Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лЕКЦИЯ КОРУПЦИЯ ЗБИТКИ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
178.69 Кб
Скачать

5.1. Зміст позовних вимог.

Визначаючи позовні вимоги, необхідно керуватись відповідними нормами цивільного, трудового чи іншого законодавства, які регулюють правовідносини, що виникли між сторонами. При цьому слід забезпечити правильний спосіб захисту порушених прав громадян чи інтересів держави, максимально повне їх поновлення та усунення допущених порушень закону.

В одній позовній заяві можуть бути об’єднані кілька вимог, які пов'язані між собою, однак з урахуванням підвідомчості спорів залежно від виду судочинства.

Відповідно до ч. 3 ст. 21 КАС України не допускається об’єднання в одне провадження кількох вимог, які належить розглядати в порядку різного судочинства, якщо інше не встановлено законом.

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 63 ГПК України суддя повертає позовну заяву, якщо порушено правило об’єднання в одній позовній заяві кілька вимог до одного чи кількох відповідачів і сумісний розгляд цих вимог перешкоджатиме з’ясуванню прав і взаємовідносин сторін чи суттєво утруднить вирішення спору.

Водночас відповідно до ч. 2 ст. 126 ЦПК якщо спільний розгляд кількох поєднаних в одному провадженні вимог ускладнює вирішення справи, суд має право роз’єднати їх у самостійні провадження.

3. Обґрунтування позовних вимог конкретними обставинами, що їх підтверджують, та нормами матеріального права.

Посилання на норми права має бути конкретним, чітким і лише на ті з них, які стосуються спірних правовідносин і предмета позову.

4. Зазначення доказів, тобто будь-яких фактичних даних, що підтверджують наявність обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, наявність підстав для звільнення від доказування.

Ураховуючи, що відповідно до ст. 64 КПК України характер і розмір шкоди, завданої злочином, є предметом доказування у кримінальній справі, то зібрані органом дізнання, слідчим чи судом фактичні дані, визначені ст. 65 цього Кодексу, є також доказами позовних вимог.

Поняття доказів та пов’язані з ними питання визначаються також у главі 5 ЦПК України, главі 6 КАС України та розділі V ГПК України.

Згідно з вимогами процесуального законодавства докази повинні бути належними, тобто містити інформацію щодо предмета доказування, та допустимими, тобто одержаними з дотриманням встановленого законом порядку.

Слід мати на увазі, що вирок у кримінальній справі, який набрав законної сили, постанова у справі про адміністративний проступок, яка набрала законної сили, є обов’язковими для суду, що розглядає справу у цивільному чи адміністративному судочинстві про правові наслідки дій особи, стосовно якої його ухвалено, а також для господарського суду лише з питань, чи мали місце певні дії та ким вони вчинені. Інші обставини, у тому числі щодо розміру заподіяних збитків, підлягають доказуванню на загальних підставах.

6. Основні категорії позовів про відшкодування шкоди, усунення інших негативних наслідків корупційних правопорушень

Ураховуючи вимоги Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції", можливо виділити основні категорії позовів, які прокурор може пред’явити, здійснюючи представництво інтересів громадянина чи держави у суді: