Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_09.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
289.79 Кб
Скачать

1.2.1. Особливості компетенції банків як професійних учасників фондового ринку

Банки характеризуються тим, що їх господарська компетенція, на відміну від інших професійних учасників фондового ринку, є більш об’ємною. Зокрема, банки можуть, як уже вказувалося вище:

1) вести власне банківську діяльність (у ст. 47 Закону України «Про банки і банківську діяльність» міститься перелік операцій (приймання вкладів (депозитів) від юридичних і фізичних осіб, відкриття та ведення поточних рахунків клієнтів і банків-кореспондентів, у тому числі переказ грошових коштів з цих рахунків за допомогою платіжних інструментів та зарахування коштів на них, розміщення залучених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик тощо), які у сукупності можуть здійснювати лише банки;

2) проводити інвестиційні операції (це здійснення інвестицій у статутні фонди та акції інших юридичних осіб);

3) вести діяльність з цінними паперами, яка для інших професійних учасників фондового ринку є виключною (це організація купівлі та продажу цінних паперів за дорученням клієнтів, операції на ринку цінних паперів (включаючи андеррайтинг), довірче управління цінними паперами тощо).

Тому правовідносини, що виникають при веденні банками діяльності з цінними паперами, регулюються двома законодавчими масивами: загальним законодавством про діяльність професійних учасників фондового ринку, включаючи підзаконні акти НКЦПФР, з однієї сторони, а з іншої – спеціальним банківським законодавством, включаючи підзаконні акти НБУ. Враховуючи це, НБУ та НКЦПФР конкретизували вимоги законодавства про цінні папери щодо банків шляхом укладення між собою відповідної угоди (затверджена рішенням ДКЦПФР від 29 січня 1998 р. № 12). Угодою, зокрема, передбачено, що:

- банки керуються виключно нормативними актами НБУ стосовно питань діяльності обслуговування грошового обігу (тобто по операціях, які здійснюються на підставі ліцензій НБУ);

- банки керуються нормативними актами НКЦПФР стосовно питань професійної діяльності на ринку цінних паперів щодо торгівлі цінними паперами, управління цінними паперами, ведення реєстру власників цінних паперів (здійснюється на підставі ліцензій НКЦПРФ);

- банки керуються спільним актами НКЦПФР і НБУ стосовно додаткових вимог щодо випуску цінних паперів комерційними банками, особливостей отримання ними дозволів на депозитарну і розрахунково-клірингову діяльність та обліку операцій з цінними паперами.

1.2.2. Види професійної діяльності на фондовому ринку, які може вести банк

Відповідно до «Положення щодо організації діяльності банків та їх відокремлених підрозділів при здійсненні ними професійної діяльності на фондовому ринку», що затверджене рішенням ДКЦРФР від 16 березня 2006 р. № 160 (з наступними змінами та доповненнями) до професійної діяльності на фондовому ринку, яку можуть здійснювати банки, належить:

- діяльність з торгівлі цінними паперами (дилерська діяльність, брокерська діяльність, діяльність з управління цінними паперами, андеррайтинг);

- депозитарна діяльність зберігача цінних паперів;

- діяльність з ведення реєстру власників іменних цінних паперів (крім діяльності з ведення власного реєстру власників іменних цінних паперів).

Діяльність з управління активами інституційних інвесторів, відповідно до ст.18 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» є професійною діяльністю учасника фондового ринку - компанії з управління активами, що провадиться нею за винагороду від свого імені або на підставі відповідного договору про управління активами інституційних інвесторів. Банки не здійснюють таких операцій.

Діяльність з організації торгівлі на фондовому ринку банки також не ведуть, оскільки відповідно до ст. 20 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» організаторами торгівлі є фондові біржі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]