів до розвитку мережі роздрібних торгових підприємств. Однією з тенденцій у формуванні роздрібної торговельної мережі в містах, селах стає утворення великих магазинів.

Місцем проходження практики був саме такий магазин «Надія» розташований в місті Ямпіль за адресою: вул. Гагаріна, 22.

Цей магазин є не найбільшим у місті Ямпіль, з найширшим асортиментом товарів. У магазині представлено близько 2000 найменувань високоякісної продукції. Магазин обладнаний торговим і технологічним обладнанням та технікою. У своїй діяльності магазин враховує інтереси споживачів, їх вимоги до якості продукції, робіт, послуг.

Магазин займає невелика одноповерхова будівля. Оскільки будівля магазину будували порівняно недавно, воно має сучасний дизайн і не поступається за своїм оформленням аналогічним магазинах. Магазин «Надія» працює щодня без вихідних та перерви на обід з 9: 00 до 20: 00.

Магазин «Надія» має розрахунковий рахунок по основній діяльності, емблему зі своїм найменуванням, інші реквізити.

Основною метою магазину є отримання прибутку і задоволення суспільних потреб. Основними видами діяльності є: виробництво, придбання та реалізація товарів народного споживання, продукції виробничо-технічного призначення, організація торгівлі та інші види діяльності, визначені в Статуті.

Вищим керівним органом магазину є директор. Директору безпосередньо підпорядковуються: продавці, прибиральниці. Відносини між учасниками фірми і трудовим колективом регулюються колективним договором. Кожна служба та працівники діють на підставі положень про відділи та посадових інструкцій працівників, згідно з якими визначаються місце, роль в системі управління, основні завдання, обов'язки, права, відповідальність за виконувану роботу.

Основні завдання служб і відділів коротко можна викласти в наступному вигляді:

Бухгалтерія - забезпечення правильної постановки та достовірності обліку, контроль за збереженням власності, правильним витрачанням коштів і матеріальних цінностей, фінансових ресурсів.

Виробничий цех - забезпечення потокової організації робіт, ритмічності і підвищення ефективності виробництва продукції, поліпшення якості виробництва, своєчасне і комплексне забезпечення продукції, контроль за якістю продукції.

Відділ кадрів - організація і контроль забезпечення робочими кадрами ділянок, вивчення, добір та розміщення кадрів працівників і службовців.

В обов'язки продавців входить підготовка і прибирання робочого місця (одержання пакувального матеріалу, перевірка працездатності торгівельного обладнання та інвентарю, поповнення робочих товарних запасів, прибирання тари, підтримання належного санітарного стану), підготовка товарів до продажу, перевірка сортності, комплектності, ціни товарів, перевірка поличних цінників, упаковка товарів, організація торгівлі, обслуговування покупців.