Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_09.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
289.79 Кб
Скачать

Тема 9. Правове регулювання операцій банків з цінними паперами

1. Правове становище банку як професійного учасника фондового ринку

2. Правила ведення банками професійної діяльності з торгівлі цінними паперами

3. Особливості правового регулювання депозитарної діяльності банків

4. Операції банків з окремими видами цінних паперів

1. Правове становище банку як професійного учасника фондового ринку

1.1. Поняття професійної діяльності на фондовому ринку

Згідно зі ст. 16 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» професійна діяльність на фондовому ринку – це діяльність юридичних осіб з надання фінансових та інших послуг у сфері розміщення та обігу цінних паперів, обліку прав за цінними паперами, управління активами інституційних інвесторів, що відповідає вимогам, установленим до такої діяльності Законом України «Про цінні папери та фондовий ринок» та законодавством. Поєднання професійної діяльності на фондовому ринку з іншими видами професійної діяльності, за винятком банківської, не допускається, крім випадків, передбачених законом.

На фондовому ринку, згідно з ч. 2 ст. 16 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» здійснюються такі види професійної діяльності:

Рисунок 9.1.

Рисунок 9.1. Види професійної діяльності на фондовому ринку

Професійна діяльність на фондовому ринку здійснюється виключно на підставі ліцензії, що видається НКЦПФР. Крім цього, професійна діяльність учасників фондового ринку, крім депозитаріїв та фондових бірж, здійснюється за умови членства щонайменше в одній саморегулівній організації.

Перелік документів, необхідних для отримання ліцензії, порядок її видачі та анулювання встановлюються НКЦПФР (ліцензійними умовами для відповідного виду професійної діяльності на фондовому ринку).

1.2. Банк як професійний учасник фондового ринку

Активність банків яке професійних учасників фондового ринку значною мірою визначається моделлю організації цього ринку (банківська, небанківська, змішана), що діє в тій чи іншій країні. В Україні впроваджено змішану модель організації фондового ринку, що дозволяє банкам здійснювати поряд із власне банківськими операціями також і операції інвестиційного характеру, а також вести професійну діяльність на фондовому ринку у якості торговців цінними паперами. Слід зазначити, що існують ще дві моделі організації фондового ринку: європейська та американська. Для європейської моделі характерною є найактивніша роль банків на фондовому ринку та в його інфраструктурі (приклад – Німеччина, де банки виступають найбільшими власниками пакетів акцій підприємств нефінансового сектора). Американська модель обмежує здійснення банками розміщення, купівлі і продажу акцій підприємств нефінасового сектора економіки. Також обмежуються операції банків із корпоративними облігаціями. Виходячи з того, що українська модель є змішаною, на фондовому ринку держави активно діють як банки, так і інші спеціалізовані організації (торговці цінними паперами, компанії з управління активами, інвестиційні фонди тощо, яких іменують професійними учасниками фондового ринку).

Законодавство України особливим чином окреслює правове становище банків як професійних учасників фондового ринку, матеріал про що викладено нижче.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]