Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
очет.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать

9. Організація торгово-технологічного процесу і його товароведная характеристика

Торгово-технологічний процес у магазині є комплекс взаємопов'язані торгових і технологічних операцій і є завершальною стадією всього торгово-технологічного процесу товароруху.

Рис.1. Схема торгово-технологічного процесу в магазині «Надія»

Торгово-технологічний процес у магазині представляє собою комплекс взаємопов'язані торгових і технологічних операцій і є завершальною стадією всього торгово-технологічного процесу товароруху.

Надходження товарів

Розвантаження транспортних засобів

Приймання товарів за якістю і кількістю

Доставка товарів

У зону підготовки до продажу

До торговельного залу

Викладка товарів на торгово-технологічному обладнанні

Викл'адка товарів на робочому місці продавця

Отборка товарів покупцями

Надання покупцям додаткових послуг

Структура торгово-технологічного процесу, послідовність різних операцій залежить від ступеня господарської самостійності торгового підприємства, застосовуваного методу продажу товарів, типу, розміру магазину та інших факторів. У загальному вигляді схема торгово-технологічного процесу в магазині «Надія» представлена ​​на рис.1.

Таким чином, торгово-технологічний процес у магазині можна розділити на три основні частини:

Операції з товарами до пропозиції їх покупцям;

Операції безпосереднього обслуговування покупців;

Додаткові операції з обслуговування покупців.

Розглянемо всі ці операції докладніше, на прикладі магазину.

1. Операції з товарами до пропозиції їх покупцям

Приймання товарів за кількістю і якістю в магазині здійснюється відповідно до правил, встановлених в інструкціях «Про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання за кількістю» і «Про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання за якістю» .

Приймання товарів за кількістю полягає в звірці маси, числа місць, одиниць фактично надійшли товарів з показниками товаросупровідних документів.

Якщо в процесі приймання виявляється недостача, то приймання не припиняється. У цьому випадку робиться відповідний запис у накладній і складається акт «Про встановлення розбіжності за кількістю та якістю при прийманні товарно-матеріальних цінностей» форма 0330202 (Пріл.12). За результатами остаточної приймання товарів становлять акт. У ньому вказують кількість відсутніх товарів, їх вартість та інші відомості. До нього додають копії супровідних документів.

Приймання товарів за якістю передбачає виявлення якості та комплектності товарів, а також відповідність тари, упаковки і маркування товарів встановленим вимогам. Якість товарів повинна відповідати вимогам стандартів, технічних умов, а також вимогам договору. Якщо при прийманні виявляю недоброякісні або некомплектні товари, то складається акт за формою 0330202. За результатами кінцевої приймання складається акт приймання за якістю.

Процес зберігання товарів у магазині передбачає їх правильне розміщення і укладання, створення оптимального режиму, спостереження і поточний догляд за товарами. Збереження кількості та якості товарів у процесі їх зберігання забезпечують комірники. Розміщені на зберігання товари групуються за ознакою однорідності режимів зберігання.

У магазині є складське приміщеня для зберігання товарів при температурі не вище 20 º С і холодильне приміщення з камерами на:

+2,8 º С,

+2 º С,

- 16,7 º С,

-14,6 º С,

Всі камери, також як і холодильні вітрини в торговому залі мають індикатори температури.

У приміщеннях для зберігання строго дотримуються санітарні правила.

Декілька разів на день проводиться вологе прибирання складів і торгового залу, у встановлені терміни проводиться санітарна обробка (дезінфекція, дезінсекція, дератизація тощо).

Товари в залежності від виду зберігають у ящиках напольно, на піддонах і підтоварниках на стелажах. Частина товарних запасів зберігається на складах, частина в торговому залі, куди товар надходить після підготовки до продажу.

Торговий зал є основним торговим приміщенням і займає більшу частку в загальній площі магазина. У магазині він має змішану лінійну планування . Лінійне планування торговельного залу є найбільш раціональною для продажу товарів за допомогою обслуговування через прилавок. Вона зручна для покупців, тому що дозволяє їм вільно пересуватися по всій торговельній залі і розраховуватися за всі відібрані товари в одному місці.

У торговому залі магазину використовується різне торгово-технологічне устаткування:

1. Торгівельні меблі:

пристінні та острівні гірки;

прилавки-вітрини;

камера зберігання;

столи для фасування;

2. торгове холодильне обладнання:

холодильні шафи;

закриті холодильні вітрини;

3. ваговимірювальне обладнання:

електронні ваги з принтером штрихових кодів;

4. фасувальне обладнання:

пакувальні машини

Розміщуючи товари в залі і викладаючи їх на торговому обладнанні, враховують методи їх продажу, особливості їх зберігання, упаковку.

Так, наприклад, морозиво викладають у відкриті морозильні вітрини з температурою 25 º С в корзини за видами. Таким же чином викладають швидкозаморожені овочі та фрукти, морожену птицю і інші заморожені продукти. Консерви викладають горизонтально за видами на гірках стопками. Соління розкладають в прозорі глибокі тарілки і виставляють в охолоджувані закриті вітрини. Рибу холодного копчення в упаковці розкладають на полицях гірок за видами, рибу гарячого копчення укладають на деко і виставляють в охолоджуваних вітринах.

Всі товари викладають на обладнанні етикетками і малюнками на упаковці в сторону, звернену до покупців. Товари забезпечуються цінниками, що закріплюються на полицях. Цінники відповідають правилам продажу, на них вказується найменування товару, його магазинний код, ціна, вага, сорт, дата. Крім цього кожен товар постачається торгової етикеткою - наклейкою, на яку наноситься штрих-код, найменування товару, його вага, ціна, магазинний код.