Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011_Chastina_2_posl.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
3.25 Mб
Скачать

Завдання 1 Розпізнавання основних видів побутового скла та способів його декорування

Для виготовлення скляних побутових виробів використовують різноманітні види скломаси, які розрізняються поміж собою хімічним складом й зовнішніми ознаками (вапняно-калієві, вапняно-натріеві, з домішками свинцю, алюмоборосилікатні). Вироби із вапняно-натрієвої скломаси мають жовтуватий відтінок, низьку прозорість та малий блиск; із вапняно-калієвого скла - навпаки, гарну прозорість, підвищений блиск. Спосіб виготовлення виробу вказує на вид скла: із вапняно-натрієвої скломаси вироби виготовляють пресуванням, із вапняно-калієво – видуванням. Кришталеві вироби мають високу прозорість, блиск, ретельну обробку, подовжений звук при постукуванні дерев'яною паличкою.

Для алюмо-боросилікатного скла характерне жовто-зелене забарвлення, низька прозорість та малий блиск.

За паспортизованими зразками виробів із кольорового скла необхідно вивчити молекулярні та колоїднодисперсні барвники, навчитися розрізняти посуд забарвлений в масі і з нацвітом. Необхідно виробити навички розпізнавання способу виготовлення скловиробів: пресуванням, видуванням, пресовидувним способом.

Пресовані вироби мають більшу товщину стінок, ніж подібні видувні вироби. Верхній діаметр завжди більший, або дорівнює нижньому. На пресованих виробах складної форми (цукорниці, вази для варення, фруктів тощо) при ретельному огляді можна помітити слід від прес-форми у вигляді тонких швів на поверхні виробу. Декорування здійснюється за рахунок прес-форм, малюнки розпластані і не мають чітко сформованих граней.

Пресовидувні вироби на зовнішній вигляд близькі до пресованих, але серед перших можуть бути предмети різної форми: асортимент пресовидувних виробів досить обмежений і має всього три найменування - графін для вина, маслянка, судок столовий.

Вивчення декорування необхідно починати з визначення простих видів: номерна шліфовка, валик, кракле; а потім переходити до більш складних: алмазна грань, гравіровка та інших.

Окрему групу складають хімічні види декорування: складне та глибоке травлення. Малюнки простого (гільоширного) травлення складаються з ряду прямих, хвилястих спіралеподібних та дугових ліній. Малюнки складного (пантографного) травлення мають більш складну композицію. Глибоке травлення використовують для декорування виробів із скла з нацвітом.

На рисунку 5.1 зображені основні види оздоблювання скло посуду.

1 – плямами, 2 – пухирями, 3 – насипом, 4 – під валик, 5- склотканиною, 6 – філігранню, 7 – прилипами, 8 – скловолокном, 9 – скло шнуром

Рисунок 5.1 – Оздоблювання скляних виробів в процесі формування

Для більш повного засвоєння матеріалу, слід використовувати каталоги, ілюстрації та паспортизовані зразки скляних виробів.

Результати роботи необхідно оформити у вигляді таблиці 5.1.

Таблиця 5.1. - Розпізнавання основних видів скла, способів виготовлення і декорування скляних та кришталевих виробів

з/п

Назва виробу

Вид скла (відмінні особливості)

Колір скла

Спосіб виготовлен-ня (відмінні особливості)

Вид декорування (відмінні особливості, складність)

В масі

З нацві-том

1

Салат-ник

Звичайне натрій кальцій силікатне скло(біле, прозоре, безкольорове, не має відтінків, блискуче, нормальна прозорість)

Безко-льорове без відтінків

П–

Пресування(рисунок від пресформи на дні, рельєфний рисунок на стінках, згладжений, нечіткий, має достатню товщину знижену прозорість. На деяких ділянках зменшений блиск – при витягуванні з пресформи)

Рельєфний рисунок від форми. При формуванні салатник отри-мав форму чаші. Вид декоруван- ня – від форми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]